Tłusty czwartek wg Ewy Wachowicz - Artykuł
Znajdź nas na

Polub Familie.pl na Facebooku

Poleć link znajomym

Tłusty czwartek wg Ewy Wachowicz

Specjalnie dla Familie.pl Ewa Wachowicz przedstawia smakowite przepisy na tłusty czwartek. Gotowe na kulinarne eksperymenty?

Tłusty czwartek wg Ewy Wachowicz

Autor zdjęcia/źródło: Tłusty czwartek wg. Ewy Wachowicz

Pączki z ziemniaków

Składniki

  • 500 g - ziemniaków
  • 50 g - drożdży
  • ½ szklanki - cukru
  • 500 g - mąki
  • 3 - jajka
  • 125 g - masła
  • olej do smażenia

 

Opis przygotowania

Ziemniaki ugotować. Ciepłe zmielić lub przecisnąć przez praskę. Na ziemniaki pokruszyć drożdże. Dodać cukier, przesianą mąkę, jajka (koniecznie w temp. pokojowej) i roztopione masło. Wyrobić gładkie ciasto i pozostawić pod przykryciem do wyrośnięcia (powinno podwoić objętość).

Dłonie natrzeć olejem. Z ciasta odrywać kawałek po kawałku i lepić pączki. Pozostawić ponownie do wyrośnięcia (10-15 minut).

Wyrośnięte pączki smażyć z obu stron w głębokim, mocno rozgrzanym oleju. Odsączyć na papierowym ręczniku z nadmiaru tłuszczu. Najlepiej smakują jeszcze ciepłe. Po wystudzeniu można posypać cukrem pudrem.

Ciasto z polewą marmurkową

Składniki

  • 190 g - masla
  • 1½ szklanki - cukru
  • 3 - jajka
  • 1 łyżka - cukru waniliowego
  • ¼ łyżeczki - soli
  • 2 szklanki - mąki
  • 2½ łyżeczki - proszku do pieczenia
  • 160 ml - kakao
  • 250 ml - mleka
  • 125 ml - ciepłej wody
  • 1 łyżeczka - octu z białego wina
  • Polewa czekoladowa
  • 1 tabliczka - gorzkiej czekolady
  • 1 łyżka - masła
  • Polewa śmietankowa
  • 100 g - serka śmietanowego
  • 125 g - masła
  • 1 łyżka - miodu
  • 160 ml - cukru pudru
  • 1 łyżka - soku z cytryny

Opis przygotowania

Masło utrzeć na puszysta masę. Gdy zbieleje, dodać cukier. Utrzeć. Stopniowo dodać jajka, cały czas miksując. Dodać cukier waniliowy i sól. Wymieszać.

Mąkę połączyć z proszkiem do pieczenia i kakao. Część przesiać do masy, dolać nieco mleka. Zmiksować. Znowu dodać sypkie składniki oraz resztę mleka. Wszystko razem zmiksować na gładką masę. Na samym końcu dolać wodę z octem.

Ciasto przelać do formy (wysmarowana masłem, spód wyłożony papierem do pieczenia) i piec przez 45 minut w piekarniku nagrzanym do 200 st. C. Sprawdzić patyczkiem - powinien być suchy. Wyjąć z formy i odstawić do wystudzenia.

Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej, dodać łyżkę masła. Lekko ostudzić.

Masło utrzeć, wymieszać z serkiem. Cały czas ubijając dodać miód i cukier puder. Na samym końcu wycisnąć sok z cytryny.

Wierzch ciasta pokryć polewą serową. Nałożyć czekoladę. Widelcem zrobić esy-floresy, uzyskując w ten sposób marmurkową polewę.