Tarta bananowo – czekoladowa
Składniki:
- 100 g masła,
- 200 g mąki,
- 170 g cukru,
- sól,
- 6 jaj,
- 4 banany,
- 2 łyżeczki soku z cytryny,
- 125g gorzkiej czekolady,
- tłuszcz i bułka do formy,
- 200 g śmietany kremówki,
- opakowanie budyniu waniliowego,
- mąka do podsypywania
Wykonanie KROK PO KROKU:
Masło, mąkę, 50 g cukru, szczyptę soli i jajko wyrabiać na gładkie ciasto najpierw za pomocą robota kuchennego a następnie ręcznie. Zawinąć w folię spożywczą i odstawić na 30 minut w chłodne miejsce. Ciasto rozwałkować na krążek (ok. 32 cm O) między dwoma arkuszami papieru do pieczenia. Ciastem wyłożyć w przygotowaną formę do tarty. Lekko docisnąć brzegi. Ciasto przykryć arkuszem papieru i wysypać suszony groszek (aby zapobiec wyrastaniu ciasta). Piec w piekarniku rozgrzanym do 175 st. C ok. 15 minut. 5 jaj, śmietanę i 120 g cukru ubić za pomocą robota kuchennego, dodać proszek budyniowy. Mieszać, aż masa będzie gładka. 2 banany pokroić w plasterki, skropić łyżeczką soku z cytryny. Pozostałe 2 banany zmiksować, dodając łyżeczkę soku z cytryny. Z tarty zdjąć papier z groszkiem i odstawić, aby ostygła (na 10 minut). Czekoladę posiekać i roztopić w gorącej kąpieli. 100 g czekolady rozsmarować na tarcie. Na tym ułożyć plasterki banana (3 odłożyć do dekoracji) i wylać masę. Wstawić do piekarnika na 25-30 minut (temperatura jak poprzednio). Wyjąć z piekarnika i odstawić na godzinę, aby ostygła. Tartę uwolnić z formy i posypać 2 łyżkami cukru, który skarmelizować za pomocą palnika. Pozostałą czekoladę ponownie rozpuścić, rozsmarować na plastikowej tacce, a kiedy zastygnie, za pomocą noża zrobić wiórki czekoladowe. Ciasto dekorować wiórkami czekoladowymi i plasterkami banana.