Warzywa jako podstawa zupy Podstawą wielu zup, szczególnie tych w formie kremów są warzywa. Dlatego jest to danie, które możemy wykorzystać do wzbogacenia naszej diety w te cenne produkty. To także sprytny sposób na to by przemycić je do jadłospisu jeśli nie lubimy warzyw w...
Święta Bożego Narodzenia, a zwłaszcza Wigilia to najczesciej dni spedzane w sposób tradycyjjny w domu z rodziną. Co roku przygotowujemy te same świąteczne potrawy. I słusznie , bo większpość z nich przygotowujemy tylko raz do roku. Mimo...
Słodycze, ciastka, świąteczne pierniczki, czekoladki, miód i grzaniec… to wszystko łączy nasze przywiązanie do słodkich przyjemności, a po ich zjedzeniu niestety... wyrzuty sumienia. Zupełnie niepotrzebnie, bo w większości sklepów coraz łatwiej o zdrowe słodycze. Możemy...
Jak czytać etykiety? Ta umiejętność, to podstawa udanych zakupów. Kiedy zaczynamy dokonywać świadomych wyborów zakupowych? Często jest tak, że dopiero po pojawieniu się w domu dziecka, zaczynamy zwracać uwagę na to, co jemy. Spada na nas odpowiedzialność za młodego człowieka i zaczynamy zastanawiać...
Pożywne posiłki są niezwykle istotne dla zdrowia i prawidłowego rozwoju małego dziecka. Po pierwszych kilku miesiącach karmienia niemowlęcia wyłącznie mlekiem, zaczynamy powoli rozszerzać jego dietę. Początkowo pokarm powinien był gładki i łatwy do połknięcia, dopiero później, stopniowo zostawiamy...
Do zastanowienia się nad dietą dzieci na wakacjach zainspirowały nas zdjęcia rodziny Małgorzaty Rozenek-Majdan z Hiszpanii. Majdanowie, jak to na wakacjach z dziećmi, trochę zwiedzają, ale przede wszystkim spędzają czas razem odpoczywając...
„Od jutra? Dieta!” Tyle razy kiedyś to sobie mówiłam i równie często słyszałam takie postanowienia od koleżanek. Czy takie podejście przynosi dobre rezultaty? Możecie sobie odpowiedzieć. Tymczasem warto wiedzieć jak przyspieszyć metabolizm właśnie po...
Dlaczego warto zastąpić sól zamiennikami? W wysoko przetworzonych artykułach spożywczych jest mnóstwo soli. Ponadto większość z nas ma nawyk dosalania potraw. Tymczasem zapotrzebowanie na sól w codziennej diecie jest niezwykle niskie....
Od mięsa do otulającego go smakowitego sosu długa droga, a na tej drodze równie długa lista barwnych potraw. Wybieramy takie przepisy na grilla, które gwarantują obłędne doznania smakowe. Abyśmy nie odchodzili od stołu ociężali i nie nabawili się przy...
Wybierz odpowiedni rodzaj Wielu gości lubi smak wina - jest ono nienachalne, delikatne i odpowiada każdemu podniebieniu. Ważne jest jednak, aby wybrać taki rodzaj wina, który będzie pasował do naszego menu. Dla przykładu białe wino o wytrawniejszym smaku podajemy przed posiłkami. Wino białe...
Tym co przyspiesza psucie się jedzenia jest tlen oraz wysoka temperatura. Na szczęście technika przychodzi nam z pomocą w kwestii przechowywania jedzenia. Jeśli dodatkowo zastosujesz proponowane w artykule zasady, żadna część żywności świątecznej nie ulegnie zepsuciu.
Temat ten staje się szczególnie istotny przed świętami oraz zaraz po nich, kiedy zostaje nam mnóstwo jedzenia do zagospodarowania. Świeże ryby, mięsa, wędliny, dodatki do mięs i sałatek, produkty potrzebne do ciast – dzięki innowacyjnym technologiom zastosowanym...
Kawa po polsku Zanim wybierzemy się w podróż po najdalszych zakątkach świata, powinniśmy zastanowić się nad naszym stylem picia kawy. Czy w ogóle istnieje coś takiego w Polsce? Okazuje się, że kawa w naszym regionie zagościła dopiero w XVII wieku za sprawą Turków. Nic dziwnego więc, że na...
Czy zawsze marzyła Pani o dużej rodzinie? Nie, nigdy. Wręcz przeciwnie. Nie znałam rodzin wielodzietnych, nie miałam takiego doświadczenia. Słyszałam tylko opowieści moich rodziców, którzy pochodzą z rodzin wielodzietnych....
Wykorzystujmy smaki lata, najadajmy się za wszystkie czasy, zwłaszcza soczystych, pachnących i tryskających sokami na wszystkie strony owocami. Nic nie jest w stanie zastąpić smaku świeżego owocu. Owszem, przetwory z owoców dają nam mnóstwo smaku, szczególnie zimą, gdy...
W lipcu będziemy czerpać z natury to co najlepsze i to co mamy pod ręką. Dojrzałe i soczyste maliny możemy przynosić do domu w tonach, ponieważ doskonale sprawdzą się w domowych konfiturach, kompotach i sokach, ale dla nas najważniejszy będzie oczywiście syrop, który można...
W 1986 roku Carlo Petrini –włoski krytyk kulinarny, założył organizację SLOW FOOD, która nie tylko przeciwstawia się odżywianiu za pomocą fast foodów, lecz także zwraca uwagę na zdrowe aspekty diety i regionalną kuchnię. Od tego czasu na całym świecie rośnie ruch ekologiczny...
Czy zdrowy tryb życia w Pani przypadku to część rodzinnej tradycji, czy też sama Pani dokonała takiego wyboru? Z rodzinną tradycją nie ma to związku, ponieważ w moim domu jadło się tradycyjną, polską kuchnię. Może...
Mały niejadek i jego problemy Wszyscy doskonale zdajemy sobie sprawę z...
Eksperci zalecają rozpoczęcie rozszerzania diety dziecka miedzy 17. a 26. tygodniem życia dziecka. Maluszek z pewnością będzie dawał sygnały, że jest już gotowy na nowe posiłki. Jeśli dziecko ukończyło 4. miesiąc życia, wykazuje zainteresowanie żywnością dla dorosłych i wkłada do buzi palce lub inne...