Zapiekanki warzywne - NAJLEPSZE PRZEPISY - Artykuł
Znajdź nas na

Polub Familie.pl na Facebooku

Poleć link znajomym

Zapiekanki warzywne - NAJLEPSZE PRZEPISY

Po letnim owocowym obżarstwie czas na jesienne warzywa. Ta pora ich nie skąpi więc korzystaj póki są. Przyrządź z nich warzywne zapiekanki. Wystarczy, że połączysz pyszne produkty w jednym naczyniu i zapieczesz.


(Zapiekanka warzywna @ pixabay.com)

Zapiekanka warzywna z porów

Składniki:

  • 2 marchewki
  • 400 g porów
  • 200 ml wywaru warzywnego
  • 300 ml białego wina
  • 300 g filetu z piersi indyka
  • 50 g maki
  • 2 łyżki startego sera cheddar
  • 2 łyżki posiekanej pietruszki
  • olej
  • 1 łyżka masła
  • sól i pieprz do smaku


Wykonanie KROK PO KROKU:

  1. Makaron ugotuj na półtwardo.
  2. Filet z indyka pokrój w paski, oprósz przyprawami i podsmaż na oleju
  3. Do rondla wlej wywar i wrzuć marchewkę i pory pokrojone w talarki.
  4. Wlej wino i zagotuj.
  5. Gotuj na wolnym ogniu pod przykryciem przez 15 minut, a ż marchewka lekko zmięknie.
  6. Warzywa odcedź, a wywar zachowaj.
  7. Z mąki masła i części wywaru przygotuj beszamel.
  8. W misce wymieszaj indyka z makaronem, warzywami, natką pietruszki i serem.
  9. Przełóż do naczynia żaroodpornego i polej beszamelem.
  10. Wstaw zapiekankę do piekarnika i piecz około 30 minut w temp. 180 st. C.

 

ZOBACZ RÓWNIEŻ:

Szybkie dania bez mięsa>>

Bakłażan w trzech odsłonach>>