Łosoś w cieście i ryżu
Składniki:
- 1 kg łososia
- 1 szalotka
- 100 g miękkiego masła
- garść żurawiny
- sól morska i czarny pieprz
- 2 kulki ziela angielskiego
- 350 g ciasta francuskiego (opakowanie)
- 3 jajka ugotowane na twardo
- 150 g ryżu
- lampka białego wina wytrawnego
- jajko do smarowania
Przygotowanie KROK PO KROKU:
- Cebulę i szalotkę pokrój w kostkę, podsmaż na maśle. Wrzuć ryż, przesmaż, aż zrobi się szklisty. Zalej winem, dodaj wodę. Dopraw solą, pieprzem, zielem angielskim. Wrzuć żurawinę. Zagotuj i przykryj pokrywką, aby ryż się przeparował.
- Dodaj pokrojone jajko na twardo, dopraw do smaku, wymieszaj.
- Ciasto francuskie podziel na pół, rozwałkuj, przenieś na blachę, kładź na środku ryż, na to łososia, żurawinę i przykryj ryżem. Brzegi posmaruj rozmąconym jajkiem.
- Na wierzch połóż drugi płat ciasta francuskiego, tak by przykrył wszystko. Wyrównaj i dociśnij boczki.
- Smaruj z wierzchu rozmąconym jajkiem. Wstaw do nagrzanego do 200°C piekarnika i piecz 20–25 minut, aż będzie rumiany. Pokrój gdy jest gorący, ale można podawać również na zimno.
Paszteciki z wafelków
Składniki:
- 4 blaty wafli deserowych
- 10 ziemniaków
- 20 dag boczku
- 2 cebule
- 2 łyżki kopru
- 2 łyżki majonezu
- sól
- pieprz
- 8 suszonych pomidorów w zalewie
- 1 ząbek czosnku
- 2 szklanki bułki tartej
- 2 jajka
Przygotowanie KROK PO KROKU:
- W osolonej wodzie ugotuj ziemniaki, a następnie roztłucz na miazgę i dodaj do nich koper.
- Cebule pokrój w piórka, boczek i pomidory w kosteczkę.
- Cebulę, pomidory i boczek podsmażamy i dodajemy do ziemniaków. Wciskamy czosnek i dodajemy majonez.
- Każdy wafel nasącz ciepłą wodą, a gdy będzie miękki włóż porcję farszu, zostaw kilka cm wafla bez farszu od brzegu.
- Tak przygotowane wafle z farszem zwiń w rulon.
- Waflowy rulon pokrój na małe części. Następnie każdy mocz w rozmąconych jajkach, panieruj w bułce tartej i obsmaż na złoto.
Pierniczki norymberskie
Składniki:
- 300 g mąki
- 150 g cukru
- 3 łyżeczki proszku do pieczenia
- 4 łyżeczki przyprawy korzennej
- 2 łyżki kakao
- 3 jajka
- 150 g zmielonych orzechów lub migdałów
- 100 g posiekanych migdałów
- 50 g rodzynek
- 50 g smażonej skórki pomarańczy
- 50 g skórki cytrynowej kandyzowanej
- 1 szklanka mleka
- Opłatki do pieczenia
- Lukier lub polewa czekoladowa
Przygotowanie KROK PO KROKU:
- Rodzynki mocz 5 minut we wrzątku. Odcedź. Zmiksuj miękkie masło, cukier i jajka.
- Mąkę wymieszaj z proszkiem do pieczenia, przyprawą korzenną, kakao i zmielonymi orzechami (migdałami). Dodawaj mąkę porcjami do masy jajecznej, miksuj na wolnych obrotach. Dodaj mleko i bakalie.
- Rozłóż na blasze opłatki lub wyłóż ją papierem do pieczenia i narysuj na nim kółka o średnicy ok. 5 cm.
- Nagrzej piekarnik do 180 C. Piecz pierniczki 15-18 minut. Zimne polukruj lub polej polewą czekoladową.
ŻYCZYMY SMACZNEGO I WESOŁYCH ŚWIĄT!
ZOBACZ RÓWNIEŻ:
Sałatka na święta Bożego Narodzenia – WYJĄTKOWA>>
Kolacja wigilijna - menu z TOP 12 tradycyjnych potraw!>>