(Fast food - domowe sposoby@flikr.com/Karl Baron)
Nie byłoby tak źle, gdyby ich tak bardzo nie kochały nasze dzieci. Jedzenie typu fast food jest dla nich niestety bardzo szkodliwe. Posiada za dużo kalorii, tłuszczu, cukrów, soli i innych niezdrowych dodatków. Gdy dajesz dziecku chipsa lub w nagrodę zabierasz go na hamburgera, uczysz je, że fast food jest fajny a nawet pożądany. Robisz poważny błąd! Gdy twoja pociecha przywykła już do fast foodów, zaproponuj jej zrobienie ich domowym sposobem. Przygotowany w domu hamburger, hod dog lub zapiekanka będą z pewnością o wiele zdrowsze.
Domowe burgery
Składniki:
- 4 bułki do hamburgerów
- 30 dag mielonego mięsa wołowo-wieprzowego
- ząbek czosnku
- ½ cebuli
- żółtko
- 2 łyżeczki musztardy sarepskiej
- 2 łyżki majonezu
- 100 ml koncentratu pomidorowego
- 70 g mieszanki sałat
- 1 pomidor
- 3 ogórki konserwowe
- 1 czerwona cebula
- łyżka oleju rzepakowego
- sól i pieprz do smaku
Wykonanie KROK PO KROKU:
- Mięso wymieszaj z drobno posiekaną cebulą i jednym ogórkiem, wyciśniętym czosnkiem, musztardą, żółtkiem i olejem. Dopraw do smaku solą i pieprzem.
- Uformuj cztery kotleciki.
- Majonez wymieszaj z koncentratem.
- Pomidor, ogórki i czerwoną cebulę pokrój w plasterki.
- Podgrzej przekrojone na pół bułki w piekarniku w temp. 180 st. C.
- Na patelni grillowej usmaż kotlety ( po 2-3 minuty z każdej strony).
- Posmaruj połówki bułek sosem majonezowym. Połóż na nich sałatę, plaster pomidora, kotlet, plasterki ogórka i cebulę.
- Przykryj wierzchami bułek.