6. Bagietka z wędzonym pstrągiem i sosem z francuskiej musztardy
SKŁADNIKI:
- 1/2 bagietki,
- 150 g wędzonego pstrąga,
- 1 łyżka musztardy francuskiej,
- 30 ml wody,
- 1/2 cytryny,
- 140 g ogórka zielonego,
- 100 g jogurtu naturalnego,
- 1/2 pęczka koperku,
- 2-3 liście sałaty rzymskiej,
- czerwona cebula do dekoracji,
- przyprawy: sól, pieprz czarny,
Wykonanie KROK PO KROKU:
Ogórka dokładanie umyj i obierz ze skórki. Przy pomocy łyżeczki wydrąż nasiona, które zawierają najwięcej wody. Pokrój ogórka jak w plasterki. Przełóż do miski i przypraw solą i pieprzem. Odstaw na kilka minut.
W tym czasie umyj liście sałaty rzymskiej. Bagietkę funkcją grilla, aby się zrumieniła. Musztardę francuską wymieszaj z pozostałą oliwą i przypraw przekrój na pół wzdłuż, polej lekko oliwą i wstaw do piekarnika z włączoną świeżo siekanym koperkiem. Zostaw kilka gałązek do dekoracji.
Ogórki lekko odciśnij z ewentualnego soku, przypraw sokiem z cytryny i wymieszaj z jogurtem naturalnym. Dopraw do smaku. Na chrupiące bagietki połóż liście sałaty rzymskiej i dopiero sałatkę z jogurtem. Na ogórkach poukładaj wędzonego pstrąga i polej go sosem z musztardy francuskiej. Na wierzch dekoracyjnie ułóż gałązki świeżego koperku. Obok bagietek można jeszcze ułożyć sałatkę z mieszanych liści sałat z czerwoną cebulą polaną dressingiem z musztardy francuskiej.
Nasze przepisy z pewnością zachwycą całą rodzinę! To będzie wyjątkowe śniadanie wielkanocne. Potrawy wzbudzą podziw i uznanie! Życzymy smacznego!
Jakie są wasze ulubione potrawy, które przygotowujecie na śniadanie wielkanocne? Znacie inne ciekawe przepisy?
Porozmawiajmy na forum :)