Porzeczki w domowych wypiekach - Artykuł
Znajdź nas na

Polub Familie.pl na Facebooku

Poleć link znajomym

Porzeczki w domowych wypiekach

Porzeczki dołączają do letnich owoców w lipcu. Małe kolorowe kuleczki w trzech różnych odmianach obsypują ogrodowe krzaczki. Są porzeczki czarne, czerwone i żółte. My jednak najbardziej lubimy czerwone. Są one najsłodsze i pięknie prezentują się w letnich rozmaitych deserach. Proponujemy wykorzystać je, aby przygotować ciasto z porzeczkami.


(Ciasto z porzeczkami@flikr.com/torbakhopper)

Tarta serowa z porzeczkami


Składniki ciasta:

  • 20 dag mąki
  • 15 dag masła
  • 5 dag cukru pudru
  • 2 żółtka

Składniki nadzienia:

  • 50 dag sera do serników
  • 4 łyżki cukru
  • 2 jajka
  • łyżka ekstraktu waniliowego
  • skórka otarta z połowy cytryny
  • łyżka maki ziemniaczanej
  • szklanka porzeczek

Wykonanie KROK PO KROKU:

  1. Mąkę przesiewamy na stolnicę, dodajemy, cukier, zimne, posiekane masło i całość szybko siekamy nożem.
  2. Dodajemy żółtka i szybko zagniatamy całość. 
  3. Wkładamy do lodówki na około 30 minut. 
  4. Po tym czasie wyciągamy i rozwałkowujemy na grubość około 3-4 mm, a następnie ciastem wykładamy wysoką formę do tarty lub tortownicę, pozostawiając na brzegach rant o wysokości około 4 cm. 
  5. Dno nakłuwamy w kilku miejscach widelcem i całość ponownie schładzamy przez około 15-20 minut.
  6. Wkładamy ciasto do piekarnika nagrzanego do temperatury 180°C i pieczemy 20-25 minut. 
  7. Wszystkie składniki nadzienia za wyjątkiem porzeczek mieszamy ze sobą. 
  8. Masę wylewamy na upieczony spód, wierzch posypujemy porzeczkami. 
  9. Wkładamy do piekarnika i pieczemy przez około 30 minut. 
  10. Gotowe ciasto wyjmujemy z piekarnika i pozostawiamy  na noc do całkowitego ostudzenia. Konsystencją powinno przypominać dobrze ugotowany budyń.  
  11. Przed podaniem posypujemy cukrem pudrem i świeżymi porzeczkami.

ZOBACZ RÓWNIEŻ:

Owoce w diecie niemowlaka i starszaka>>

Owoce egzotyczne - zasmakuj czegoś nowego>>

 

Najnowsze komentarze