Obchodzone w Stanach Zjednoczonych Ameryki Święto Dziękczynienia to okazja do wspólnego zjedzenia indyka. Tradycja ta trwa niezmiennie od XVI wieku. Nasze narodowe święto reprezentuje polska gęsina. Niestety pojawia się ona na naszych stołach rzadko, chociaż kiedyś...
Dom przystrojony bożonarodzeniowymi akcentami będzie pięknie...
W czasie Wigilii Bożego Narodzenia najważniejsza jest kolacja, podczas której zbiera się cała rodzina, aby podzielić się opłatkiem i zjeść pyszne potrawy...
Aby poczuć atmosferę świąt zanim jeszcze będziemy ubierać choinkę wystarczy, że dodamy kilka świątecznych akcentów do wystroju naszych wnętrz. Może to być obrus lub bieżnik w gwiazdki albo żelowe naklejki w kształcie śnieżynek naklejone na okno czy lustro. Nasze pomysły na dekoracje świąteczne są...
Przez wieki plemiona Paragwaju, Boliwii i Brazylii stosowały stewię, jako substancję słodzącą i leczniczą. Zapisy historyczne potwierdzają, że Indianie...
Torcik truskawkowa rozkosz
Wraz z Dr. Oetkerem przygotowaliśmy dla Was konkurs w którym do wygrania jest cały zestaw jadalnych akcesoriów...
Włącz dzieci w przygotowania Najlepszą metodą, żeby zachęcić najmłodszych do jedzenia jest włączenie ich w „proces produkcji”. Po pierwsze, już gotując z Tobą będą podjadać, po drugie, któż nie byłby...
Ewa Wachowicz w swoim programie "Ewa gotuje!" nie boi się eksperymentować. Jej przepisy robią wrażenie! Wybrałyśmy wspólnie TOP 7 zachwycających potraw. Przepisy na Wielkanoc w tym wydaniu zaskoczą nawet najbardziej wybredne podniebienia. Sułkowicka "krzonówka" Składniki: 250 g łopatki wieprzowej 250 g wędzonych żeberek 250 g surowego wędzonego boczeku wędlina ze święconki 2 l serwatki korzeń chrzanu por seler 1 marchewka 1 pietruszka 2 liście laurowe 5 ziarenek ziela angielskiego 2 gałązki świeżego lubczyku sól pieprz tarty chrzan do smaku szczypiorek do dekoracji Dodatki jajka na twardo swojski chleb Opis przygotowania W niewielkiej ilości wody ugotować mięso z łopatki, żeberka wieprzowe wędzoe i wędzony...
Najprostsze ozdoby można zrobić z masy solnej. Ciasto przygotujemy z dwóch szklanek mąki, szklanki soli i ¾ szklanki ciepłej wody. Dla wzmocnienia masy warto dodać także...
Świąteczne przygotowania pochłaniają wiele naszego czasu i energii. Niejednokrotnie ze względu na obowiązki i brak czasu na spokojne posiedzenie z rodziną błagamy o to aby już się skończyły. Jednak można to...
Pączek - mąka, cukier, mleko, jaka i drożdże, to podstawowe składniki jakich użyjemy aby go zrobić. Ale to nie wszystko pyszne nadzienie, konfitury, czekolada, budyń no i polewa lukier albo cukier puder. Takie składniki generują, niezliczone wydawałoby się, ilości kalorii....
Święta Bożego Narodzenia to również najbardziej stresujący okres w całym roku. Jest tyle do zrobienia – zakupy, prezenty, gotowanie, sprzątanie, wysyłanie życzeń, dekorowanie domu – to wszystko zajmuje...
Rogale, rogaliki same smakołyki z przeróżnym nadzieniem. Jedne z najpopularniejszych wykonane są z ciasta drożdżowego. Przepysznie rozpływające się w ustach z czekoladą, konfiturą, owocami i...