To najszybsze ciasto i jednocześnie tak pyszne, że nie wyobrażam sobie nie zrobić go, kiedy mam w domu rabarbar. Wystarczy jego niewielka ilość, żeby ciasto zyskało niepowtarzalny kwaskowaty smak. W ciepłe dni placek z rabarbarem smakuje wybornie. Taka przekąska wyśmienicie...
Glukoza z organizmu matki jest podstawowym i niezwykle ważnym materiałem energetycznym płodu. Glukoza transportowana jest do płodu poprzez barierę łożyskową, a jej stężenie jest tylko nieznacznie mniejsze od stężenia ilości glukozy znajdującej się we krwi rodzicielki. Zużycie tego organiczne związku...
Istnieje wiele domowych sposobów na pozbycie się tych niechcianych gości, które są zarówno skuteczne, jak i bezpieczne dla ludzi i zwierząt domowych. Oto kilka sprawdzonych metod: 1. Ocet Ocet to jedno z najskuteczniejszych naturalnych środków do odstraszania mrówek. Wystarczy wymieszać...
Badanie glukozy – na czym polega i dlaczego należy je wykonywać? Siedzący tryb życia i niezdrowa dieta przyczyniają się do wzrostu liczby osób chorujących na cukrzycę typu 2. Jej rozwój może przez długi czas nie dawać żadnych niepokojących objawów, jednakże w przypadku...
Agrest, ze względu na swój nieco kwaśnawy smak, nie jest lubiany przez wszystkich. A szkoda, bo owoc ten obfituje w bogactwo witaminy C,B6, a także witaminy A i innych składników odżywczych. Co więc zrobić z agrestu? Mamy dla Was bardzo proste przepisy, bo z agrestu można...
„Od jutra? Dieta!” Tyle razy kiedyś to sobie mówiłam i równie często słyszałam takie postanowienia od koleżanek. Czy takie podejście przynosi dobre rezultaty? Możecie sobie odpowiedzieć. Tymczasem warto wiedzieć jak przyspieszyć metabolizm właśnie po...
Poznawanie nowych smaków przez niemowlaka to dla niego bardzo ciekawe doświadczenie. Dziecko rozwija swoje zainteresowania kulinarne oraz rozszerza wiedzę na temat różnych potraw. Nowe smaki to nowe doznania, których maluch jest bardzo ciekawy. Pozwól mu więc odkrywać...
Każdy ma jakieś swoje tajemne receptury na przygotowanie najlepszych i najpyszniejszych przetworów. Jedni wypracowują je sobie sami przez lata metodą prób i błędów, inni dostają od dziadków i rodziców przepisy przechowywane i strzeżone w rodzinie...
Wydawałoby się, że wszystkie produkty na sklepowych półkach powinny być zdrowe, no bo przecież zostały dopuszczone do sprzedaży, więc świadczy to o tym, że wszystko jest z nimi w porządku. Niestety rzeczywistość jest trochę inna. Wiele produktów spożywczych zawiera w swoim...
Oprócz dania głównego i słodkich deserów przygotuj lekkie i smaczne przystawki. Na stole nie może zabraknąć sałatek i faszerowanych warzyw, z kolei wśród słodkości musi królować tort. Składniki przepisów podanych poniżej...
24 TYDZIEŃ CIĄŻY Rozwój dziecka w 24 tygodniu ciąży W dwudziestym czwarty tygodniu ciąży dziecku rosną włosy i paznokcie, a także dojrzewają...
Tyjesz? Nie możesz zrzucić wagi? A nawet jeśli zgubisz kilogramy, to okazuje się, że za niedługi czas waga wraca do stanu wyjściowego… Skomplikowana sprawa. Naukowcy też chcieli uzyskać odpowiedź, dlaczego tyjemy. A dokładniej – który składnik pożywienia jest odpowiedzialny za nadmierny przyrost...
Słodziki są sztuczne Podstawowym zarzutem dla słodzików jest to, że są one uważane za sztuczne. Zwolennicy tej teorii przekonują, że substancje, które nie istnieją naturalnie w przyrodzie na pewno wpływają negatywnie na nasze zdrowie. Czy jednak jest to prawdą? Wiele słodzików, które...
Nie wyobrażasz sobie wieczornego serialu bez chrupiących chipsów albo lodów popijanych słodkim napojem gazowanym. Raz na jakiś czas – w porządku. Podobnie jak z gotowymi posiłkami jedzonymi podczas przerwy obiadowej w pracy. Jednak nigdy nie wiesz co dokładnie znajduje...
Słodki krem czekoladowo-orzechowy to idealny dodatek do kanapek na śniadanie czy kolację dla maluchów i nie tylko. Ale czy zastanawiałaś się kiedyś co tak właściwie zawiera nutella ze sklepowej półki? Powinny w niej być oczywiście przede wszystkim orzechy...
Wiele osób nawet nie zdaje sobie sprawy, że można w łatwy i najważniejsze naturalny sposób wyprodukować kosmetyki we własnym domu. Nadmiar produktów kosmetycznych...
Na cukrzycę może zachorować każda kobieta spodziewajaca się dziecka. Ryzyko zachorowania jest większe, jeśli:* jesteś otyła*masz wiecej niż 25 lat* cierpisz na nadcisnienie tętnicze* w najbliższej rodzinie ktoś chrouje na cukrzyce . Nieleczona cukrzyca...
Dynia to warzywo niezwykle bogate w składniki odżywcze. Warto jednak pamiętać, że kaloryczność dyni różni się zależnie od jej gatunku. Indeks glikemiczny ugotowanej dyni wynosi 64-71, co jest dość wysoką wartością. Jednak ma ona niski ładunek glikemiczny (GL 3). Miąższ dyni...