Kto piecze chlebek domowy?
- Zarejestrowany: 28.04.2009, 13:58
- Posty: 66136
Może ma ktoś przepis na taki chlebek? Zamarzył mi się taki... Tylko nie wiem jak się do tego zabrać. Podobno jest lepszy taki pieczony na zakwasie. Upiekłam raz taki na drożdżach ale wyszedł jak pszenna bułeczka/. Bo mąka też chyba musi być żytnia?!
- Zarejestrowany: 19.07.2011, 13:30
- Posty: 4945
Ja właśnie pieke :) na śniadanie .
- Zarejestrowany: 17.09.2015, 08:44
- Posty: 19647
Ja właśnie pieke :) na śniadanie .
ale mi smaka narobilas :) !!!
- Zarejestrowany: 26.05.2015, 08:54
- Posty: 3427
Ja dostałam przepis od koleżanki, ale nawet nie doczytałam go do końca, taki jest długi, a co dopiero robota. Chciałabym kupić maszynkę do pieczenia chleba. Wprawdzie to nie to co zrobienie samemu, ale i tak jest lepszy od kupnego.
Nieprada. Wcale nie ma duzo roboty a i składniki podstawowe to mąka, woda i zakwas a nasionka takie jak lubisz. No i jeszcze odrobina cierpliwości
Jak się robi zakwas, bo tego się najbardziej obawiam?
- Zarejestrowany: 26.01.2010, 18:21
- Posty: 18946
Tym razem zrobiłam chleb bez wcześniejszego przygotowania zakwasu . Bardzo prosty przepis znalazłam na fb . Mój chlebek właśnie się piecze . Pachnie i wygląda super .
- Zarejestrowany: 17.09.2015, 08:44
- Posty: 19647
Tym razem zrobiłam chleb bez wcześniejszego przygotowania zakwasu . Bardzo prosty przepis znalazłam na fb . Mój chlebek właśnie się piecze . Pachnie i wygląda super .
podasz mi przepis ? moze dzis albo jutro zrobie :)
- Zarejestrowany: 26.05.2015, 08:54
- Posty: 3427
Tym razem zrobiłam chleb bez wcześniejszego przygotowania zakwasu . Bardzo prosty przepis znalazłam na fb . Mój chlebek właśnie się piecze . Pachnie i wygląda super .
podasz mi przepis ? moze dzis albo jutro zrobie :)
Ja też poproszę:) jeśli będzie dobry.
- Zarejestrowany: 17.09.2015, 08:44
- Posty: 19647
Tym razem zrobiłam chleb bez wcześniejszego przygotowania zakwasu . Bardzo prosty przepis znalazłam na fb . Mój chlebek właśnie się piecze . Pachnie i wygląda super .
podasz mi przepis ? moze dzis albo jutro zrobie :)
Ja też poproszę:) jeśli będzie dobry.
czekamy :) !!
- Zarejestrowany: 26.01.2010, 18:21
- Posty: 18946
Tym razem zrobiłam chleb bez wcześniejszego przygotowania zakwasu . Bardzo prosty przepis znalazłam na fb . Mój chlebek właśnie się piecze . Pachnie i wygląda super .
podasz mi przepis ? moze dzis albo jutro zrobie :)
Proszę bardzo . Składniki ; 3 szklanki mąki pszennej , 2 szklanki zimej wody , paczka suszonych drożdży , łyżka soli , ulubione zioła i inne składniki / ja dałam garść otrębów , troszkę prażonej cebulki i czosnek niedźwiedzi / . sama od siebie dodałam jeszcze łyżeczkę cukru , ale tego nie było w przepisie . Ciasto dokładnie wyrobić , na całą noc pozostawić w ciepłym miejscu . Wylać na wysmarowaną tłuszczem keksówkę . Ja posypałam jeszcze na wierzchu czarnuszką . Piec 60 minut w tśemperaturze 200 stopni .
Mój chlebek już sygnie . Pachnie i wygląda super , myślę , że i tak będzie smakował .
- Zarejestrowany: 17.09.2015, 08:44
- Posty: 19647
Tym razem zrobiłam chleb bez wcześniejszego przygotowania zakwasu . Bardzo prosty przepis znalazłam na fb . Mój chlebek właśnie się piecze . Pachnie i wygląda super .
podasz mi przepis ? moze dzis albo jutro zrobie :)
Proszę bardzo . Składniki ; 3 szklanki mąki pszennej , 2 szklanki zimej wody , paczka suszonych drożdży , łyżka soli , ulubione zioła i inne składniki / ja dałam garść otrębów , troszkę prażonej cebulki i czosnek niedźwiedzi / . sama od siebie dodałam jeszcze łyżeczkę cukru , ale tego nie było w przepisie . Ciasto dokładnie wyrobić , na całą noc pozostawić w ciepłym miejscu . Wylać na wysmarowaną tłuszczem keksówkę . Ja posypałam jeszcze na wierzchu czarnuszką . Piec 60 minut w tśemperaturze 200 stopni .
Mój chlebek już sygnie . Pachnie i wygląda super , myślę , że i tak będzie smakował .
to musze meza wyslac jak wroci po drożdze :) a czosnek i cebulke mamy prazona :)
- Zarejestrowany: 26.01.2010, 18:21
- Posty: 18946
Tym razem zrobiłam chleb bez wcześniejszego przygotowania zakwasu . Bardzo prosty przepis znalazłam na fb . Mój chlebek właśnie się piecze . Pachnie i wygląda super .
podasz mi przepis ? moze dzis albo jutro zrobie :)
Proszę bardzo . Składniki ; 3 szklanki mąki pszennej , 2 szklanki zimej wody , paczka suszonych drożdży , łyżka soli , ulubione zioła i inne składniki / ja dałam garść otrębów , troszkę prażonej cebulki i czosnek niedźwiedzi / . sama od siebie dodałam jeszcze łyżeczkę cukru , ale tego nie było w przepisie . Ciasto dokładnie wyrobić , na całą noc pozostawić w ciepłym miejscu . Wylać na wysmarowaną tłuszczem keksówkę . Ja posypałam jeszcze na wierzchu czarnuszką . Piec 60 minut w tśemperaturze 200 stopni .
Mój chlebek już sygnie . Pachnie i wygląda super , myślę , że i tak będzie smakował .
to musze meza wyslac jak wroci po drożdze :) a czosnek i cebulke mamy prazona :)
Chlebek można rozczynić w dzień i odstawić na kilka godzin .
- Zarejestrowany: 17.09.2015, 08:44
- Posty: 19647
Tym razem zrobiłam chleb bez wcześniejszego przygotowania zakwasu . Bardzo prosty przepis znalazłam na fb . Mój chlebek właśnie się piecze . Pachnie i wygląda super .
podasz mi przepis ? moze dzis albo jutro zrobie :)
Proszę bardzo . Składniki ; 3 szklanki mąki pszennej , 2 szklanki zimej wody , paczka suszonych drożdży , łyżka soli , ulubione zioła i inne składniki / ja dałam garść otrębów , troszkę prażonej cebulki i czosnek niedźwiedzi / . sama od siebie dodałam jeszcze łyżeczkę cukru , ale tego nie było w przepisie . Ciasto dokładnie wyrobić , na całą noc pozostawić w ciepłym miejscu . Wylać na wysmarowaną tłuszczem keksówkę . Ja posypałam jeszcze na wierzchu czarnuszką . Piec 60 minut w tśemperaturze 200 stopni .
Mój chlebek już sygnie . Pachnie i wygląda super , myślę , że i tak będzie smakował .
to musze meza wyslac jak wroci po drożdze :) a czosnek i cebulke mamy prazona :)
Chlebek można rozczynić w dzień i odstawić na kilka godzin .
dziekuje slicznie :)
- Zarejestrowany: 26.05.2015, 08:54
- Posty: 3427
Tym razem zrobiłam chleb bez wcześniejszego przygotowania zakwasu . Bardzo prosty przepis znalazłam na fb . Mój chlebek właśnie się piecze . Pachnie i wygląda super .
podasz mi przepis ? moze dzis albo jutro zrobie :)
Proszę bardzo . Składniki ; 3 szklanki mąki pszennej , 2 szklanki zimej wody , paczka suszonych drożdży , łyżka soli , ulubione zioła i inne składniki / ja dałam garść otrębów , troszkę prażonej cebulki i czosnek niedźwiedzi / . sama od siebie dodałam jeszcze łyżeczkę cukru , ale tego nie było w przepisie . Ciasto dokładnie wyrobić , na całą noc pozostawić w ciepłym miejscu . Wylać na wysmarowaną tłuszczem keksówkę . Ja posypałam jeszcze na wierzchu czarnuszką . Piec 60 minut w tśemperaturze 200 stopni .
Mój chlebek już sygnie . Pachnie i wygląda super , myślę , że i tak będzie smakował .
to musze meza wyslac jak wroci po drożdze :) a czosnek i cebulke mamy prazona :)
Chlebek można rozczynić w dzień i odstawić na kilka godzin .
dziekuje slicznie :)
Super. Zaraz zapiszę.
- Zarejestrowany: 28.04.2009, 13:58
- Posty: 66136
Ja na zakwasie robię
- Zarejestrowany: 26.05.2015, 08:54
- Posty: 3427
Ja właśnie znalazłam prosty przepis na bułki i zrobiłam.
Składniki- 500 g mąki pszennej tortowej np. typ 450 lub 480
- 2 łyżeczki soli
- 20 g świeżych drożdży lub 10 g suchych drożdży
- 1 jajko + 1 jajko do posmarowania bułek
- 250 g ciepłego mleka
Mąkę wymieszać z solą. Dodać pokruszone drożdże (niezależnie od tego czy są to świeże czy suszone- nie trzeba rozbić rozczynu), wbić jedno jajko. Na koniec wlać ciepłe mleko i dokładnie wyrobić ciasto. Powinno być raczej gęste i elastyczne, ale wciąż delikatnie lepić się do rąk.
Ciasto przełożyć do wysmarowanej olejem miski, przykryć szczelnie folią spożywczą i pozostawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia na ok. 1 godzinę lub do czasu gdy przynajmniej podwoi swoją objtość.
Po wyrośnięciu zagnieść je jeszcze raz i podzielić na 8 części. Z każdej uformować w miarę równe i gładkie bułki. Aby miały one ładny kształt najlepiej z kawałka ciasta uformować nieduży placek i zawinąć jego brzegi do środka (tak jakbyśmy chcieli bułkę czymś nafaszerować). Bułki ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia – łączeniem do dołu. Lekko spłaszczyć . Przykryć ściereczką i pozostawić do wyrośnięcia na ok. 15 minut lub do czasu, aż wyraźnie urosną.
Wyrośnięte bułki posmarować roztrzepanym jajkiem i szybkim ruchem naciąć – najlepiej bardzo ostrym nożem. Piec 20- 30 min w 200 °C
- Zarejestrowany: 07.05.2015, 13:02
- Posty: 45
Ja piekę zdecydowanie, chociaż tylko w weekendy, najpier brałam jakieś przepisy z siecie ale od czasu jak mam książkę o wypieku chleba, jak sobie zamówiłam przy okazji większych zakupów w {wymoderowano} to piekę tylko z tych przepisów w niej zamieszkonych
- Zarejestrowany: 26.05.2015, 08:54
- Posty: 3427
Ja na zakwasie robię
Jak tylko kupię mąkę żytnia to też zrobię zakwas. To prawda, że może stać w lodówce kilka miesięcy?
- Zarejestrowany: 17.09.2015, 08:44
- Posty: 19647
Ja na zakwasie robię
Jak tylko kupię mąkę żytnia to też zrobię zakwas. To prawda, że może stać w lodówce kilka miesięcy?
nie slyszalam nawet o tym ;o
- Zarejestrowany: 19.01.2010, 16:22
- Posty: 1183
Wczoraj upiekłam pszenno-kukurydziany, fajny wyszedł!
- Zarejestrowany: 17.09.2015, 08:44
- Posty: 19647
Wczoraj upiekłam pszenno-kukurydziany, fajny wyszedł!
- Zarejestrowany: 26.05.2015, 08:54
- Posty: 3427
Ja na zakwasie robię
Jak tylko kupię mąkę żytnia to też zrobię zakwas. To prawda, że może stać w lodówce kilka miesięcy?
Już mam mąkę. Dziś zaczynam.