Przepisy wielkanocne wegetariańskie - Artykuł
Znajdź nas na

Polub Familie.pl na Facebooku

Poleć link znajomym

Przepisy wielkanocne wegetariańskie

Jeśli jesteś wegetarianinem, z pewnością wiesz ile trudu trzeba włożyć w poszukiwanie alternatywnych rozwiązań w sferze kulinarnej. Zbliża się Wielkanoc - jak pogodzić mięsne posiłki będące zwieńczeniem Wielkiego Postu i naszą dietę? Nic prostszego! Mamy dla Was przepisy wielkanocne wegetariańskie - są łatwe w wykonaniu i stanowią świetną alterantywę dla tradycyjnych dań.

Wegetariański majonez

SKŁADNIKI:

  • puszka białej fasoli razem z zalewą,
  • 2-3  łyżeczki ostrej musztardy,
  • 2 łyżki soku z cytryny,
  • 4-5 łyżek,
  • sól i pieprz, ew. inne ulubione przyprawy,

Sposób wykonania KROK PO KROKU:

  • Fasolę odcedzić z zalewy. Zalewę zostawić w oddzielnym nacyzniu, do miski wrzucić odcedzoną fasolę, połowę zalewy, musztardę, sok z cytryny, sól i pieprz,
  •  Wszystkie składniki zmiksować na jednolitą masę. Miksując dalej powoli dolewać olej,
  • Jeśli po zmiksowaniu uznamy, że konsystencja jest za gęsta, możemy dodać jeszcze trochę zalewy, a jeśli za rzadka, możemy zagęścić ugotowanym ziemniakiem lub fasolą z kolejnej puszki,
  • Majonez przełożyć do zakręcanego słoiczka, przechowywać w lodówce,

Sałatka z czerwonych buraków i ananasa

SKŁADNIKI:

  • 1 kg niedużych buraków,
  • 1/2 średniego ananasa,
  • duże kwaśne jabłko,
  • szklanka orzechów włoskich,
  • 4- 5 łyżek oliwy,
  • duży ząbek czosnku,
  • 2 łyżki octu balsamicznego,
  • szklanka ściętych kiełków rzeżuchy (opcja),
  • średnia cebula,
  • sól, pieprz,

Sposób wykonania KROK PO KROKU:

  • Wyszorować buraki, włożyć do garnka, zalać wodą do poziomu warzyw i zagotować, zmniejszyć ogień i gotować do miękkości, następnie odcedzić i pozostawić do ostygnięcia,
  • Ostudzone buraki obrać ze skórki, pokroić w kostkę i wymieszać z obranymi i pokrojonymi w kostkę owocami i cebulą,
  • Orzechy połamać na mniejsze kawałki, prażyć przez kilka minut na suchej patelni i wystudzić, 
  • Do miseczki wlać oliwę, wycisnąć przez praskę czosnek, połączyć z oliwą,
  • Dodać część kiełków (część warto zostawić do posypania sałatki), wymieszać, dolać ocet balsamiczny, orzechy i wymieszać,
  • Zawartość miseczki przełożyć do warzyw i owoców, mieszać, posypać kilkoma szczyptami soli i odrobiną pieprzu. Sałatkę warto na kilka godzin wstawić do lodówki. Przed podaniem posypać pozostałymi kiełkami,

Smacznego! :)

Najnowsze komentarze

  • Awatar użytkownika Stokrotka
    StokrotkaIkona zgłaszania komentarza
    Fajne przepisy! Koniecznie trzeba wypróbować!