Podajemy propozycje trzech ciast, którymi z pewnością zachwycicie swoich gości i rodzinę. Tanie ciasta - przepisy w dodatku są łatwe i szybkie w przygotowaniu. Będą świetnym dodatkiem do herbaty bądź kawy oraz skłonią do długich rozmów. A jak smakują!
Ciasto ryżowe
Składniki:
- 700 ml mleka 3,2%
- 150 g ryżu
- otarta skórka z 1 pomarańczy, umytej i sparzonej
- otarta skórka z 1 cytryny, umytej i sparzonej
- 100 g cukru
- 1 cukier wanilinowy
- 200 g mieszanki orzechów
- 3 jaja
Do dekoracji:
- 200 g śmietanki 30% UHT, ubitej
- świeże truskawki
Wykonanie KROK PO KROKU:
Zagotuj mleko. Dodaj do niego otartą skórkę z cytryny i z pomarańczy. Do gotującego się dalej mleka dodaj ryż i pozostaw na małym ogniu przez 30-35 minut (do momentu całkowitego rozklejenia się ryżu). Odstaw do ostudzenia na mniej więcej godzinę.
200 g mieszanki orzechów wyłóż na blachę, na której wcześniej rozłożyłaś papier pergaminowy i wstaw do piekarnika nagrzanego do 180°C (termoobieg). Praż orzechy przez mniej więcej 10 minut. Wystudzone orzechy posiekaj.
Do wystudzonego ryżu dodaj cukier, cukier wanilinowy i 3 żółtka. Całość delikatnie mieszaj za pomocą szpatułki. Dodaj posiekane orzechy. Białka z 3 jaj ubij na sztywną pianę.
Formę (średnica 22 cm) wyłóż papierem do pieczenia. Do ryżu dodaj ubite białko, mieszaj delikatnie w celu połączenia składników. Całą masę przełóż do formy do pieczenia. Piecz w temperaturze 170°C w piekarniku z termoobiegiem lub 180°C w piekarniku bez termoobiegu przez mniej więcej 40-45 minut.
Ubij śmietankę 30%. Wystudzone ciasto udekoruj bitą śmietaną (możemy użyć rękawa cukierniczego) i świeżymi truskawkami. Do dekoracji ciasta możesz zaangażować dzieci, które będą zachwycone, że mogą uczestniczyć w przygotowywaniu ciasta. Smacznego!