Granola to mieszanka płatków zbożowych, rodzynek, orzechów, suszonych owoców i cukru (lub miodu), pieczona do chrupkości. Zazwyczaj podawana jest z mlekiem lub jogurtem na śniadanie. Może być również wykorzystywana jako składnik ciast, deserów lub batoników.
Granola - przepisy przez nas wybrane, zachwyciły nas swoim smakiem i lekkością. To jedna z najbardziej zrównoważonych i zharmonizowanych potraw dla starszych dzieci, która daje energię i pomaga przemóc w sposób naturalny ospałość i zniechęcenie oraz uzyskać większą jasność umysłu podczas nauki. Może być stosowana, jako drugie śniadanie do szkoły, zawierające wszystkie niezbędne elementy: energię, witaminy, mikro i makroelementy, tłuszcze i białko.
Do przygotowania granoli potrzebne będą:
- cztery filiżanki płatków owsianych
- dwie filiżanki płatków jęczmiennych
- pół filiżanki sezamu niełuszczonego
- pół filiżanki siemienia lnianego
- filiżankę mąki kukurydzianej
- dwie filiżanki otrąb pszennych
- pół filiżanki pestek słonecznika
- pół filiżanki dyni
- filiżankę oliwy z oliwek
- pół filiżanki naturalnych słodkości (słodów zbożowych, syropu buraczanego, kukurydzianego, klonowego i miodu)
Wykonanie KROK PO KROKU:
Wszystko dokładnie mieszamy i podgrzewamy w piekarniku na blasze do pieczenia ciasta, aż uzyskamy złotowy kolor (około 15-25 min). Następnie granolę wyjmujemy i dodajemy sparzone rodzynki i orzechy włoskie, a następnie podgrzewamy w piekarniku jeszcze 4-6 minut. Po wyjęciu dokładnie mieszamy, a po ostygnięciu trzymamy w niezakręconych słoikach. Tak sporządzoną granolę można przechowywać ok. 3-4 tygodnie.