Czekoladowe mini-serniczki
Składniki
- 140 g - gorzkiej czekolady
- 100 g - masła
- 180 g - cukru
- 3 - jajka
- 90 g - mąki
- Masa serowa
- 700 g - zmielonego twarogu
- 3 - jajka
- 115 g - cukru kryształ
- 1 - laska wanilii
- Sos wiśniowy
- 300 g - wiśni świeżych lub mrożonych
- 30 g - cukru
- 1 łyżka - mąki ziemniaczanej
Opis przygotowania
Czekoladę pokruszyć na mniejsze kawałki i rozpuścić w kąpieli wodnej.
Masło utrzeć z cukrem i jajkami. Następnie dodać przestudzoną czekoladę. Zmiksować. Wmieszać mąkę. Masę czekoladową wlać do połowy foremek na muffinki.
Zmielony twaróg zmiksować z jajkami, cukrem oraz miąższem z laski wanilii. Masę serową nałożyć na masę czekoladową.
Muffinki piec w temp. 160 st. C przez ok. 40 minut.
Wypestkowane wiśnie zasypać cukrem i ugotować. Dodać mąkę ziemniaczaną, rozprowadzoną w zimnej wodzie (½ szklanki). Płyn powoli wlać do wiśni, szybko wymieszać i zagotować.
Przestudzone muffinki wyjąć z foremek, na talerzyku polać sosem wiśniowym.
Piramida limonowa
Składniki
- 7 - jajek
- 7 łyżek - mąki
- ½ szklanki - cukru
- 1 łyżka - cukru waniliowego
- 1 łyżka - oliwy
- szczypta soli
- Masa limonkowa
- 400 g - masła
- 1 szklanka - cukru
- 4 - jajka
- skórka otarta z limonek
- sok z limonki
- filety z limonki do dekoracji
- 1 kieliszek - spirytusu
- Poncz
- ½ szklanki - limoncello
- 1 kieliszek - spirytusu
Opis przygotowania
Białka oddzielić od żółtek i ubić ze szczyptą soli na sztywno. Utrwalić cukrem - miksować do momentu, aż piana będzie szklista. Dodać żółtka, wymieszać. Dodać przesianą mąkę i oliwę, ponownie wymieszać - delikatnie, drewnianą łyżką, nie używając robota, by piana nie opadła.
Dużą blachę piekarnikową (40 cm na 40 cm) wyłożyć papierem do pieczenia. Przelać ciasto, wyrównać i włożyć do piekarnika nagrzanego do 220 st. C na 12-15 minut. Po upieczeniu przełożyć na deskę i od razu usunąć papier.
Zostawić do wystudzenia.
Jajka z cukrem ubić na parze - do momentu, aż zgęstnieją i stracą surowość (ok. 30 minut). Zdjąć z kąpieli wodnej, dodać skórkę otartą z limonek i limonkowy sok. Zostawić do wystudzenia.
Masło (w temp. pokojowej) utrzeć na puch i porcjami dodać zimne jajka. Gdy masy się połączą, dolać spirytus.
Biszkopt naponoczować likierem cytrynowym ze spirytusem (w wersji bezalkoholowej można dać herbatę z cukrem i sokiem z cytryny). Na cieście rozłożyć połowę masy, wyrównać. Placek podzielić na 4 (można na 5) pasków - każdy następny powinien być o 3-4 cm węższy od poprzedniego. Złożyć piramidę - na najszerszym pasie ciasta ułożyć kolejne. Budowlę posmarować ze wszystkich stron masą, udekorować za pomocą rękawa cukierniczego. Na wierzchu ułożyć filety z limonki.