Przekąski na grilla – SMACZNOŚCI! - Artykuł
Znajdź nas na

Polub Familie.pl na Facebooku

Poleć link znajomym

Przekąski na grilla – SMACZNOŚCI!

Przekąski na grilla – SMACZNOŚCI!

Autor zdjęcia/źródło: pixabay @ przekąski na grilla

Słonecznie i pysznie. Trzymamy kciuki, żeby tak było podczas Waszego wypoczynku. Marzy Wam się grill? Przekąski na grilla są proste i niebanalne w smaku.

Kiełbaska, kaszanka, karkówka? Ile razy można jeść to samo z grilla? Może tym razem poza tradycyjnymi daniami zechcecie urozmaicić sobie wspólne grillowanie czymś wyjątkowym i nowym.  Znalazłam dla Was trzy ciekawe przepisy:  słodkie i oryginalne szaszłyki, przepysznego lekkiego łososia na sałacie oraz kurczaka w niecodziennym wydaniu. Jak smakują? Przekonajcie się sami!

Polecam Wam też eksperymentowanie z grillem. Możecie wrzucić na ruszt owoce banany, ananasa, albo warzywa np. szparagi zawiięte w boczek, ziemniaki, bakłażana, cukinię.

Zaskakujący grillowany kurczak

Składniki

  • 300 g filetów z kurczaka
  • 1 łyżeczka suszonego oregano
  • 1 i 1/2 łyżki oliwy extra vergine
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 1 łyżka octu balsamicznego
  • 1 łyżeczka miodu lub syropu klonowego

Sałatka caprese

  • 250 g pomidorków koktajlowych
  • 100 g mozzarelli w kulce
  • 1/2 szklanki listków bazylii
  • 1 mała cebulka szalotka
  • 1 łyżeczka oliwy extra vergine

Przygotowanie

Filety przekroić w poprzek na cieńsze płaty, dodatkowo rozbić je tłuczkiem na taką samą grubość. Doprawić solą, pieprzem, suszonym oregano, wysmarować 1 łyżką oliwy extra vergine. Odłożyć na pół godziny jeśli mamy czas.

Pomidorki przekroić na połówki, mozzarellę odsączyć z zalewy i pokroić w kosteczkę, bazylię posiekać a cebulkę szalotkę pokroić w małą kosteczkę. Składniki wymieszać w misce, doprawiając świeżo zmielonym pieprzem, a przed podaniem solą.

Rozgrzać patelnię grillową. Ustawić średnio ogień, filety maczać w pozostałej oliwie i taką naoliwioną stroną kłaść na patelni. Grillować przez ok. 3 minuty z każdej strony.

W połowie grillowania, po przewróceniu filetów na drugą stronę, skropić je sokiem z cytryny.

Na koniec polać filety mieszanką octu balsamicznego i syropu lub miodu. Na wierzchu położyć sałatkę i odstawić z ognia. Po minucie zdjąć z patelni.