Pączki pieczone - ZASKAKUJĄCO PYSZNE! - Artykuł
Znajdź nas na

Polub Familie.pl na Facebooku

Poleć link znajomym

Pączki pieczone - ZASKAKUJĄCO PYSZNE!

Niektórzy uważają, że pączki zawsze wyglądają tak samo i ciężko zrobić takie, aby wyróżniały się wśród innych. Nic bardziej mylnego. Oto przepis na pączki pieczone, które zachwycą twoją rodzinę.

Pączki pieczone choć nie smakują jak tradycyjne pączki są bardziej treściwe, puszyste i delikatne. Największym plusem tych pączków jest to, że nie smażymy ich w głębokim tłuszczu. Jest to trochę odchudzona wersja pączków. Są zdecydowanie mniej kaloryczne. Może to być dobra alternatywa dla pączków tradycyjnych. 

Składniki (24 pączki):

  • 1 i 1/3 szklanki letniego mleka,
  • 1 paczka drożdży, suchych(7 g) lub 14 g drożdży świeżych,
  • 2 łyżki miękkiego lub roztopionego masła,
  •  2/3 szklanki drobnego cukru  do wypieków,
  • 2 jajka,
  •  5 szklanek mąki pszennej, 
  • 1 łyżeczka soli,


Do posmarowania i obtoczenia:

  • 100 g masła, roztopionego,
  • 1,5 szklanki drobnego cukru do wypieków,
  • łyżka cynamonu (ale to kwestia indywidualnego wyboru)

Wykonanie KROK PO KROKU:

Mąkę pszenną przesiej i wymieszaj z drożdżami. Jeśli zdecydowałaś sie użyć drożdży świeżych to najpierw zrób rozczyn, czyli: drożdże rozrób w 1/4 szklanki mleka, dodaj 1 łyżeczkę cukru i ok. 2 łyżek mąki, tak, żeby uzyskać konsystencję gęstej śmietany. Przykryj ściereczka i odstaw w ciepłe miejsce na około 15 minut do podrośnięcia. Natomiast do drożdży suchych, które wymieszałaś z mąką pszenną dodaj 2/3 szklanki cukru i dwa jajka oraz 1 łyżeczkę soli. Wyrabiaj ciasto a na koniec dodaj rozpuszczony tłuszcz. Gotowe ciasto pozostaw przykryte w ciepłym miejscu. Ciasto wtedy nabierze potrzebnej objętości (co powinno zająć ok. 1,5 godziny).

Przełóż ciasto na stolnicę i rozwałkuj na grubość ok. 13 mm. Użyj większej szklanki do wycinania dużych kółek i mniejszą foremkę użyj do wycinania małych kółek na tym samym kawałku ciasta. Blachę wysmaruj masłem i oprósz mąką. Jeśli chcesz zamiast masła i mąki możesz wyłożyć blachę papierem do pieczenia. Przygotowane, wycięte pączki ułóż na blaszce. Przykryj ciasto i pozostaw do wyrośnięcia na 45 minut w ciepłym miejscu.

Pączki wstaw do piekarnika, wcześniej rozgrzanego  w temperaturze 180oC i piecz przez około 10 minutRoztop masło a cukier wymieszaj z cynamonem.

Po wyjęciu pączków z piekarnika, daj im chwilę, aby ostygły (ok. 2 minuty). Zanurz pączki w maśle z obu stron potem obtocz w cukrze i odłóż na kratkę, aby masło z cukrem wyschło.

Taka metoda pieczenia pączków pozwala na zaangażowanie w pomoc dzieci, które na pewno będą miały radość z wycinania kółek w cieście. Pozostaje tylko życzyć wam miłej zabawy i smacznego!

Najnowsze komentarze

  • Awatar użytkownika joasjoas
    joasjoasIkona zgłaszania komentarza
    Ciekawe....nie jadłam nigdy pieczonych pączków!!! Ale w sumie wydają się mniej pracochłonne niż tradycyjne :-)