Syrop dobry na wszystko! - Artykuł
Znajdź nas na

Polub Familie.pl na Facebooku

Poleć link znajomym

Syrop dobry na wszystko!

Koniec lata to świetny czas na przygotowywanie przetworów, którymi będziemy się raczyć w trakcie zimnych miesięcy. Oprócz ogórków kiszonych i konfitur, warto w naszej spiżarni trzymać samodzielnie przygotowane syropy. Owocowe i warzywne mikstury przydadzą się przy przeziębieniu lub jako dodatek do deserów.



SYROP Z CEBULI

- 2 duże cebule

- sok z jednej cytryny

- 10 łyżek miodu

Sposób przygotowania:

Drobno posiekaj cebule i zalej ją wyciśnietym sokiem z cytryny oraz miodem. Mieszankę pozostaw na dobę w ciełym miejscu a następnie przelej przez sitko. Dawkuj jedną łyżkę dziennie, gdy czujesz, że łapie cię przeziębienie.

 SYROP Z CZOSNKU

- sześć ząbków czosnku

- sok z całej cytryny

- łyżka miodu

Sposób przygotowania:

Obierz ząbki czosnku, rozgnieć i włóż do słoika. Dodaj miód oraz sok z cytryny. Zostaw miksturę na kilka godzin, a następnie przecedź przez sitko. Dawkuj trzy łyżeczki stołowe dziennie przy infekcjach.

SYROP Z IMBIRU

- 150 g imbiru

- 3 cytryny

-5 łyżek miodu


Sposób przygotowania: 
Obierz imbir i zetrzyj do na tarce. Zalej litrem gorącej wody i poczekaj, aż ostygnie. Dodaj miód oraz sok z cytryny. Po ostygnięciu przecedź do wyparzonej butelki lub słoika.

Najnowsze komentarze

  • Awatar użytkownika Stokrotka
    StokrotkaIkona zgłaszania komentarza
    Chyba pora na czarny bez..
  • Awatar użytkownika Stokrotka
    StokrotkaIkona zgłaszania komentarza
    Różne syropki łapię przez całe lato. Zaczynam od wiosny z syropem z mleczy, potem z pędów z sosny. A dalej stopniowo co dojrzewa..
  • Awatar użytkownika Sonia
    SoniaIkona zgłaszania komentarza
    Czarny bez robię co roku:)