Autor zdjęcia/źródło: Kwas foliowy przed ciążą @ 123RF
Okres planowanie ciąży to jeden z piękniejszych etapów w życiu kobiety. Jesteśmy wtedy świadome swoich potrzeb i w pełni gotowe na macierzyństwo. Rośnie także nasze poczucie odpowiedzialności za samą siebie. Zaczynamy rozwijać swój instynkt macierzyński, jeden z najpiękniejszych darów jakimi obdarzyła nas hojnie natura. Zapomniała jednak o jednym, czyli o wystarczającej ilości kwasu foliowego, który jest dla nas niezwykle istotny w trakcie ciąży.
Dlaczego warto przyjmować kwas foliowy przed ciążą?
Kwas foliowy to witamina B9 z grupy witamin B, odpowiedzialnych za kształtowanie się organów dziecka na początku ciąży. Zwykle nie wiemy, że jesteśmy w ciąży w trakcie pierwszych jej tygodni, dlatego tak ważne jest żeby przyjmować kwas foliowy już na kilka tygodniu przed ciążą i tworzyć dziecku odpowiednie warunki do rozwoju. Niedobory kwasu foliowego w organizmie mamy z pierwszych tygodni ciąży mogą prowadzić do poważnych zmian w organizmie dziecka jak np. bezmózgowie, czy rozszczep kręgosłupa.
Odpowiednia dieta
Kwas foliowy przed ciążą możemy dostarczać do organizmu, spożywając odpowiednie warzywa i owoce. Do grupy zalecanych produktów należą:
- Brokuły
- Szpinak
- Szparagi
- Bób
- Brukselka
- Fasola
- Groch
- Soja
- Pomarańcze
- Wątróbka
- Otręby
- Chleb razowy
- Drożdże
Właściwa suplementacja – dawkowanie
Jednak bardzo trudno zapewnić sobie odpowiednią ilość kwasu foliowego w diecie, dlatego często kobietom planującym ciążę lekarze polecają suplementację kwasem foliowym. Należy zacząć go przyjmować w dawce 400 miligramów na 4 – 6 tygodni przed ciążą. Kwas foliowy nie powoduje żadnych skutków ubocznych, a jego nadmiar wydala się z organizmu. Niemożliwe jest zatem przedawkowanie. Jest to suplement całkowicie bezpieczny dla organizmu kobiety.
Przyjmujecie kwas foliowy? Planujecie ciążę? POROZMAWIAJMY NA FORUM >>
Plamienia w ciąży? Nie panikuj! CZYTAJ WIĘCEJ >>