Latem jemy zdecydowanie więcej lodów, a dla większości dzieci jest to ulubiony przysmak. Dlatego warto obserwować informacje podawane przez GIS, który w sezonie letnim wyjątkowo aktywnie sprawdza żywność. GIS ostrzega: te lody wycofane ze sprzedaży Główny Inspektor Sanitarny został...
W takim okresie warto skupić się przede wszystkim na prawidłowym działaniu układu odpornościowego, dzięki temu będziemy mniej podatni na infekcje, objawy choroby będą mniej uciążliwe a co najważniejsze skrócimy czas jej trwania. Najlepszym wsparciem dla układu immunologicznego jest odpowiednio zbilansowana...
A jak jest z bakaliami? W dzisiejszym tekście chcielibyśmy skupić się właśnie na tych produktach, które z jednej strony są pełne cennych składników odżywczych, a z drugiej potrafią stać się silnymi alergenami. Prawidłowe żywienie dziecka – piramida żywienia i aktywności fizycznej Żywienie...
W związku z izolacją społeczną wywołaną pandemią koronawirusa zrobiłeś duże zapasy i teraz martwisz się czy dasz radę to wszystko zużyć? Może przeciwnie – utrudnienia w sklepach sprawiły, że robisz...
Artykuł zawiera lokowanie produktów marki Domowa Apteczka "Traktuj jedzenie jak lekarstwo, inaczej lekarstwa będą twoim jedzeniem" - za tymi mądrymi słowami Steve'a Jobsa kryje się wszystko to, co powinniśmy wiedzieć o właściwym odżywianiu. Zbilansowana dieta to podstawa...
Żelazo w organizmie wpływa na zdolność wiązania się hemoglobiny z tlenem, dzięki czemu tkanki mogą oddychać i prawidłowo funkcjonować, dlatego tak ważna jest dieta bogata w żelazo. Największą zawartość żelaza w organizmie wykazuje oczywiście hemoglobina, ale znajdziemy je również...
Trądzik pospolity (Acne vulgaris) jest jedną z najstarszych i najczęściej występujących chorób skóry. Dotyczy 80–100% osób pomiędzy 11. a 30. rokiem życia, z czego u 85% ma łagodny przebieg. Trądzik to choroba występująca w okolicach bogatych w gruczoły łojowe, która charakteryzuje się łojotokiem,...
Już od ponad pół wieku przyzwyczailiśmy się do pokonywania wielu chorób przy użyciu antybiotyków, jednak zazwyczaj nie zastanawiamy się jak one działają i czy na pewno powinniśmy je przyjmować. Co to jest antybiotyk?
Skomponowanie z rana poprawnego koktajlu węglowodanów,...
Są one o wiele zdrowsze niż inne popularne przekąski i desery, jak chipsy czy ciastka. Lody zawierają wapń, białko i stosunkowo mało kalorii - 100 g lodów zawiera 178 kcal, a np. 100 g chipsów – 570 kcal.
Wszelkie przyzwyczajenie żywieniowe kształcą się w ciągu pierwszych lat życia. Chcąc, aby dziecko odżywiało się zdrowo i wyrosło na silnego człowieka, należy w pierwszej kolejności dać mu dobry przykład. Jeżeli sami nie będziemy jedli pełnowartościowych...
Za chwilę rozpocznie się ten wyjątkowy czas. Święta!. Świąteczne biesiadowanie w gronie najbliższych to coś, na co czekamy każdego roku. Jednak zasiadając do wspólnego stołu, warto pamiętać nie tylko o przyjemnej i magicznej atmosferze, jaką niosą ze sobą święta, ale...
Dieta jest ważnym czynnikiem odpowiadającym za stan zdrowia naszego organizmu. Zdrowy i dobrze odżywiony organizm funkcjonuje prawidłowo, a to prawidłowe funkcjonowanie jest niezbędne do poczęcia dziecka. Najnowsze badania potwierdzają zależność...
Jak zwiększyć laktację?Jeśli zdarzyło się, że matka nie karmiła dziecka przez pewien czas (np. z powodu wyjazdu), a ściąganie pokarmu nie było wystarczająco efektywne i...
A przecież można tak łatwo i pysznie jeść oraz gotować bez tych wszystkich dodatków smakowych i barwników, które mogą mieć liczne niepożądane działania. Nie wyobrażacie sobie obiadu bez zupy lub ziemniaczków i kotleta bez gęstego sosu? Sięgacie po kostki rosołowe, "warzywka", gotowe mieszanki...
MIT: Aby zapobiec niedoborom jodu w okresie ciąży wystarczy spożywać sól jodowaną
1. Mleko mamy podstawą diety niemowlęcia Pierwszym pokarmem dziecka po narodzinach zazwyczaj jest mleko mamy, które w początkowym okresie życia dostarcza młodemu organizmowi składniki odżywcze, w tym witaminy i składniki mineralne...
Spośród tak zwanych chorób glutenozależnych wyróżnia się te o podłożu autoimmunologicznym (zaliczamy do nich celiakię, ataksję glutenozależną oraz tzw. chorobę Durhinga), alergicznym (alergia na pszenicę) i nieautoimmunologicznym, niealergicznym (czyli nieceliakalna nadwrażliwość na gluten).
Rozszerzanie diety niemowlaka najczęściej rozpoczyna się podawaniem dziecku zmiksowanych, gotowanych potraw. Na początku pojedynczych warzyw i owoców, następnie z dodatkami w postaci mięska, ryb itp. Maluchy chętnie jedzą posiłki podane w takiej formie, ponieważ nie wymaga ona od nich zbyt wielkiego...
Rozszerzanie diety dziecka warto robić powoli, sprawdzając przy okazji, czy dziecko nie ma alergii na nowe pokarmy. Od kiedy buraki dla dziecka? Buraczki w diecie dziecka mogą pojawić się już po 6 miesiącu życia. Są one chętnie jedzone przez dzieci ze względu na swój czerwony kolor...