Ciasta na święta – TOP 5 - Artykuł
Znajdź nas na

Polub Familie.pl na Facebooku

Poleć link znajomym

Ciasta na święta – TOP 5

Świąteczny stół obfituje w wykwintne i różnorodne dania. Nie brakuje na nim również słodkich deserów. Ciasta na święta to nie tylko keksy, serniki i makowce, ale wiele innych pysznych wypieków, które zachwycą wasze podniebienia. Spróbujcie naszych wyszukanych propozycji.

TOP 4 - Ciasto makowe

Składniki na ciasto:

  • 1 margaryna
  • 1/2 kg mąki
  • 5 dkg drożdży
  • 2 jaja
  • 8 dkg cukru
  • 3 łyżki śmietany

Składniki masy makowej:

  • 1/2 litra maku
  • 1 szklanka cukru
  • 2- 3 jaja
  • 1 słoik smażonych drylowanych wiśni
  • bakalie: skórka pomarańczowa, rodzynki, orzechy włoskie
  • kilka kropli zapachu migdałowego
  • starta skóra z cytryny

Wykonanie KROK PO KROKU:

  1. Mąkę z margaryną posiekać nożem, dodać resztę składników. Zagnieść ciasto, podzielić na 3 części. Włożyć do lodówki. 
  2. W tym czasie przygotować masę makową. Mak sparzyć, ostudzić, dwukrotnie zemleć.
  3. Żółtka utrzeć z cukrem i dodać mak, skórkę pomarańczową, rodzynki, orzechy włoskie oraz odrobinę zapachu migdałowego i startą skórkę z cytryny.
  4. Na końcu dodać ubitą pianę z białek. Delikatnie wymieszać.
  5. Przygotować prostokątną formę na ciasto, wyłożyć papierem do pieczenia.
  6. Rozwałkować pierwszą część ciasta. Na ciasto wyłożyć wiśnie, na wierzch połowę maku, na to drugą część ciasta. Czynność powtórzyć: wiśnie, mak i na wierzch ciasto.
  7. Przykryć ściereczką i zostawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia na ok. 1,5 godziny. Ciasto przed pieczeniem ponakłuwać widelcem.
  8. Piec ok 1 godz. w piekarniku w temp 1600C (na termoobiegu). Po wystudzeniu można polukrować ciasto.

Składniki na lukier:

  • 1 białko
  • 1 szklanka cukru pudru
  • 2 łyżki soku z cytryny

Wykonanie lukru:

  1. Do kubka lub miseczki należy włożyć jajko, zagotować wodę i wlać do kubka, aby nakryła jajko.
  2. Po około 20 sekundach wyjąć jajko i oddzielić od żółtka.
  3. Następnie białko należy ubić i dodać cukier i sok z cytryny.
  4. Miksować aż lukier będzie biały, puszysty i lśniący.

Najnowsze komentarze

  • Awatar użytkownika MamaKreatywna
    MamaKreatywnaIkona zgłaszania komentarza
    Ech, wygląda pysznie! Szkoda tylko, że do Gwiazdki już tak niewiele czasu, niestety nie uda mi się spróbować przygotować większości z nich ;) Ale hej, może tak chociaż z jeden albo dwa? A resztę przepisów spiszę i zachowam.
  • Awatar użytkownika MamaKreatywna
    MamaKreatywnaIkona zgłaszania komentarza
    Ech, wygląda pysznie! Szkoda tylko, że do Gwiazdki już tak niewiele czasu, niestety nie uda mi się spróbować przygotować większości z nich ;) Ale hej, może tak chociaż z jeden albo dwa? A resztę przepisów spiszę i zachowam.
  • Awatar użytkownika Stokrotka
    StokrotkaIkona zgłaszania komentarza
    Mmmmm ale pyszności..