(Zapiekanka warzywna @ pixabay.com)
Zapiekanka warzywna z porów
Składniki:
- 2 marchewki
- 400 g porów
- 200 ml wywaru warzywnego
- 300 ml białego wina
- 300 g filetu z piersi indyka
- 50 g maki
- 2 łyżki startego sera cheddar
- 2 łyżki posiekanej pietruszki
- olej
- 1 łyżka masła
- sól i pieprz do smaku
Wykonanie KROK PO KROKU:
- Makaron ugotuj na półtwardo.
- Filet z indyka pokrój w paski, oprósz przyprawami i podsmaż na oleju
- Do rondla wlej wywar i wrzuć marchewkę i pory pokrojone w talarki.
- Wlej wino i zagotuj.
- Gotuj na wolnym ogniu pod przykryciem przez 15 minut, a ż marchewka lekko zmięknie.
- Warzywa odcedź, a wywar zachowaj.
- Z mąki masła i części wywaru przygotuj beszamel.
- W misce wymieszaj indyka z makaronem, warzywami, natką pietruszki i serem.
- Przełóż do naczynia żaroodpornego i polej beszamelem.
- Wstaw zapiekankę do piekarnika i piecz około 30 minut w temp. 180 st. C.