Autor zdjęcia/źródło: Przepisy na tartę @ 123 RF
Jeśli masz swoje ulubione przepisy na tartę podziel się nimi z nami w komentarzach. Tymczasem prezentujemy kilka pysznych, smacznych i oryginalnych propozycji! Pierwszy przepis jest doskonałym pomysłem na lekki obiad lub drugie śniadanie do pracy. Kolejne to z kolei nasze ulubione desery weekendowe i przepisy, które wyciągamy z szuflady, kiedy zaskoczą nas swoim towarzystwem niespodziewani goście.
Tarta warzywna
Składniki:
- 20 dag mąki,
- 5 dag mielonych orzechów włoskich,
- sól, pieprz,
- czerwona papryka,
- brokuł,
- cukinia,
- cebula,
- 10 dag kukurydzy,
- 10 dag zielonego groszku,
- 5 jaj,
- ½ szkl. mleka,
- 10 dag sera gouda,
- 2 marchewki,
- olej,
Wykonanie KROK PO KROKU:
Mąkę, orzechy, margarynę, 2 łyżki oleju, szczyptę soli, 4 łyżki wody wyrobić na gładkie ciasto. Włożyć do lodówki, chłodzić około 30 minut. Wyjąć ciasto, rozwałkować, wyłożyć na jedną lub kilka małych blach do tarty. Zapiec około 15 minut w temp.180 st. C. Na rozgrzany olej wrzucić umytą i pokrojoną w paski paprykę, cukinię, brokuły, marchew, groszek, cebulę, kukurydzę. Smażyć około 10 minut. Warzywa ułożyć na cieście, posypać solą i pieprzem. Można też wycisnąć na nie ząbek czosnku. Jajka wymieszać z mlekiem i utartym serem. Polać warzywa. Zapiekać około 40 minut. 1 porcja - 390 kcal
Czas przygotowania: 50 minut.