Miód jest zdrowy. To już wiemy.
Pamiętajmy, że właściwie przechowywany miód zachowa swoje właściwości zdrowotne.
Wobec czego:
Jak dobrze przechowywać miód?
Odpowiedź brzmi:
- w szczelnie zamkniętych pojemnikach - najlepiej szklanych lub kamionkowych
- W ciemnym, suchym pomieszczeniu
- Temperatura najlepsza to około 15 stopni C
- Temperatura powyżej 42 stopnie C powoduje już niszczenie zawartych w nim enzymów oraz inhibin.
Większość miodów, a nasze krajowe wszystkie, ulegają krystalizacji, co jest oznaką dobrej jakości!
Przykładowe przepisy:
Napój z miodem: Zagotować litr wody ze skórką otartą z połowy cytryny. Po oziębieniu dodać 4 łyzki miodu oraz sok z 2 cytryn.
Skrzydełka z miodem:
Do dużej miski dodać: 3 łyżki miodu, 3 łyzki soku sojowego, 2 łyżki soku z cytryny, 1 starty ząbek czosnku, pieprzu do smaku. Całość wymieszać.
Do marynaty włożyć skrzydełka kurze ( około 1 kg), dokładnie pokrywając płynem. Odstawić do lodówki na 2-4 godziny, od czasu do czasu przekładając skrzydełka w marynacie. Piec na grillu lub w piekarniku.
(skorzystałam z wiadomości w kalendarzu 2010, przepisow jeszcze nie próbowałam, ale zamierzam:)