Tłusty czwartek wg Ewy Wachowicz - Artykuł
Znajdź nas na

Polub Familie.pl na Facebooku

Poleć link znajomym

Tłusty czwartek wg Ewy Wachowicz

Specjalnie dla Familie.pl Ewa Wachowicz przedstawia smakowite przepisy na tłusty czwartek. Gotowe na kulinarne eksperymenty?

Czekoladowe mini-serniczki

Składniki

  • 140 g - gorzkiej czekolady
  • 100 g - masła
  • 180 g - cukru
  • 3 - jajka
  • 90 g - mąki
  • Masa serowa
  • 700 g - zmielonego twarogu
  • 3 - jajka
  • 115 g - cukru kryształ
  • 1 - laska wanilii
  • Sos wiśniowy
  • 300 g - wiśni świeżych lub mrożonych
  • 30 g - cukru
  • 1 łyżka - mąki ziemniaczanej

Opis przygotowania

Czekoladę pokruszyć na mniejsze kawałki i rozpuścić w kąpieli wodnej.

Masło utrzeć z cukrem i jajkami. Następnie dodać przestudzoną czekoladę. Zmiksować. Wmieszać mąkę. Masę czekoladową wlać do połowy foremek na muffinki.

Zmielony twaróg zmiksować z jajkami, cukrem oraz miąższem z laski wanilii. Masę serową nałożyć na masę czekoladową.

Muffinki piec w temp. 160 st. C przez ok. 40 minut.

Wypestkowane wiśnie zasypać cukrem i ugotować. Dodać mąkę ziemniaczaną, rozprowadzoną w zimnej wodzie (½ szklanki). Płyn powoli wlać do wiśni, szybko wymieszać i zagotować.

Przestudzone muffinki wyjąć z foremek, na talerzyku polać sosem wiśniowym.

Piramida limonowa

Składniki

  • 7 - jajek
  • 7 łyżek - mąki
  • ½ szklanki - cukru
  • 1 łyżka - cukru waniliowego
  • 1 łyżka - oliwy
  • szczypta soli
  • Masa limonkowa
  • 400 g - masła
  • 1 szklanka - cukru
  • 4 - jajka
  • skórka otarta z limonek
  • sok z limonki
  • filety z limonki do dekoracji
  • 1 kieliszek - spirytusu
  • Poncz
  • ½ szklanki - limoncello
  • 1 kieliszek - spirytusu

Opis przygotowania

Białka oddzielić od żółtek i ubić ze szczyptą soli na sztywno. Utrwalić cukrem - miksować do momentu, aż piana będzie szklista. Dodać żółtka, wymieszać. Dodać przesianą mąkę i oliwę, ponownie wymieszać - delikatnie, drewnianą łyżką, nie używając robota, by piana nie opadła.

Dużą blachę piekarnikową (40 cm na 40 cm) wyłożyć papierem do pieczenia. Przelać ciasto, wyrównać i włożyć do piekarnika nagrzanego do 220 st. C na 12-15 minut. Po upieczeniu przełożyć na deskę i od razu usunąć papier.

Zostawić do wystudzenia.

Jajka z cukrem ubić na parze - do momentu, aż zgęstnieją i stracą surowość (ok. 30 minut). Zdjąć z kąpieli wodnej, dodać skórkę otartą z limonek i limonkowy sok. Zostawić do wystudzenia.
Masło (w temp. pokojowej) utrzeć na puch i porcjami dodać zimne jajka. Gdy masy się połączą, dolać spirytus.
Biszkopt naponoczować likierem cytrynowym ze spirytusem (w wersji bezalkoholowej można dać herbatę z cukrem i sokiem z cytryny). Na cieście rozłożyć połowę masy, wyrównać. Placek podzielić na 4 (można na 5) pasków - każdy następny powinien być o 3-4 cm węższy od poprzedniego. Złożyć piramidę - na najszerszym pasie ciasta ułożyć kolejne. Budowlę posmarować ze wszystkich stron masą, udekorować za pomocą rękawa cukierniczego. Na wierzchu ułożyć filety z limonki.