Granola (z dodatkiem żurawiny i suszonych bananów)
Składniki:
- szklanka płatków owsianych
- szklanka płatków orkiszowych
- szklanka płatków żytnich
- 4 łyżki wiórków
- 2 łyżki sezamu
- 3 łyżki słonecznika
- 4 łyżki orzechów ziemnych
- 2 łyżki dyni
- 3 łyżki płatków migdałowych
- 3 łyżki miodu
- 3 łyżki oliwy
- 1/2 szklanki świeżo wyciśniętego jabłka
- 2 garście suszonych bananów
- garść żurawiny
Wykonanie KROK PO KROKU
Oliwę, miód i sok jabłkowy połącz. Dodaj płatki, wiórki, sezam i słonecznik, orzechy i dynię. Wszystko wymieszaj. Wyłóż na blachę pokrytą papierem do pieczenia i piecz przez około 30 minut w rozgrzanym do 180°piekarniku. Mieszaj, co około 10 minut, żeby się nie przypaliło. Płatki migdałowe upraż na suchej patelni. Do upieczonej granoli dodaj uprażone płatki i żurawinę.
Smacznego!