Przepisy na Wielkanoc - TOP 7 PYSZNYCH POTRAW! - Artykuł
Znajdź nas na

Polub Familie.pl na Facebooku

Poleć link znajomym

Przepisy na Wielkanoc - TOP 7 PYSZNYCH POTRAW!

Przepisy na Wielkanoc mogą być nudne, ale mogą być też pyszne. Tym razem mamy coś na prawdę wyszukanego. Ewa Wachowicz zdradziła nam swoje najciekawsze i sprawdzone przepisy.

Świąteczna rolada z boczku

Składniki:

  • 3 kg - boczku bez kości ze skórą
  • 800 g - mięsa mielonego
  • 1 - jajko
  • 1 - cebula
  • 6 ząbków - czosnku
  • 1 łyżka - masła
  • 1 łyżka - mielonego kminku
  • sól
  • pieprz
  • dratwa do wiązania

Opis przygotowania

  1. Boczek umyć i dokładnie osuszyć ręcznikiem papierowym. Od strony skóry zrobić ostrym nożem nacięcia - tak, by powstała kratka. Od strony mięsa natrzeć solą, pieprzem i trzema przeciśniętymi przez praskę ząbkami czosnku.
  2. Cebulę pokroić w drobną kostkę i usmażyć na maśle na złoty kolor. Przełożyć do mielonego mięsa, dodać jajko i kolejne, przeciśnięte trzy ząbki czosnku. Wyrobić.
  3. Farsz nałożyć na boczek - przede wszystkim w miejsca po żeberkach. Zwinąć jak roladę, zaczynając od grubszego końca boczku (on ma się znaleźć na środku). Dratwą związać pieczeń - tak, by nadać jej ładną formę rolady.
  4. Naciętą skórę natrzeć solą, wymieszaną z mielonym kminkiem (jeśli ktoś nie lubi tego smaku, może natrzeć tylko solą). Przełożyć do żeliwnego naczynia. Wstawić do pieca nagrzanego do 200 st. C na ok. 45 minut (bez przykrycia). Gdy mięso się zrumieni, przykryć i piec jeszcze przez mniej więcej 1  1/2  godziny.

Najnowsze komentarze

  • Awatar użytkownika gocha2323
    gocha2323Ikona zgłaszania komentarza
    muszę coś wybrać!! zrobiłam się głodna!
  • Awatar użytkownika Stokrotka
    StokrotkaIkona zgłaszania komentarza
    Ile to pyszności! A tu tylko dwa dni świąt..