Śniadanie wielkanocne - POTRAWY jakich nie znacie, TOP 6! - Artykuł
Znajdź nas na

Polub Familie.pl na Facebooku

Poleć link znajomym

Śniadanie wielkanocne - POTRAWY jakich nie znacie, TOP 6!

Zastanawiasz się już jak będzie wyglądać Twoje śniadanie wielkanocne? Potrawy jakie wyszukałyśmy mile Was zaskoczą!

2. Quiche wielkanocna z sandaczem


SKŁADNIKI:

Kruche ciasto:

  • 250 g mąki,
  • 100 g smalcu lub masła,
  • 1 jajko,
  • przyprawy: sól, gałka muszkatołowa,

Nadzienie:  

  • 200 g filetu z sandacza,
  • 1/4 pora,
  • 2 łyżeczki kaparów,
  • 2 gałązki koperku,
  • 1/2 cytryny,
  • 2 gałązki natki pietruszki,
  • 20 ml oliwy,
  • 200 ml śmietanki 30%,
  • 1 jajko,
  • 6 pomidorków koktajlowych,

Wykonanie KROK PO KROKU:

Miękki smalec lub masło przełóż do miski i wymieszaj z mąką. Ucieraj, aż składniki się połączą. Następnie całość przypraw szczyptą soli i gałki muszkatołowej. Dodaj całe jajko i wymieszaj na gładkie ciasto. Gotowe zawiń w folię spożywczą i schowaj do lodówki na czas przygotowania farszu. 

Por umyj i pokrój w piórka. Rybę oczyść z ewentualnych ości i odetnij skórę. Przypraw lekko solą i świeżo mielonym pieprzem. Koperek pokrój i dodaj do ryby. Cytrynę obierz ze skóry wraz z białą częścią. Wytnij teraz segment miąższu wprost do miseczki. Dodaj do ryby kilka owoców kaparów. Całość lekko wymieszaj. 

Pora podsmaż delikatnie na patelni z dodatkiem połowy oliwy. W wysokim naczyniu wymieszaj śmietankę z całym jajkiem, przypraw solą i świeżo mielonym pieprzem oraz posiekaną połową porcji natki. 

Ciasto wyjmij i lekko rozwałkuj. Foremki do quiche możesz wyłożyć pergaminem. Do każdej nałóż płat ciasta i dociśnij do brzegów. Widelcem nakłuj ciasto, następnie podpiecz przez 5 min w piekarniku rozgrzanym do temp. 200˚. 

Podpieczone spody wyjmij. Na każdy nałóż rybę, pora oraz połówki pomidorów koktajlowych. Przełóż kisz na blachę lub kratkę do pieczenia i dopiero zalej masą śmietankową po brzegi. Foremki wstaw do pieczenia na 20 minut do temp. 180˚. 

W tym czasie pokrój pozostałą natkę i wymieszaj z oliwą oraz pozostałą cytryną. Przypraw delikatnie solą i pieprzem. Upieczone quiche wyjmij z pieca i od razu podawaj z dodatkiem chrupiących młodych liści sałaty.


Kolejny przepis znajdziecie TUTAJ>>