Autor zdjęcia/źródło: Zupa z botwinki - właściwości i przepisy @flickr. com/Jullan Burgess
Zupę z botwinki przygotowuje się wiosną, kiedy liście buraka są miękkie i delikatne, a korzeń jest jeszcze mały. Wówczas liście botwiny mają najwięcej smaku i aromatu.
Zupa z botwinki może też być zastąpiona chłodnikiem z botwinki. Przygotowuje się go z liści i korzenia botwiny, kefiru oraz śmietany. Istnieje kilka dodatków do tradycyjnego chłodnika, takie jak jaja, rzodkiewki, koperek, mięso drobiowe, kabanosy i inne.
Botwinka zawiera dużo witamin, żelaza i wapnia. Zupa z botwinki pobudza apetyt, odkwasza i odtruwa organizm. Według naukowców liście botwiny zawierają substancje o działaniu podobnym do estrogenów, czyli hormonów młodości i piękna.
Zupa z botwinki - właściwości:
- jest źródłem witaminy C, B1;
- zawiera wapń, magnez i sód;
- jest bgata w kwas foliowy, szczególnie potrzebny dla kobiet w ciąży;
- polecana przy niedokrwistości - poprawia jakość czerwonych krwinek;
- sok ze świeżego buraka i marchewki wspomaga naturalną odporność organizmu;
- jest niskokaloryczn;
- przyspiesza przemianę materii;
- podnosi poziom cukru we krwi, dlatego nei jest polecana osobom chorym na cukrzycę;
- wywar z buraka łagodzi objawy zgagi i nadkwaśności;
- pomaga w zachowaniu równowagi kwasowo-zasadowej organizmu.
Zupa z botwinki - przepisy:
Składniki:
- 1 pęczek botwiny (buraczków z liśćmi)
- 1 pietruszka
- 2 marchewki
- 1/2 selera
- 3 ziemniaki
- 3 łyżki śmietany 18% (w wersji dietetycznej – kubeczek jogurtu)
- sól i pieprz do smaku
- ½ cytryny
- 1 łyżeczka cukru
- pół pęczka koperku i pietruszki
DODATKOWO:
- jaja ugotowane na twardo
Wykonanie KROK PO KROKU:
Botwinkę dokładnie umyj, małe buraczki pokrój w kostkę, a liście w paski. Marchew, seler i pietruszkę umyj, obierz i zetrzyj na tarce. Ziemniaki obierz i pokrój w kostkę. W dużym garnku zagotuj 2l wody i wrzuć warzywa oraz pokrojone w kostkę buraczki. Gdy warzywa zmiękną, dodaj pokrojoną drobno botwinkę i gotuj jeszcze 10 minut. Przypraw solą i pieprzem. Następnie wyciśnij cytrynę i dodaj cukier. Rozmieszaj śmietanę z niewielką ilością zupy i wlej całość do garnka. Zupę posyp obficie pokrojoną drobno zieleniną.
Na talerzu układaj pokrojone w ćwiartki jajka i zalewaj zupką. Można jeszcze dodać śmietanę bezpośrednio na talerz.
Smacznego!
Zupa z botwinki - kolejny przepis TUTAJ>>