Alergia na białko mleka krowiego jest coraz częściej spotykanym problemem. Może pojawić się u człowieka w każdym wieku. Jednak grupą, u której przeważnie występują objawy nadwrażliwości na spożyte pokarmy są dzieci, w tym niemowlęta. Spowodowane jest to niedojrzałością...
Noworodek i niemowlę do 4-5 miesiąca życia powinno jeść co 3-4 godziny również w nocy. Nocne pobudki są jednak bardzo uciążliwe i wyczerpujące dla młodych rodziców. Ciężko się zajmować maluszkiem i wszystkimi codziennymi sprawami gdy jest się zmęczonym...
Najczęstsze przyczyny braku apetytu u dzieci Wielu rodziców zastanawia się, dlaczego ich dziecko nie chce jeść w przedszkolu czy żłobku. Eksperci wskazują na kilka głównych przyczyn tego problemu. Przede wszystkim, zmiana otoczenia może być stresująca dla malucha. Nowe miejsce, nowe twarze...
Wokół tematu dziecięcej odporności wciąż krąży sporo błędnych przekonań i przestarzałych praktyk. Mimo tego, iż wydawałoby się, że wiele mitów zostało już dawno obalonych przez lekarzy, w praktyce okazuje się, że kolejne pokolenia młodych mam muszą się na...
Mleko modyfikowane jest najbardziej zbliżone składem do pokarmu kobiecego i bardzo się różni od podawanego jeszcze kilkanaście lat temu mleka w proszku. Podstawą większości rodzajów tego mleka jest mleko krowie, ale tak zmodyfikowane, by jak najbardziej przypominało kobiece. ...
Zaparcia u przedszkolaka mogą pojawić się niespodziewanie i stać się przyczyną złego samopoczucia. Rytm wypróżnień u dziecka może się zmieniać w okresie dobowym, ale także pod wpływem różnych czynników zewnętrznych – jak stres, czy dieta. Dlatego dobrze jest wiedzieć, jak rozróżnić, czy zaburzenie...
Wśród mnóstwa kasz i kaszek dostępnych w sklepach łatwo jest się pogubić szukając pierwszej kaszki dla niemowlaka. Jako młody rodzic wchodzący na drogę rozszerzania diety maluszka z pewnością zastanawiasz się jaka kasza dla dziecka będzie najlepsza. Najłatwiejszym wyborem...
Poznajcie 3 najważniejsze aspekty urozmaicania jadłospisu dziecka, na które powinien zwrócić uwagę każdy rodzic. Rozszerzanie diety – wszystko w swoim czasie Wraz z upływem czasu i rozwojem maluszka zmieniają się jego potrzeby żywieniowe. Po 6. miesiącu życia dziecka...
Organizm noworodka i niemowlaka jest bardzo delikatny i podatny na zakażenia. Jego niedojrzały układ odpornościowy dopiero uczy się chronić malca przed infekcjami i szkodliwymi drobnoustrojami. Możesz go wspomóc stosując te 5 elementów naturalnego wzmacniania odporności.
„Gdy okaże się, że dziecko ma alergię na białka mleka krowiego, to zaleca się generalnie, by mama nadal je karmiła, eliminując z swojej diety mleko...
Witaminy są niezbędne do prawidłowego wzrostu i rozwoju każdego dziecka. Możemy je dostarczać wraz ze zrównoważoną dietą i poprzez suplementację. Pod koniec maja, z truskawkami, zaczyna się sezon na owoce i warzywa rosnące na polach, powoli dojrzewające...
Na rozwój odpowiedniej flory bakteryjnej dziecka ma wpływ przede wszystkim rodzaj porodu – naturalny czy przez cesarskie cięcie. Organizm dziecka w brzuchu mamy jest jałowy. Dopiero w trakcie porodu siłami natury, w czasie przechodzenia malucha przez kanał rodny zostaje...
Maluch prawie po każdym posiłku ulewa trochę pokarmu i zastanawiasz się czy to normalne? Kiedy powinnaś się zaniepokoić, czy trzeba coś z tym zrobić, a może niepotrzebnie się przejmujesz? Odpowiedzi na te pytania otrzymasz poznając przyczynę ulewania u Twojego dziecka.
U dziecka na różnych etapach jego rozwoju zmienia się rodzaj spożywanego pokarmu oraz jego ilość. Niemowlęciu wystarczy samo mleko mamy, aby się zdrowo rozwijać. Przejście z płynnego pożywienia do stałych pokarmów to ciągłe eksperymentowanie, sprawdzanie czy dziecku posmakuje...
Częste przyczyny anemii to niedobór żelaza lub złe przyswajanie tego pierwiastka. Żelazo jest niezbędne do prawidłowego funkcjonowania krwinek czerwonych, a dokładniej: zawartego w nich czerwonego barwnika – hemoglobiny. Niski poziom żelaza we krwi powoduje zmniejszenie liczby krwinek czerwonych krwi...
Do tego dochodzą alergie i nietolerancje pokarmowe. Wówczas godnym uwagi rozwiązaniem wydają się suplementy diety. Przed ich wdrożeniem rekomenduje się wykonanie badań laboratoryjnych w kierunku niedoborów. Następnie należy skonsultować ich wyniki z lekarzem, aby dobrał on ilość substancji,...
Żelazo jest niezbędnym składnikiem mineralnym do prawidłowego funkcjonowania organizmu. Bierze ono udział między innymi w transporcie i magazynowaniu tlenu w tkankach oraz mielinizacji komórek nerwowych. Oprócz tego stymuluje układ odpornościowy, uczestniczy w syntezie DNA, wpływa na proces oczyszczania...
Miód od wieków wykorzystywany jest w leczeniu wielu schorzeń. Uważany za naturalny antybiotyk ze względu na swoje właściwości antyseptyczne i bakteriobójcze znajduje zastosowanie w leczeniu przeziębień, grypy, wspomaga pracę serca, usprawnia trawienie, odżywia mózg, zwiększa...
Skaza białkowa to rodzaj alergii pokarmowej, która rozpoznawana jest już u niemowląt. W przypadku tej alergii czynnikiem uczulającym jest białko mleka. Organizm reaguje na nie jak na bakterię lub wirusa i zaczyna się przed nim bronić. Alergia to nieprawidłowa odpowiedz...
Jakie błędy najczęściej popełniają rodzice podczas rozszerzania diety i jak ich uniknąć? Rozszerzanie diety – co to znaczy? Rozszerzanie diety to wprowadzenie pokarmów innych niż mleko do jadłospisu dziecka. Światowa Organizacja Zdrowia zaleca, aby niemowlęta były karmione wyłącznie...