Wyniki badań nie muszą być jasne tylko dla wtajemniczonych. Warto wiedzieć, co oznaczają odpowiednie symbole stosowane przez laboratoria i, co tak naprawdę z nich wynika.
Mleczko pszczele śpieszy nam zatem z pomocą w niemal wszystkich problemach zdrowotnych, pomaga zwalczać choroby różnego pochodzenia. O wyjątkowości mleczka...
Jakie są konsekwencje biernego palenia? Paląc, papierosy stają się częścią naszego życia. Nie widzimy ich obecności, one po prostu są.
Aż dwie trzecie dzieci w wieku od 2 do 12 lat ze zbyt wysokim wskaźnikiem BMI ma już co najmniej jeden z wczesnych objawów chorób serca i układu krążenia – wynika z najnowszych badań holenderskich uczonych.
Kąpiele w zimnej wodzie, choć zaliczane do sportów ekstremalnych, nie wymagają doskonałej kondycji i sprawności. Jeśli jesteśmy zdrowi, nie mamy kłopotów sercowych ani innych wyraźnych przeciwwskazań medycznych (jeśli nie jesteśmy pewni czy nasz stan zdrowia pozwoli na bezpieczną...
W medycynie azjatyckiej zielona herbata była uznawana za cudowny, uzdrawiający napój. W Japonii stanowiła podstawę ceremoniału parzenia i picia herbaty. W całej Azji Wschodniej dzieci musiały ją pić po zjedzeniu słodyczy. Obecnie zalecają...
Nierzadko stosowane w naszym pożywieniu ‘’E” to także barwniki, aromaty i regulatory kwasowości – w każdym razie produkty sztuczne, uzyskiwane w laboratoriach. Ich zastosowanie w produktach jest pod nadzorem, dlatego mogą pojawiać się na półkach w naszych sklepach. Jednak...
Tak samo, jak nasze ciało lepiej funkcjonuje, gdy je regularnie ćwiczymy, podobnie jest z naszym umysłem. Warto dostarczać mu codziennych wyzwań, niekoniecznie najcięższego kalibru. Nie musimy rozwiązywać skomplikowanych zadań matematycznych,...
Zagadnienia związane ze zmianami hormonalnymi dotyczącymi wczesnej ciąży można podzielić na kilka etapów:Gonadotropina kosmówkowa (HCG) jest hormonem specyficznym dla ciąży...
Woda jest składnikiem pokarmowym, którego nasze ciało potrzebuje najbardziej. Około 60-70% procent ciała...
Karczoch pochodzi z rejonu Morza Śródziemnego, obecnie uprawiany w całej Europie i Ameryce Północnej.
Imbir do Polski sprowadzili Krzyżacy. Ratował on ich przed dolegliwościami żołądkowymi. Jak się okazuje imbir wraz z Krzyżakami...
Przyjmując leki rzadko zastanawiamy się nad tym, czy nasza codzienna dieta ma jakiś wpływ na ich przyswajanie, a w rezultacie na ich prawidłowe działanie! Tymczasem warto wiedzieć, że to, co jemy i pijemy, może mieć znaczący...
Otyłość to nie tylko defekt kosmetyczny, niedogodność związana z kupowaniem większych rozmiarów ubrań czy też przyczyna większego obciążenia układu ruchu (kolan). Otyłość, w szczególności brzuszna, to przede wszystkim choroba...
Jak zwiększyć laktację?Jeśli zdarzyło się, że matka nie karmiła dziecka przez pewien czas (np. z powodu wyjazdu), a ściąganie pokarmu nie było wystarczająco efektywne i...
Lekarze i dietetycy opracowali niedawno nowy schemat piramidy żywienia.Jest to słuszne działanie,gdyż ta pierwsza,opracowana prawie 20-cia lat temu przyczynia się do tycia i rozwoju takich chorób jak cukrzyca czy miażdżyca.Najważniejsze zmiany są takie,że...
Aronia pochodzi ze wschodnich wybrzeży kontynentu północnoamerykańskiego, na którym występuje w stanie dzikim. Jej surowe owoce są cierpkie w smaku, jednak można temu zaradzić przemrażając je. Doskonale...
Rabarbar ogrodowy (Rheum rhaponticum L.) jest wieloletnią rośliną uprawianą dla pozyskiwania mięsistych ogonków liściowych. Rośliny rabarbaru nie mają dużych wymagań cieplnych. Na świecie występuje wiele gatunków należących do rodziny Rheum,...
Wszystkie buraki obecnie uprawiane tj. pastewne, cukrowe, czerwone lub boćwina, pochodzą od dzikiego buraka który rośnie do dzisiaj na Bliskim Wschodzie, między wybrzeżami Morza Śródziemnego i Czarnego, w okolicach Morza Kaspijskiego i w Indiach. Obecnie burak czerwony uprawiany jest...