Dla każdego: zdrowo Odkąd zaszłam w ciążę zaczęłam jeść śniadania. Wcześniej nie miałam na to czasu i najzwyczajniej ochoty, głód przychodził dopiero około południa. Jednak teraz nie odżywiałam się już tylko dla siebie dlatego śniadania i regularne jedzenie mniejszych...
Sól kuchenna jest nieodłączną przyprawą w kuchni. Dodajemy ją do gotowania makaronu, kaszy, ziemniaków, poprawiamy nią smak potraw, konserwujemy żywność. Jednak spore ilości soli znajdziemy w gotowych produktach spożywczych np. w chlebie, wędlinach, pastach do smarowania...
Nowe napoje roślinne INKA spotkały się z ogromym entazjazmem wśród naszych czytelniczek i ich rodzin. W testowaniu wzięło udział ponad 50 osób, które chętnie próbowały tej ciekawej alternatywy dla mleka. Napoje roślinne INKA - Sojowe, Owsiane i Ryżowe – zachwyciły naturalnym i dobrym smakiem,...
Celiakia – badanie DNA to najszybsza metoda diagnozy Za występowanie celiakii odpowiadają geny HLA DQ2 i/lub HLA DQ8, dlatego rozpocząć diagnostykę tej choroby u rodziny warto od testów DNA. Prawdopodobieństwo zachorowania...
Na drodze zdrowego odżywiania są różne przystanki: imieninowe odstępstwa, komercyjne menu w restauracji, zniechęcenie, czy też brak inspiracji... Poniższa tabela zawiera najczęściej używane...
Zrób zapasy po okazyjnej cenie Są produkty, które praktycznie się nie psują, jak kasze, ryż czy makarony. Jeśli trafia się naprawdę dobra okazja na ich zakup, zrób odpowiedni zapas. Z kolei produkty przecenione z powodu kończącego się terminu ważności, jak masło, kup w większej...
Syrop klonowy – krótka historia powstania Syrop z klonu jest wytwarzany przede wszystkim w Ameryce Północnej, czyli w Kanadzie oraz USA. Określa się go jako kanadyjskie płynne złoto. Pierwsi pozyskiwali go Indianie – najpierw zdobywali sok z drzewa, a następnie wykorzystali...
Dlaczego warto jeść marynowane grzyby? Jak marynować grzyby? Dlaczego warto jeść marynowane grzyby? Marynowane grzyby mają absolutnie niepowtarzalny smak. Warto je jeść jednak nie tylko ze względu na walory smakowe. Warto bowiem pamiętać, że grzyby zawierają bardzo dużo witamin....
Czym jest smaczliwka wdzięczna? Drzewo z gatunku wiecznie zielonych wywodzące się z południowego Meksyku znane jest przede wszystkim pod nazwą awokado właściwe. Dziś zasięg jego występowania jest znacznie większy i obejmuje zarówno część północną Ameryki, środkową...
Czym jest smaczliwka wdzięczna? Drzewo z gatunku wiecznie zielonych wywodzące się z południowego Meksyku znane jest przede wszystkim pod nazwą awokado właściwe. Dziś zasięg jego występowania jest znacznie większy i obejmuje zarówno część północną Ameryki, środkową...
Sól himalajska pochodzi ze wschodniego pasma Himalajów, a dokładnie z Pakistanu, gdzie jest wydobywana. Jej złoża sięgają na głębokość pół kilometra pod ziemią, datowane są na setki lat wstecz, a powstały po wysuszeniu oceanów. Ta czysta sól krystaliczna...
Najczęściej w sklepie sięgamy po mąkę tortową (typ 450), lub mąkę pszenną (typ 500). Mąkę tortową stosuję do ciast, a pszenną (typ 500) do klusek naleśników czy zasmażki.
Uczymy nasze dzieci kultury, szacunku do innych, zaradności, pomagamy w rozwiązywaniu zadań domowych… Staramy się wyrobić pewne pozytywne nawyki, wiedząc, że „czym skorupka za młodu...”. Niestety niektóre tematy omijamy, traktując je za mało...