Składniki (12 pączków):
- 20 g świeżych drożdży,
- 1 szklanka ciepłego mleka,
- 2 szklanki mąki pszennej tortowej,
- 1/4 szklanki cukru,
- 2 łyżki roztopionego masła,
- 1 średnie jajko (użyłam jajka wielkości M),
Dodatkowo:
- cukier puder do oprószenia,
- szczypta soli,
Wykonanie KROK PO KROKU:
Aby przygotować zaczyn rozrób drożdże w ¼ szklanki ciepłego mleka i dodaj 1 łyżeczkę cukru i ok. 2 łyżki mąki, tak, abyś uzyskała konsystencję gęstej śmietany. Tak przygotowany zaczyn przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce na ok. 15 minut, aby trochę podrosło.
Następnie przesiej mąkę i wymieszaj ją z cukrem i szczyptą soli. Dodaj wcześniej przygotowany zaczyn oraz jajko i mleko. Dokładnie wymieszaj i dodaj roztopione, lekko przestudzone masło i ponownie dokładnie wymieszaj. Powinnaś uzyskać luźne i kleiste ciasto.
Tak przygotowane ciasto przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Ciasto powinno podwoić swoją objętość (zajmuje to ok. godziny).
Po tym czasie rozgrzej piekarnik do 180oC. Dwie blachy wyłóż papierem do pieczenia. Stolnicę oprósz obficie mąką delikatnie przełóż na nią ciasto (obsyp dłonie mąką, aby ciasto się nie przykleiło). Lekko spłaszcz ciasto dłońmi lub rozwałkuj na grubość ok. 2 cm. Sięgnij teraz po okrągłą wykrawaczkę lub szklankę o średnicy 5-6cm. Obtocz ją w mące i wytnij koła. Łopatką przełóż wycięte koła na blachę, którą wcześniej wyłożyłaś papierem do pieczenia. Pamiętaj o zachowaniu sporych odstępów, aby pączki się nie skleiły. Zagnieć ciasto, które pozostało ci po wykrojeniu kółek. Znów spłaszcz ciasto na grubość ok. 2 cm., wytnij kółka i przełóż na drugą przygotowaną blachę.
Gdy zauważysz, że pączki już zwiększyły swoją objętość wstaw je do piekarnika. Pieczenie powinno zająć ok. 8-10 min. A pączki powinny się zarumienić. Gotowe pączki wyjmij z piekarnika i pozostaw do ostudzenia. Choć wyśmienicie smakują też ciepłe.
Jako wykończenie, pączki możesz posypać cukrem pudrem i cieszyć się ich dobrym smakiem.