Przepis na pączki z marmoladą
Składniki:
- 1 kg mąki pszennej,
- 20 dag cukru (1 szklanka),
- 25 dag masła,
- 6-7 jaj,
- 1,5 szkl. mleka,
- 5 – 6 dag drożdży,
- 1 olejek śmietankowy,
- szczypta soli,
- marmolada,
- cukier puder do posypania,
- olej do smażenia,
Wykonanie KROK PO KROKU:
Z mleka, drożdży oraz 1/3 części mąki wykonać rozczyn i zostawić do wyrośnięcia. Gdy podrośnie, dodać cukier, jaja, olejek śmietankowy, pozostałą część mąki, sól i dobrze rozpuszczone masło (może być stopione). Wyrobić ciasto. Odstawić do wyrośnięcia. Formować kulki, a do ich środka nakładać marmoladę. Pączki kłaść na serwetce do wyrośnięcia. Smażyć na gorącym oleju. Odcedzić na bibule i posypać cukrem pudrem.