Zupa z botwinki - właściwości i przepisy! - Artykuł
Znajdź nas na

Polub Familie.pl na Facebooku

Poleć link znajomym

Zupa z botwinki - właściwości i przepisy!

Botwinka to potrawa przygotowywana z młodych liści i korzeni buraka ćwikłowego ze śmietaną. Zupa z botwinki - poznaj właściwości i przepisy!

Zupa z botwinki - właściwości i przepisy!

Autor zdjęcia/źródło: Zupa z botwinki - właściwości i przepisy @flickr. com/Jullan Burgess

Zupę z botwinki przygotowuje się wiosną, kiedy liście buraka są miękkie i delikatne, a korzeń jest jeszcze mały. Wówczas liście botwiny mają najwięcej smaku i aromatu.

Zupa z botwinki może też być zastąpiona chłodnikiem z botwinki. Przygotowuje się go z liści i korzenia botwiny, kefiru oraz śmietany. Istnieje kilka dodatków do tradycyjnego chłodnika, takie jak jaja, rzodkiewki, koperek, mięso drobiowe, kabanosy i inne.

Botwinka zawiera dużo witamin, żelaza i wapnia. Zupa z botwinki pobudza apetyt, odkwasza i odtruwa organizm. Według naukowców liście botwiny zawierają substancje o działaniu podobnym do estrogenów, czyli hormonów młodości i piękna.

Zupa z botwinki - właściwości:

  • jest źródłem witaminy  C, B1;
  • zawiera wapń, magnez i sód;
  • jest bgata w kwas foliowy, szczególnie potrzebny dla kobiet w ciąży;
  • polecana przy niedokrwistości - poprawia jakość czerwonych krwinek;
  • sok ze świeżego buraka i marchewki wspomaga naturalną odporność organizmu;
  • jest niskokaloryczn;
  • przyspiesza przemianę materii;
  • podnosi poziom cukru we krwi, dlatego nei jest polecana osobom chorym na cukrzycę;
  • wywar z buraka łagodzi objawy zgagi i nadkwaśności;
  • pomaga w zachowaniu równowagi kwasowo-zasadowej organizmu.

Zupa z botwinki - przepisy:


Składniki: 

  • 1 pęczek botwiny (buraczków z liśćmi)
  • 1 pietruszka
  • 2 marchewki
  • 1/2 selera
  • 3 ziemniaki
  • 3 łyżki śmietany 18% (w wersji dietetycznej – kubeczek jogurtu)
  • sól i pieprz do smaku
  • ½ cytryny
  • 1 łyżeczka cukru
  • pół pęczka koperku i pietruszki

DODATKOWO:

  • jaja ugotowane na twardo

Wykonanie KROK PO KROKU:

Botwinkę dokładnie umyj, małe buraczki pokrój w kostkę, a liście w paski. Marchew, seler i pietruszkę umyj, obierz i zetrzyj na tarce. Ziemniaki obierz i pokrój w kostkę. W dużym garnku zagotuj 2l wody i wrzuć warzywa oraz pokrojone w kostkę buraczki. Gdy warzywa zmiękną, dodaj pokrojoną drobno botwinkę i gotuj jeszcze 10 minut. Przypraw solą i pieprzem. Następnie wyciśnij cytrynę i dodaj cukier. Rozmieszaj śmietanę z niewielką ilością zupy i wlej całość do garnka. Zupę posyp obficie pokrojoną drobno zieleniną.
Na talerzu układaj pokrojone w ćwiartki jajka i zalewaj zupką. Można jeszcze dodać śmietanę bezpośrednio na talerz.


Smacznego!

Zupa z botwinki - kolejny przepis TUTAJ>>

Najnowsze komentarze

  • Awatar użytkownika gocha2323
    gocha2323Ikona zgłaszania komentarza
    lubię taką zupę!