Liczba spożywanych w ciągu tygodnia jaj wciąż dla wielu z nas pozostaje kwestią bardzo niejednoznaczną. Istnieje przekonanie, że są one źródłem złego cholesterolu. Natomiast badania wskazują, że stanowią także cenne źródło białka, witamin oraz innych istotnych składników odżywczych. Zwłaszcza Wielkanoc...
Witaminy i minerały: istotne składniki żywienia Witamina D: Dlaczego suplementować: Witamina D jest niezbędna dla zdrowia kości, układu odpornościowego i regulacji poziomu wapnia we krwi. Źródła: Promienie...
Codzienne posiłki roczniaka nie mogą więc pochodzić z „dorosłego” stołu. Jak w takim razie układać jadłospis po 1. urodzinach i jakich składników nie może w nim zabraknąć? Podpowiadamy! Choć samodzielny, to wciąż niedorosły Roczne...
Święta, święta i po świętach. Prawda, że szybko zleciały? W tym roku było mniej przygotowań, jednak mimo to w wielu domach pozostało trochę resztek, na które nie bardzo mamy ochotę. Staramy się ich nie wyrzucać i zastanawiamy się jak im dać “drugie życie”....
Sposobów gotowania botwiny jest wiele. My proponujemy przygotować ją wyłącznie na warzywach, jedynie z dodatkiem jajek i śmietany. Niektórzy jako bazę do botwinki przygotowują wywar mięsny (nawet na wędzonce). Jest to opcja na chłodne dni, kiedy wiosenna...
Suche powietrze, słona woda i palące słońce sprawiają, że po letnim wypoczynku włosy stają się matowe i szorstkie oraz pozbawione blasku, szybciej się plączą, nie dadzą się rozczesać, końcówki zaczynają się rozdwajać, a włosy są kruche i łamliwe. Ważne jest więc, abyś...
Czym jest alergia na białko mleka krowiego oraz jakie mogą być jej objawy? Odpowiadamy.
Truskawki, banany, maliny, czereśnie tak można wymieniać w nieskończoność. Wiosna i lato obfitują w całe mnóstwo owocowych smaków, które są nie tylko pyszne i kusząco pachnące, ale też bardzo zdrowe. Tę właściwość owoców możesz wykorzystać zjadając je lub robiąc z nich...
Pasta jajeczna to świetne i pożywne danie zarówno dla dzieci, jak i dla dorosłych. Za jej pomocą w bardzo szybki i łatwy sposób urozmaicisz zwykłe kanapki z jajkiem. Pastę jajeczną możesz podawać z różnymi dodatkami. Wystarczy dodać je do przepisu podstawowego. Dla dzieci...
Jaja są jednym z niezbędnych składników odżywczych w naszej diecie. Zawierają wiele potrzebnych witamin, m.in. A, B12, D ,E i K, kwas foliowy, fosfor, żelazo, wapń, potas, magnez, selen, kwasy omega 3. Jaja są także źródłem dobrze przyswajanego białka. Spożywamy je w różnej...
Okazuje się, że gotowane i pieczone, czyli poddane obróbce termicznej ziemniaki, makaron, ryż, jaja czy mięso, podobnie jak produkty surowe mają określony czas bezpiecznego przechowywania w lodówce. Wiesz jak długo możesz bezpiecznie przechowywać w lodówce ugotowany ryż...
Nie da się ukryć, że zbliża się Wielkanoc. Ciasta bez pieczenia coraz chętniej goszczą na świątecznych stołach. Wybieramy je nie tylko dlatego, że są pyszne i proste, lecz także z tej przyczyny, że są doskonałym urozmaiceniem wielkanocnych ciast. Ich prostota zachęca do...
Zazwyczaj zwracamy na kondycję włosów uwagę, gdy już jest z nimi nie najlepiej. Tymczasem regeneracja włosów i dbanie o nie jest jedną z prostszych czynności. Ważna jest jednak regularność domowych zabiegów, by wygląd włosów szybko się poprawił. Poniżej...
Zacznijmy od tego, że ser żółty jest dla dzieci wartościowy. Jest również dosyć kaloryczny. Wprawdzie w wypadku dzieci, które są w stanie spalić każdą ilość kalorii nie ma to tak dużego znaczenia, jednak najlepiej jest spożywać ser żółty na śniadanie lub przed południem. Najistotniejsze...
Niby prosta sprawa - ugotować jajko. Żaden problem: bierzemy garnek, wodę i wrzucamy jajko. No tak, ale ile czasu gotować jajko na twardo? 5 minut? A może 7 minut? A przede wszystkim, jak sprawdzić czy jajko jest świeże i nadaje się do jedzenia? Zebraliśmy...
Sensoryka, co to znaczy? „Sensoryczny” to znaczy „doświadczany zmysłami”. Małe dziecko w ten sposób poznaje świat, a w okresie między roczkiem a piątymi urodzinami jest najbardziej zainteresowane...
Dlaczego witaminy i minerały są tak ważne w okresie ciąży? Kobieta będąca w ciąży troszczy się nie tylko o siebie, ale i o jeszcze nienarodzone dziecko. Niedobór witamin i minerałów, może nieść za sobą różne konsekwencje, które mogą ujawnić się dopiero po kilku, a nawet kilkunastu miesiącach...
Dzieci przeważnie wybierają te dania, które znają najlepiej i które wiedzą, że im smakują. Pod tym względem zupy dla dzieci to przede wszystkim tradycyjny...
Słabe parametry nasienia Coraz więcej par boryka się z niepłodnością. W Polsce liczba ta przekracza już 1,5 mln, a takich par w rzeczywistości jest dużo więcej niż w statystykach....
Czasami trudno jest się zdecydować. Czy na święta chce zrobić sernik, czy makowiec, zatem rozwiewamy wątpliwości. Połączenie tych dwóch ciast w tym sprytnym przepisie z pewnością przypadnie do gustu nawet najwybredniejszemu smakoszowi. Takie ciasto, kiedy zagości na świątecznym...