Kto piecze chlebek domowy? - Forum
Znajdź nas na

Tworzymy społeczność rodziców

Wątek

Kto piecze chlebek domowy?

185odp.
Strona 6 z 10
Odsłon wątku: 18220
Avatar użytkownika Stokrotka
StokrotkaPoziom:
  • Zarejestrowany: 28.04.2009, 13:58
  • Posty: 66136
  • Zgłoś naruszenie zasad
21 kwietnia 2012, 07:45 | ID: 775693

Może ma ktoś przepis na taki chlebek? Zamarzył mi się taki..{#rolleyes}. Tylko nie wiem jak się do tego zabrać. Podobno jest lepszy taki pieczony na zakwasie. Upiekłam raz taki na drożdżach ale wyszedł jak pszenna bułeczka/. Bo mąka też chyba musi być żytnia?! 

Ostatnio edytowany: 09.12.2015, 07:52, przez: Stokrotka
Avatar użytkownika Sanne
SannePoziom:
  • Zarejestrowany: 19.07.2011, 13:30
  • Posty: 4945
101
  • Zgłoś naruszenie zasad
11 kwietnia 2016, 20:48 | ID: 1300612

Ja właśnie pieke :) na śniadanie . 

Avatar użytkownika Patrycja Sobolewska
  • Zarejestrowany: 17.09.2015, 08:44
  • Posty: 19647
102
  • Zgłoś naruszenie zasad
12 kwietnia 2016, 05:01 | ID: 1300626
Sanne (2016-04-11 22:48:37)

Ja właśnie pieke :) na śniadanie . 

ale mi smaka narobilas :) !!!

Avatar użytkownika goosiak4
goosiak4Poziom:
  • Zarejestrowany: 26.05.2015, 08:54
  • Posty: 3427
103
  • Zgłoś naruszenie zasad
12 kwietnia 2016, 05:20 | ID: 1300647
Stokrotka (2016-04-11 17:56:46)
Julianna Kozińska (2016-04-11 13:55:54)

Ja dostałam przepis od koleżanki, ale nawet nie doczytałam go do końca, taki jest długi, a co dopiero robota. Chciałabym kupić maszynkę do pieczenia chleba. Wprawdzie to nie to co zrobienie samemu, ale i tak jest lepszy od kupnego.

Nieprada. Wcale nie ma duzo roboty a i składniki podstawowe to mąka, woda i zakwas a nasionka takie jak lubisz. No i jeszcze odrobina cierpliwości 

Jak się robi zakwas, bo tego się najbardziej obawiam?

Avatar użytkownika Alina63
Alina63Poziom:
  • Zarejestrowany: 26.01.2010, 18:21
  • Posty: 18946
104
  • Zgłoś naruszenie zasad
12 kwietnia 2016, 05:57 | ID: 1300671

Tym razem zrobiłam chleb bez wcześniejszego przygotowania zakwasu . Bardzo prosty przepis znalazłam na fb . Mój chlebek właśnie się piecze . Pachnie i wygląda super .

Avatar użytkownika Patrycja Sobolewska
  • Zarejestrowany: 17.09.2015, 08:44
  • Posty: 19647
105
  • Zgłoś naruszenie zasad
12 kwietnia 2016, 06:08 | ID: 1300678
Alina63 (2016-04-12 07:57:01)

Tym razem zrobiłam chleb bez wcześniejszego przygotowania zakwasu . Bardzo prosty przepis znalazłam na fb . Mój chlebek właśnie się piecze . Pachnie i wygląda super .

podasz mi przepis ? moze dzis albo jutro zrobie :)

Avatar użytkownika goosiak4
goosiak4Poziom:
  • Zarejestrowany: 26.05.2015, 08:54
  • Posty: 3427
106
  • Zgłoś naruszenie zasad
12 kwietnia 2016, 06:42 | ID: 1300737
Patrycja Sobolewska (2016-04-12 08:08:51)
Alina63 (2016-04-12 07:57:01)

Tym razem zrobiłam chleb bez wcześniejszego przygotowania zakwasu . Bardzo prosty przepis znalazłam na fb . Mój chlebek właśnie się piecze . Pachnie i wygląda super .

podasz mi przepis ? moze dzis albo jutro zrobie :)

Ja też poproszę:) jeśli będzie dobry.

Avatar użytkownika Patrycja Sobolewska
  • Zarejestrowany: 17.09.2015, 08:44
  • Posty: 19647
107
  • Zgłoś naruszenie zasad
12 kwietnia 2016, 06:47 | ID: 1300741
goosiak4 (2016-04-12 08:42:56)
Patrycja Sobolewska (2016-04-12 08:08:51)
Alina63 (2016-04-12 07:57:01)

Tym razem zrobiłam chleb bez wcześniejszego przygotowania zakwasu . Bardzo prosty przepis znalazłam na fb . Mój chlebek właśnie się piecze . Pachnie i wygląda super .

podasz mi przepis ? moze dzis albo jutro zrobie :)

Ja też poproszę:) jeśli będzie dobry.

czekamy :) !!

Avatar użytkownika Alina63
Alina63Poziom:
  • Zarejestrowany: 26.01.2010, 18:21
  • Posty: 18946
108
  • Zgłoś naruszenie zasad
12 kwietnia 2016, 06:51 | ID: 1300743
Patrycja Sobolewska (2016-04-12 08:08:51)
Alina63 (2016-04-12 07:57:01)

Tym razem zrobiłam chleb bez wcześniejszego przygotowania zakwasu . Bardzo prosty przepis znalazłam na fb . Mój chlebek właśnie się piecze . Pachnie i wygląda super .

podasz mi przepis ? moze dzis albo jutro zrobie :)

Proszę bardzo . Składniki ; 3 szklanki mąki pszennej , 2 szklanki zimej  wody , paczka suszonych drożdży , łyżka soli , ulubione zioła i inne składniki / ja dałam garść otrębów , troszkę prażonej cebulki i czosnek niedźwiedzi / . sama od siebie dodałam jeszcze łyżeczkę cukru , ale tego nie było w przepisie . Ciasto dokładnie wyrobić , na całą noc pozostawić w ciepłym miejscu . Wylać na wysmarowaną tłuszczem keksówkę . Ja posypałam jeszcze na wierzchu czarnuszką . Piec 60 minut w tśemperaturze 200 stopni .

Mój chlebek już sygnie . Pachnie i wygląda super , myślę , że i tak będzie smakował .

Avatar użytkownika Patrycja Sobolewska
  • Zarejestrowany: 17.09.2015, 08:44
  • Posty: 19647
109
  • Zgłoś naruszenie zasad
12 kwietnia 2016, 06:53 | ID: 1300745
Alina63 (2016-04-12 08:51:15)
Patrycja Sobolewska (2016-04-12 08:08:51)
Alina63 (2016-04-12 07:57:01)

Tym razem zrobiłam chleb bez wcześniejszego przygotowania zakwasu . Bardzo prosty przepis znalazłam na fb . Mój chlebek właśnie się piecze . Pachnie i wygląda super .

podasz mi przepis ? moze dzis albo jutro zrobie :)

Proszę bardzo . Składniki ; 3 szklanki mąki pszennej , 2 szklanki zimej  wody , paczka suszonych drożdży , łyżka soli , ulubione zioła i inne składniki / ja dałam garść otrębów , troszkę prażonej cebulki i czosnek niedźwiedzi / . sama od siebie dodałam jeszcze łyżeczkę cukru , ale tego nie było w przepisie . Ciasto dokładnie wyrobić , na całą noc pozostawić w ciepłym miejscu . Wylać na wysmarowaną tłuszczem keksówkę . Ja posypałam jeszcze na wierzchu czarnuszką . Piec 60 minut w tśemperaturze 200 stopni .

Mój chlebek już sygnie . Pachnie i wygląda super , myślę , że i tak będzie smakował .

to musze meza wyslac jak wroci po drożdze :) a czosnek i cebulke mamy prazona :)

Avatar użytkownika Alina63
Alina63Poziom:
  • Zarejestrowany: 26.01.2010, 18:21
  • Posty: 18946
110
  • Zgłoś naruszenie zasad
12 kwietnia 2016, 07:03 | ID: 1300748
Patrycja Sobolewska (2016-04-12 08:53:21)
Alina63 (2016-04-12 08:51:15)
Patrycja Sobolewska (2016-04-12 08:08:51)
Alina63 (2016-04-12 07:57:01)

Tym razem zrobiłam chleb bez wcześniejszego przygotowania zakwasu . Bardzo prosty przepis znalazłam na fb . Mój chlebek właśnie się piecze . Pachnie i wygląda super .

podasz mi przepis ? moze dzis albo jutro zrobie :)

Proszę bardzo . Składniki ; 3 szklanki mąki pszennej , 2 szklanki zimej  wody , paczka suszonych drożdży , łyżka soli , ulubione zioła i inne składniki / ja dałam garść otrębów , troszkę prażonej cebulki i czosnek niedźwiedzi / . sama od siebie dodałam jeszcze łyżeczkę cukru , ale tego nie było w przepisie . Ciasto dokładnie wyrobić , na całą noc pozostawić w ciepłym miejscu . Wylać na wysmarowaną tłuszczem keksówkę . Ja posypałam jeszcze na wierzchu czarnuszką . Piec 60 minut w tśemperaturze 200 stopni .

Mój chlebek już sygnie . Pachnie i wygląda super , myślę , że i tak będzie smakował .

to musze meza wyslac jak wroci po drożdze :) a czosnek i cebulke mamy prazona :)

Chlebek można rozczynić w dzień i odstawić na kilka godzin .

Avatar użytkownika Patrycja Sobolewska
  • Zarejestrowany: 17.09.2015, 08:44
  • Posty: 19647
111
  • Zgłoś naruszenie zasad
12 kwietnia 2016, 07:06 | ID: 1300749
Alina63 (2016-04-12 09:03:50)
Patrycja Sobolewska (2016-04-12 08:53:21)
Alina63 (2016-04-12 08:51:15)
Patrycja Sobolewska (2016-04-12 08:08:51)
Alina63 (2016-04-12 07:57:01)

Tym razem zrobiłam chleb bez wcześniejszego przygotowania zakwasu . Bardzo prosty przepis znalazłam na fb . Mój chlebek właśnie się piecze . Pachnie i wygląda super .

podasz mi przepis ? moze dzis albo jutro zrobie :)

Proszę bardzo . Składniki ; 3 szklanki mąki pszennej , 2 szklanki zimej  wody , paczka suszonych drożdży , łyżka soli , ulubione zioła i inne składniki / ja dałam garść otrębów , troszkę prażonej cebulki i czosnek niedźwiedzi / . sama od siebie dodałam jeszcze łyżeczkę cukru , ale tego nie było w przepisie . Ciasto dokładnie wyrobić , na całą noc pozostawić w ciepłym miejscu . Wylać na wysmarowaną tłuszczem keksówkę . Ja posypałam jeszcze na wierzchu czarnuszką . Piec 60 minut w tśemperaturze 200 stopni .

Mój chlebek już sygnie . Pachnie i wygląda super , myślę , że i tak będzie smakował .

to musze meza wyslac jak wroci po drożdze :) a czosnek i cebulke mamy prazona :)

Chlebek można rozczynić w dzień i odstawić na kilka godzin .

dziekuje slicznie :)

Avatar użytkownika goosiak4
goosiak4Poziom:
  • Zarejestrowany: 26.05.2015, 08:54
  • Posty: 3427
112
  • Zgłoś naruszenie zasad
12 kwietnia 2016, 11:01 | ID: 1300811
Patrycja Sobolewska (2016-04-12 09:06:18)
Alina63 (2016-04-12 09:03:50)
Patrycja Sobolewska (2016-04-12 08:53:21)
Alina63 (2016-04-12 08:51:15)
Patrycja Sobolewska (2016-04-12 08:08:51)
Alina63 (2016-04-12 07:57:01)

Tym razem zrobiłam chleb bez wcześniejszego przygotowania zakwasu . Bardzo prosty przepis znalazłam na fb . Mój chlebek właśnie się piecze . Pachnie i wygląda super .

podasz mi przepis ? moze dzis albo jutro zrobie :)

Proszę bardzo . Składniki ; 3 szklanki mąki pszennej , 2 szklanki zimej  wody , paczka suszonych drożdży , łyżka soli , ulubione zioła i inne składniki / ja dałam garść otrębów , troszkę prażonej cebulki i czosnek niedźwiedzi / . sama od siebie dodałam jeszcze łyżeczkę cukru , ale tego nie było w przepisie . Ciasto dokładnie wyrobić , na całą noc pozostawić w ciepłym miejscu . Wylać na wysmarowaną tłuszczem keksówkę . Ja posypałam jeszcze na wierzchu czarnuszką . Piec 60 minut w tśemperaturze 200 stopni .

Mój chlebek już sygnie . Pachnie i wygląda super , myślę , że i tak będzie smakował .

to musze meza wyslac jak wroci po drożdze :) a czosnek i cebulke mamy prazona :)

Chlebek można rozczynić w dzień i odstawić na kilka godzin .

dziekuje slicznie :)

Super. Zaraz zapiszę.

Avatar użytkownika Stokrotka
StokrotkaPoziom:
  • Zarejestrowany: 28.04.2009, 13:58
  • Posty: 66136
113
  • Zgłoś naruszenie zasad
12 kwietnia 2016, 11:03 | ID: 1300813

Ja na zakwasie robię

Avatar użytkownika goosiak4
goosiak4Poziom:
  • Zarejestrowany: 26.05.2015, 08:54
  • Posty: 3427
114
  • Zgłoś naruszenie zasad
12 kwietnia 2016, 11:05 | ID: 1300816

Ja właśnie znalazłam prosty przepis na bułki i zrobiłam.

Składniki
  • 500 g mąki pszennej tortowej np. typ 450 lub 480
  • 2 łyżeczki soli
  • 20 g świeżych drożdży lub 10 g suchych drożdży
  • 1 jajko + 1 jajko do posmarowania bułek
  • 250 g ciepłego mleka
 
Przygotowanie

Mąkę wymieszać z solą. Dodać pokruszone drożdże (niezależnie od tego czy są to świeże czy suszone- nie trzeba rozbić rozczynu), wbić jedno jajko. Na koniec wlać ciepłe mleko i dokładnie wyrobić ciasto. Powinno być raczej gęste i elastyczne, ale wciąż delikatnie lepić się do rąk.

Ciasto przełożyć do wysmarowanej olejem miski, przykryć szczelnie folią spożywczą i pozostawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia na ok. 1 godzinę lub do czasu gdy przynajmniej podwoi swoją objtość.

 

Po wyrośnięciu zagnieść je jeszcze raz i podzielić na 8 części. Z każdej uformować w miarę równe i gładkie bułki. Aby miały one ładny kształt najlepiej z kawałka ciasta uformować nieduży placek i zawinąć jego brzegi do środka (tak jakbyśmy chcieli bułkę czymś nafaszerować). Bułki ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia – łączeniem do dołu. Lekko spłaszczyć . Przykryć ściereczką i pozostawić do wyrośnięcia na ok. 15 minut lub do czasu, aż wyraźnie urosną.

Wyrośnięte bułki posmarować roztrzepanym jajkiem i szybkim ruchem naciąć – najlepiej bardzo ostrym nożem. Piec 20- 30 min w 200 °C

Avatar użytkownika matalka
matalkaPoziom:
  • Zarejestrowany: 07.05.2015, 13:02
  • Posty: 45
115
  • Zgłoś naruszenie zasad
12 kwietnia 2016, 11:14 | ID: 1300823

Ja piekę zdecydowanie, chociaż tylko w weekendy, najpier brałam jakieś przepisy z siecie ale od czasu jak mam książkę o wypieku chleba, jak sobie zamówiłam przy okazji większych zakupów w {wymoderowano} to piekę tylko z tych przepisów w niej zamieszkonych

Ostatnio edytowany: 12.04.2016, 11:15, przez: Stokrotka
Avatar użytkownika goosiak4
goosiak4Poziom:
  • Zarejestrowany: 26.05.2015, 08:54
  • Posty: 3427
116
  • Zgłoś naruszenie zasad
12 kwietnia 2016, 11:19 | ID: 1300827
Stokrotka (2016-04-12 13:03:08)

Ja na zakwasie robię

Jak tylko kupię mąkę żytnia to też zrobię zakwas. To prawda, że może stać w lodówce kilka miesięcy?

Avatar użytkownika Patrycja Sobolewska
  • Zarejestrowany: 17.09.2015, 08:44
  • Posty: 19647
117
  • Zgłoś naruszenie zasad
12 kwietnia 2016, 11:59 | ID: 1300862
goosiak4 (2016-04-12 13:19:57)
Stokrotka (2016-04-12 13:03:08)

Ja na zakwasie robię

Jak tylko kupię mąkę żytnia to też zrobię zakwas. To prawda, że może stać w lodówce kilka miesięcy?

nie slyszalam nawet o tym ;o

Avatar użytkownika soniavenir
soniavenirPoziom:
  • Zarejestrowany: 19.01.2010, 16:22
  • Posty: 1183
118
  • Zgłoś naruszenie zasad
12 kwietnia 2016, 12:40 | ID: 1300876

Wczoraj upiekłam pszenno-kukurydziany, fajny wyszedł! 

Avatar użytkownika Patrycja Sobolewska
  • Zarejestrowany: 17.09.2015, 08:44
  • Posty: 19647
119
  • Zgłoś naruszenie zasad
12 kwietnia 2016, 14:02 | ID: 1300913
soniavenir (2016-04-12 14:40:14)

Wczoraj upiekłam pszenno-kukurydziany, fajny wyszedł! 

{#thumbsup}

Avatar użytkownika goosiak4
goosiak4Poziom:
  • Zarejestrowany: 26.05.2015, 08:54
  • Posty: 3427
120
  • Zgłoś naruszenie zasad
13 kwietnia 2016, 06:11 | ID: 1301152
goosiak4 (2016-04-12 13:19:57)
Stokrotka (2016-04-12 13:03:08)

Ja na zakwasie robię

Jak tylko kupię mąkę żytnia to też zrobię zakwas. To prawda, że może stać w lodówce kilka miesięcy?

Już mam mąkę. Dziś zaczynam.