Ciasto czekoladowe z migdałami
Składniki na biszkopt czekoladowo-migdałowy:
- 3 jajka z "10 świeżych jaj"
- 90 g cukru pudru
- 30 g mąki pszennej
- 30 g mąki ziemniaczanej
- 30 g kakao
- 20 g zmielonych migdałów
Składniki na mus czekoladowy:
- 250 ml śmietanki 30%
- 165 g czekolady deserowej
- 5 żółtek
- 1 opakowanie cukru waniliowego
Składniki na poncz do nasączenia biszkoptu:
- 100 ml soku wyciśniętego z pomarańczy
- 40 g cukru
- 25 ml likieru
Wykonanie KROK PO KROKU:
Zacznij od przygotowania biszkoptu czekoladowo-migdałowego. Jajka ubij z cukrem pudrem na puszystą masę. Mąkę, mąkę ziemniaczaną i kakao przesiej przez sito, a następnie stopniowo dodawaj taką mieszaninę oraz mielone migdały do ubitych jajek z cukrem, delikatnie mieszając. Piecz biszkopt – w opcji z termoobiegiem w temperaturze 155-160°C przez 20-25 minut, bez termoobiegu: 160-165°C przez 25-30 minut.
Następnie przygotuj mus czekoladowy. Ubij żółtka z cukrem na puszystą masę, czekoladę rozpuść w kuchence mikrofalowej lub kąpieli wodnej w temperaturze 35-40°C. Śmietankę ubij.
Stopniowo połącz ze sobą roztopioną czekoladę, ubite żółtka oraz ubitą śmietankę. Na końcu dodaj koniak. Mus schłódź w lodówce, na około 30 min.
Co dalej? Zetnij górną warstwę biszkoptu, aby wyrównać jego powierzchnię przed nałożeniem musu. Dobrze skrop biszkopt ponczem, na tak przygotowany biszkopt (w tortownicy) wylej czekoladowy mus, wygładź i wstaw do lodówki, na co najmniej 1 godzinę. Po upływie tego czasu wyjmij ciasto z formy i posyp ciemnym kakao.
To jest raczej propozycja dla dorosłych na miłe wieczory ;)