Dania z rabarbarem - mięsne i nie tylko! - Artykuł
Znajdź nas na

Polub Familie.pl na Facebooku

Poleć link znajomym

Dania z rabarbarem - mięsne i nie tylko!

Wiosna! Trochę ciepła i od razu mamy więcej energii, prawda? Chce się żyć, uśmiechać. Działać! Czas na porządki w naszych szafach, ale i... w kuchni! Nowalijki, cudowny smak wiosny, a nas napędza do zmian w żywieniu. Lekkie sałatki? Tak! Delikatne potrawy! Tak! Rabarbar? Poznaj kilka naszych sprawdzonych pomysłów na dania z rabarbarem - mięsne i nie tylko.

Śmietankowy sernik z rabarbarem


Składniki:

  • 80 g czekolady mlecznej
  • 40g czekolady gorzkiej
  • 80g płatków kukurydzianych
  • 9 płatków żelatyny
  • 80g brązowego cukru
  • 400g rabarbaru (3-4 sztuki)
  • 6-7 łyżek dżemu truskawkowego
  • 40g białego cukru
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego
  • 130 ml śmietany kremówki
  • 250g twarogu typu quark (sernikowy)

Sposób przyrządzenia:

Czekoladę pokrusz i rozpuść w kąpieli wodnej. Płatki kukurydziane grubo pokrusz, po czym wymieszaj z rozpuszczoną czekoladą. Tortownicę wyłóż papierem do pieczenia i rozłóż na dnie równą warstwę płatków w czekoladzie i odstaw w chłodne miejsce.

W tym czasie żelatynę zalej zimną woda, aby napęczniała. Rabarbar umyj, obierz i odetnij końcówki, po czym pokrój na 1 cm kawałki. Włóg je do garnka, zalej 6 łyżkami wody, dosyp 80g brązowego cukru i duś około 4-5 minut. Odstaw z palnika i dodaj dżem truskawkowy. Następnie wyciśnij żelatynę i wmieszaj w jeszcze gorący syrop rabarbarowy i wstaw do zimnej wody do ostudzenia.

W tym czasie ubij śmietanę na sztywno. Cukier, twaróg i cukier waniliowy wymieszaj ze sobą, wmieszaj 2/3 syropu rabarbarowego i delikatnie dodaj śmietanę. Gotową masę rabarbarową wylej na spód czekoladowy, polej pozostałym syropem i delikatnie wymieszaj widelcem, aby powstał wzorek. Wstaw do lodówki na około 2 godziny.

Smacznego!


Dania z rabarbarem - mięsne i nie tylko! Zobacz więcej>>>