
(Ciasto z porzeczkami@flikr.com/torbakhopper)
Tarta serowa z porzeczkami
Składniki ciasta:
- 20 dag mąki
- 15 dag masła
- 5 dag cukru pudru
- 2 żółtka
Składniki nadzienia:
- 50 dag sera do serników
- 4 łyżki cukru
- 2 jajka
- łyżka ekstraktu waniliowego
- skórka otarta z połowy cytryny
- łyżka maki ziemniaczanej
- szklanka porzeczek
Wykonanie KROK PO KROKU:
- Mąkę przesiewamy na stolnicę, dodajemy, cukier, zimne, posiekane masło i całość szybko siekamy nożem.
- Dodajemy żółtka i szybko zagniatamy całość.
- Wkładamy do lodówki na około 30 minut.
- Po tym czasie wyciągamy i rozwałkowujemy na grubość około 3-4 mm, a następnie ciastem wykładamy wysoką formę do tarty lub tortownicę, pozostawiając na brzegach rant o wysokości około 4 cm.
- Dno nakłuwamy w kilku miejscach widelcem i całość ponownie schładzamy przez około 15-20 minut.
- Wkładamy ciasto do piekarnika nagrzanego do temperatury 180°C i pieczemy 20-25 minut.
- Wszystkie składniki nadzienia za wyjątkiem porzeczek mieszamy ze sobą.
- Masę wylewamy na upieczony spód, wierzch posypujemy porzeczkami.
- Wkładamy do piekarnika i pieczemy przez około 30 minut.
- Gotowe ciasto wyjmujemy z piekarnika i pozostawiamy na noc do całkowitego ostudzenia. Konsystencją powinno przypominać dobrze ugotowany budyń.
- Przed podaniem posypujemy cukrem pudrem i świeżymi porzeczkami.
ZOBACZ RÓWNIEŻ:
Owoce w diecie niemowlaka i starszaka>>
Owoce egzotyczne - zasmakuj czegoś nowego>>