2. Quiche wielkanocna z sandaczem
SKŁADNIKI:
Kruche ciasto:
- 250 g mąki,
- 100 g smalcu lub masła,
- 1 jajko,
- przyprawy: sól, gałka muszkatołowa,
Nadzienie:
- 200 g filetu z sandacza,
- 1/4 pora,
- 2 łyżeczki kaparów,
- 2 gałązki koperku,
- 1/2 cytryny,
- 2 gałązki natki pietruszki,
- 20 ml oliwy,
- 200 ml śmietanki 30%,
- 1 jajko,
- 6 pomidorków koktajlowych,
Wykonanie KROK PO KROKU:
Miękki smalec lub masło przełóż do miski i wymieszaj z mąką. Ucieraj, aż składniki się połączą. Następnie całość przypraw szczyptą soli i gałki muszkatołowej. Dodaj całe jajko i wymieszaj na gładkie ciasto. Gotowe zawiń w folię spożywczą i schowaj do lodówki na czas przygotowania farszu.
Por umyj i pokrój w piórka. Rybę oczyść z ewentualnych ości i odetnij skórę. Przypraw lekko solą i świeżo mielonym pieprzem. Koperek pokrój i dodaj do ryby. Cytrynę obierz ze skóry wraz z białą częścią. Wytnij teraz segment miąższu wprost do miseczki. Dodaj do ryby kilka owoców kaparów. Całość lekko wymieszaj.
Pora podsmaż delikatnie na patelni z dodatkiem połowy oliwy. W wysokim naczyniu wymieszaj śmietankę z całym jajkiem, przypraw solą i świeżo mielonym pieprzem oraz posiekaną połową porcji natki.
Ciasto wyjmij i lekko rozwałkuj. Foremki do quiche możesz wyłożyć pergaminem. Do każdej nałóż płat ciasta i dociśnij do brzegów. Widelcem nakłuj ciasto, następnie podpiecz przez 5 min w piekarniku rozgrzanym do temp. 200˚.
Podpieczone spody wyjmij. Na każdy nałóż rybę, pora oraz połówki pomidorów koktajlowych. Przełóż kisz na blachę lub kratkę do pieczenia i dopiero zalej masą śmietankową po brzegi. Foremki wstaw do pieczenia na 20 minut do temp. 180˚.
W tym czasie pokrój pozostałą natkę i wymieszaj z oliwą oraz pozostałą cytryną. Przypraw delikatnie solą i pieprzem. Upieczone quiche wyjmij z pieca i od razu podawaj z dodatkiem chrupiących młodych liści sałaty.
Kolejny przepis znajdziecie TUTAJ>>