Szybkie dania bez mięsa - Artykuł
Znajdź nas na

Polub Familie.pl na Facebooku

Poleć link znajomym

Szybkie dania bez mięsa

Podczas zimowych miesięcy przyrządzamy wysokoenergetyczne potrawy zazwyczaj z dodatkiem mięsa. Wiosna to najlepszy czas, aby odchudzić nasze jadłospis. Mniej kalorii ale więcej witamin i minerałów poprawi naszą kondycję przed latem i doda potrzebnej energii.

Skuś się na  szybkie wegetariańskie dania bez mięsa. Chrupiące warzywa z dodatkiem świeżych ziół oczarują domowników swą różnorodnością i wspaniałym aromatem. Warzywne potrawy przygotujesz w pół godziny. Gdy już wyjmiesz je z piekarnika koniecznie dodaj ziół. Może to być  koperek, natka, szczypiorek lub bazylia.

Zapiekanka ziemniaczana

Składniki:

  • 1 kg ziemniaków
  • ½ kg pieczarek
  • 1 cebula
  • 3 ząbki czosnku
  • śmietana 18proc.
  • 1 jajko
  • 15 dag żółtego sera
  • gałka muszkatołowa
  • Sól i pieprz
  • 4 dag parmezanu
  • 2-3 łyżki szczypiorku
  • Masło do wysmarowania formy

Wykonanie KROK PO KROKU:

  1. Ziemniaki obierz i ugotuj w lekko osolonej wodzie.
  2. Wystudzone  pokrój w plasterki, podobnie jak pieczarki i cebulę.
  3. Ser żółty zetrzyj na tarce o grubych oczkach. Wymieszaj dokładnie ze śmietaną, jajkiem, przeciśniętym przez praskę czosnkiem i przyprawami.
  4. Żaroodporne naczynie wysmaruj masłem. Zapiekankę ułóż warstwami: ziemniaki, pieczarki i cebula, a następnie ser ze śmietaną i jajkiem i znów ziemniaki, pieczarki, itd. Ostatnią warstwę powinny stanowić ziemniaki. Wierzch zapiekanki posyp parmezanem.
  5.  Zapiekaj ok. 20-30 minut w temp. 190 st. C. Podawaj na ciepło, posypaną posiekanym szczypiorkiem.

 Zdjęcie: Szybkie dania bez mięsa@poxibay.com

Najnowsze komentarze