Nietolerancja laktozy jest zaburzeniem trawienia, w którym organizm wytwarza za mało lub nie wytwarza wcale laktazy, enzymu wymaganego do prawidłowego rozkładu laktozy (cukru obecnego w mleku i innych produktach...
Celiakia – schorzenie polegające na występowaniu zaburzeń trawienia i wchłaniania jelitowego związanych z nietolerancją glutenu zawartego w zbożach. Nieprawidłowa reakcja immunologiczna wywoływana jest nadmierną odpowiedzią immunologiczną na grupę białek zbożowych...
Waginoza bakteryjna - zakażenie pochwy (Bacterial vaginosis – BV) jest najczęstszą przyczyną infekcji intymnych kobiet w okresie rozrodczym. Wykrywa się ją u 60 % kobiet z zapaleniem pochwy. Konsekwencją choroby może być m.in. niepłodność, poronienia,...
Białko CRP (ang. C Reactive Protein) jest białkiem ostrej fazy, produkowanym przez wątrobę w celu modyfikacji i modulacji odpowiedzi układu immunologicznego na infekcję. Badanie poziomu CRP jest bardzo pomocne w podejmowaniu decyzji na temat ...