Indeks Glikemiczny ( IG) – jest to średni procentowy wzrost stężenia glukozy we krwi, po spożyciu danego produktu, zawierającego 50 gram przyswajalnych węglowodanów. Jako podstawę skali (100%) przyjęto wzrost poziomu cukru we krwi po spożyciu 50 g czystej glukozy. Indeks...
Nietolerancja laktozy jest zaburzeniem trawienia, w którym organizm wytwarza za mało lub nie wytwarza wcale laktazy, enzymu wymaganego do prawidłowego rozkładu laktozy (cukru obecnego w mleku i innych produktach...
Sok żołądkowy jest substancją wydzielaną przez gruczoły trawienne żołądka. Na dobę żołądek wydziela około 1,5 litra soku.Najważniejszymi składnikami soku żołądkowego są: kwas solny, pepsynogen, pepsyna (enzym trawiący białko) oraz śluz.Zadaniem kwasu solnego jest...
Celiakia – schorzenie polegające na występowaniu zaburzeń trawienia i wchłaniania jelitowego związanych z nietolerancją glutenu zawartego w zbożach. Nieprawidłowa reakcja immunologiczna wywoływana jest nadmierną odpowiedzią immunologiczną na grupę białek zbożowych...
Socjalizacja psa (uspołecznianie psa) – Proces, mający na celu przystosowanie psa do otaczającej rzeczywistości i przyzwyczajeniu go do szeregu sytuacji i bodźców, z którymi będzie się zmagał w swoim dorosłym psim życiu. To, jaki będzie nasz pies, w dużym stopniu zależy od nas...
Ajurweda jest to starożytny hinduski system medyczny oparty na założeniu, że główną rolę w utrzymaniu dobrego stany zdrowia odgrywa zależność między ciałem i duchem. Termin ajurweda jest złożeniem słów ajuh (sanskr. āyuh) – „życie”...
Mleko kobiece pokarm, który wytwarza kobieta dla swojego nowonarodzonego dziecka. Mleko które wydziela samica ssaka...
Ujemne kalorie- produkty z tej grupy są poszukiwane przez wiele kobiet dbających o linię. Spożywając je przetworzenie pokarmu kosztuje nas więcej energii niż sama wartość energetyczna jedzenia. Pokarm trawimy długo i spalamy przy tym więcej energii niż zyskujemy jedząc...
Szałwia lekarska- łacińska nazwa szałwii brzmi salvus, co znaczy zdrowie. Szałwia jest gatunkiem rośliny z rodziny jasnowatych. Jej naturalnym środowiskiem jest rejon Morza Śródziemnego. Jest rośliną popularną na całym świecie, przez co uprawianą w wielu krajach. W...
Pyłkowica (pollinosis) jest to sezonowe, alergiczne zapalenie błony śluzowej nosa i spojówek, któremu często towarzyszą napady astmy oskrzelowej oraz objawy ze strony innych narządów takich jak skóra lub przewód pokarmowy. Choroba wywołana...
Jabłka (po 4 miesiącu) - jest to najmniej alergizujący owoc i numer jeden w owocowym menu maluszka. Zawiera duże ilości pektyn które pomagają w usuwaniu toksyn z organizmu. Gotowane jabłko można podać w przypadku biegunki a surowe pomoże zwalczać zaparcia. Jagody...
Alergia (popularnie stosowane synonimy uczulenie, nadwrażliwość) – patologiczna, jakościowo zmieniona odpowiedź tkanek na alergen, polegająca na reakcji immunologicznejzwiązanej z powstaniem swoistych przeciwciał, które po związaniu z antygenem doprowadzają...