Wapń to bardzo ważny pierwiastek, który przede wszystkim stanowi budulec kości, zębów, naczyń krwionośnych, paznokci i włosów. Ponadto bierze on udział w wielu przemianach enzymatycznych i odpowiada za prawidłową pracę mięśni w tym również serca. Wapń uczestniczy także w procesach zapalnych, kaskadzie...
Wiele funkcji wapnia Szacuje się, że w Polsce spożycie wapnia wynosi jedynie 60% ilości zalecanej. Jest to o tyle zła informacja, że wapń pełni w Twoim organizmie wiele rozmaitych funkcji. Jest niezbędny do prawidłowej pracy serca i układu naczyniowego, przewodzi bodźce...
Witamina D jest syntetyzowana w skórze pod wpływem promieni słonecznych, jednak nasze położenie geograficzne utrudnia – zwłaszcza w okresie od września do kwietnia – wystarczającą ekspozycję na słońce , Proces ten jest dodatkowo zaburzony z powodu stosowania kremów z filtrami...
Alergia w ciąży jest o tyle kłopotliwa, że większość leków, które przyjmowało się do tej pory jest niestety niewskazana. Przyszła mama musi więc opiekować się sobą w inny sposób. Najważniejsze jest to, by żadnego uczulenia nie ignorować i troskać się o siebie oraz swoje...
Alergie dają różne objawy, dlatego metody zapobiegania im oraz ich leczenia są także różne. Aby uporządkować temat sprawdźmy, jakie rodzaje alergii mogą dotykać dzieci w zależności od wieku, jak im zapobiegać i jak je leczyć. Należy rozróżnić trzy rodzaje...
Czynniki alergizujące Alergie skórne, tak jak wszystkie inne alergie są reakcją organizmu na czynnik go uczulający. Przyczyny alergii nie są jednoznacznie określone. Mówi się często o ich podłożu genetycznym - jeśli rodzice byli alergikami, większe jest...
Karmienie piersią przyspiesza obkurczanie macicy, obniża ryzyko wystąpienia zmian nowotworowych (nowotwór sutka, endometrium, jajnika), a także chroni przed niedokrwistością z niedoboru żelaza. Dodatkowo umacnia więź między matką a dzieckiem i przeciwdziała wystąpieniu depresji poporodowej [1-3]. Mleko...
Skaza białkowa to rodzaj alergii pokarmowej, która rozpoznawana jest już u niemowląt. W przypadku tej alergii czynnikiem uczulającym jest białko mleka. Organizm reaguje na nie jak na bakterię lub wirusa i zaczyna się przed nim bronić. Alergia to nieprawidłowa odpowiedz...
Co jakiś czas na stronie GIF pojawiają się komunikaty i zalecenia dotyczące leków i ich wycofania z obrotu. Tym razem trafiliśmy na informację, że decyzją nr 27/WC/2019, wycofano z obrotu popularny lek stosowany między innymi w alergiach – Calcium (producenta Polpharmex). Jak możemy przeczytać...
Alergia na pyłki jest epidemią naszych czasów. Cierpi na nią już 40% Polaków. Niemalże w każdym domu co najmniej jeden z członków rodziny zmaga się z alergią. Takiego domownika trzeba otoczyć szczególną uwagą, by mógł się cieszyć w pełni pięknymi urlopowymi...
Na zdrowie dziecka wpływa zarówno dieta matki w czasie, jaki i przed ciążą. Dlatego jeśli planujesz dziecko zmień złe nawyki żywieniowe już dziś. Kieruj się zasadami zdrowej diety i prowadź bardziej
Laktoza to cukier złożony zawarty w mleku i jego przetworach. Nietolerancja laktozy u dzieci występuje na skutek braku enzymu laktazy w żołądku. Enzym ten pozwala na rozkład laktozy, która jest dwucukrem składającym się z dwóch składników: glukozy i galaktozy. Aby organizm...
Mimo że znany wszystkim katar sienny jest jedną z najlżejszych postaci alergii, leczenie go z pewnością może poprawić komfort życia. Proces ten jest jednak dość trudny i trwa bardzo długo. Dostępne są dwa rodzaje terapii - immunoterapia oraz doraźne stosowanie leków...
Robi się coraz cieplej więc zaczynamy odkrywać coraz więcej ciała. Może być to jednak niebezpieczne, ponieważ skóra nieprzyzwyczajona do ekspozycji na silne działanie promieni słonecznych może zareagować uczuleniem na słońce. Wiosną zazwyczaj nie chroni się jej jeszcze...
Te sezonowe owoce są u nas niezwykle popularne na przełomie maja, czerwca, a także w lipcu. Nic dziwnego, ponieważ poza walorami smakowymi są źródłem wielu witamin i minerałów, a także pysznym dodatkiem do ciast i deserów. Truskawki mogą jednak uczulać i być pryskane chemicznymi środkami i...
Nadmiar lub niedobór konkretnych składników diety prowadzi do trwałych modyfikacji procesów metabolicznych oraz hormonalnych, co w konsekwencji może przyczynić się do występowania chorób w późniejszym życiu dziecka. W żywieniu kobiety w ciąży istotna jest podaż podstawowych...
Nowe napoje roślinne INKA spotkały się z ogromym entazjazmem wśród naszych czytelniczek i ich rodzin. W testowaniu wzięło udział ponad 50 osób, które chętnie próbowały tej ciekawej alternatywy dla mleka. Napoje roślinne INKA - Sojowe, Owsiane i Ryżowe – zachwyciły naturalnym i dobrym smakiem,...
Spośród tak zwanych chorób glutenozależnych wyróżnia się te o podłożu autoimmunologicznym (zaliczamy do nich celiakię, ataksję glutenozależną oraz tzw. chorobę Durhinga), alergicznym (alergia na pszenicę) i nieautoimmunologicznym, niealergicznym (czyli nieceliakalna nadwrażliwość na gluten).
Celiakia, inaczej zwana chorobą trzewną, to stała nietolerancja glutenu. Ma ona podłoże genetyczne i jest odpowiedzią immunologiczną organizmu na gluten. W przypadku tej choroby zboża zawierające...
Coraz częściej napój sojowy, ryżowy, owsiany, orkiszowy, migdałowy czy kokosowy zastępuje mleko krowie w codziennej diecie całej rodziny. Jak się jednak okazuje napój roślinny nie jest w stanie dostarczyć do organizmu wszystkich niezbędnych składników jakie są zawarte...