GIS wydał ostrzeżenie publiczne dotyczące żywności, ponieważ wykryto obecność bakterii Salmonella spp. w jednej partii kefiru. W wyniku działań Państwowej Inspekcji Sanitarnej wykryto Salmonella spp. w 1 z 5 próbek wskazanego poniżej kefiru. GIS ostrzega również, że spożycie produktu...
Olej rzepakowy – znany produkt, skrywający tajemnicę Artykuły wyprodukowane z tego samego surowca mogą mieć zupełnie inne właściwości. Wszystko zależy tak naprawdę od procesu obróbki. Olej rzepakowy dostępny w sklepach jest zupełnie innym produktem niż olej nierafinowany rzepakowy. Różni...
W wyniku kontroli GIS jedna partia popularnych parówek dostępnych w sieci sklepów Biedronka, okazała się być zanieczyszczona bakteriami Listeria monocytogenes. GIS podaje, że chodzi o serię produktu „Parówki z szynki Kraina Wędlin Nature”, 250 g, a spożycie żywności zanieczyszczonej Listeria...
Już 22 lipca tego roku pojawił się pierwszy komunikat Głównej Inspekcji Sanitarnej dotyczący partii Rizi, Oleju z ryżu. Badania przeprowadzone przez władze austriackie wykazały bowiem, iż w partii tego oleju przekroczono najwyższy dopuszczalny poziom estrów glicydowych (2779 ± 1034 µg/kg). Główny...
W “Boczku wędzonym” marki Kraina Wędlin stwierdzono obecność groźnej bakterii – Listeria monocytogenes. Spożycie żywności zakażonej ta bakterią prowadzi do groźnej choroby, zwanej Listeriozą -brzmi...
Zamrażanie żywności to najlepszy sposób na zachowanie jej świeżości na dłużej oraz oszczędzenie sobie pieniędzy i nie wyrzucanie jedzenia. Zgodnie z zasadą „zero waste” wszystko da się wykorzystać w taki sposób, aby się nie zmarnowało. Dzięki temu nie tylko uchronisz swój...
Jaja są jednym z niezbędnych składników odżywczych w naszej diecie. Zawierają wiele potrzebnych witamin, m.in. A, B12, D ,E i K, kwas foliowy, fosfor, żelazo, wapń, potas, magnez, selen, kwasy omega 3. Jaja są także źródłem dobrze przyswajanego białka. Spożywamy je w różnej...
Okazuje się, że gotowane i pieczone, czyli poddane obróbce termicznej ziemniaki, makaron, ryż, jaja czy mięso, podobnie jak produkty surowe mają określony czas bezpiecznego przechowywania w lodówce. Wiesz jak długo możesz bezpiecznie przechowywać w lodówce ugotowany ryż...
GIS wydał ostrzeżenie publiczne dotyczące żywności w sprawie dobrowolnego wycofania produktu przez przedsiębiorcę w związku ze stwierdzeniem występowania bakterii Listeria monocytogenes w twarogu sernikowym. Ostrzeżenie dotyczy konkretnego produktu Okręgowej Spółdzielni Mleczarskiej...
Czy szklanka soku owocowego, warzywnego lub owocowo-warzywnego może być jedną z pięciu zalecanych porcji owoców i warzyw dziennie? Wokół tematu narosło wiele mitów. Głównie obawiamy się zawartości w sokach cukru i konserwantów, czy słusznie?
Olej kokosowy jest olejem roślinnym powstającym poprzez tłoczenie miąższu orzechów palmy kokosowej. Najlepszej jakości olej kokosowy to ten tłoczony na zimno i nierafinowany,...
Urząd Ochrony Konkurencji i Konsumentów przestrzega na co zwracać uwagę kupując poszczególne...
Nowalijki są to młode warzywa pojawiające się w nowym sezonie po raz pierwszy. I choć obecnie warzywa dostępne są w sklepach przez cały rok, to jednak nowalijki kuszą swoim wyglądem i trudno oprzeć się pokusie nie wrzucenia ich do zakupowego koszyka.
Zielona, czarna, czerwona, w saszetkach, liściasta, w granulkach, owocowa, ziołowa…. Wybór jest trudny. Odmian herbat jest bez liku. Jaką więc wybrać do porannego ciastka lub do podwieczorku. Wszystko zależy od tego jaki mamy gust, jakich efektów oczekujemy od napoju i do...
Nieprawda. Malutkie niemowlę nie jest w stanie manipulować rodzicami. Nie rozumie...