Zupa wiosenna – nasz wybór - Artykuł
Znajdź nas na

Polub Familie.pl na Facebooku

Poleć link znajomym

Zupa wiosenna – nasz wybór

Jak wykorzystać zdrowe warzywa, a szczególnie te sezonowe? Z pewnością najlepiej jako rozmaite wiosenne sałatki. Jednak również dobrze sprawdzą się w wiosennych zupach koniecznie przyprawionych świeżymi ziołami.

Zupę  przygotuj na bulionie warzywnym. Wydobędziesz jej delikatny smak nie dodając śmietany, z kolei świeży koperek, natka pietruszki, listki kolendry czy bazylii dodadzą jej wyjątkowego aromatu.

Zupa z kalarepką

Składniki:

  • 3 kalarepki
  • 1 cebula
  • 2-3 ziemniaki
  • 2 marchewki
  • 1 pietruszka
  • Mały seler
  • Pieprz do smaku
  • Sól do smaku
  • Kostka bulionowa warzywna
  • 2 łyżki posiekanego kopeku
  • 2 łyżki oleju

Wykonanie KROK PO KROKU:

  1. Kalarepki obierz i pokrój w kostkę kalarepkę.
  2. Posiekaj cebulę i przesmaż z kalarepką na rozgrzanym oleju.
  3. Ziemniaki pokrój w kostkę, marchewkę i pietruszkę obierz i pokrój w talarki
  4. Wszystkie warzywa włóż do rondla i dodaj 1.5 litra wody. Wrzuć kostkę bulionową.
  5. Dopraw solą i pieprzem do smaku.
  6. Na talerzach posyp posiekanym koperkiem.

Najnowsze komentarze