Skaza białkowa to rodzaj alergii pokarmowej, która rozpoznawana jest już u niemowląt. W przypadku tej alergii czynnikiem uczulającym jest białko mleka. Organizm reaguje na nie jak na bakterię lub wirusa i zaczyna się przed nim bronić. Alergia to nieprawidłowa odpowiedz...
Żywe kultury bakterii i mikrobiota jelitowa Probiotyki, inaczej nazywane też żywymi kulturami bakterii, traktuje się jako żywe mikroorganizmy. Wpływają one na utrzymanie odpowiedniego profilu flory bakteryjnej i gwarantują tym samym korzyści zdrowotne dla gospodarza. Kiedy...
Bywa, że dziecko ma trudności ze skutecznym ssaniem z powodu zbyt krótkiego wędzidełka lub zbyt mało przybiera na wadze. Wtedy musisz wybrać, albo przejdziesz całkowicie na butelkę, albo przetrwasz kryzys dokarmiając, a potem wrócisz do karmienia piersią. Na karmienie...
Sucha karma często stanowi podstawowy punkt w menu naszego czworonożnego przyjaciela. Dzięki niej łatwiej nam zadbać o to, by jego dieta była zbilansowana, ponadto działa ona jak naturalna...
NIEDOBÓR WAGI Wielu rodziców przesadnie zabiega o to, żeby ich dzieci jadły dobrze. Czasami...
Wcześniak to dziecko urodzone przed 37. tygodniem ciąży. Obecnie postęp medycyny jest tak duży, że da się ocalić już dziecko urodzone po 24 tygodniu ciąży, a ważące zaledwie 500 gram i choć wymaga ono intensywnej opieki to ma szanse na normalny rozwój. Tylko w niektórych...
Układ pokarmowy dziecka w brzuchu mamy jest jałowy. Dopiero w czasie porodu zostaje on zasiedlony przez bakterie, które mają za zadanie wspomagać trawienie oraz chronić układ pokarmowy przed niekorzystnymi czynnikami z zewnątrz. Od rodzaju porodu zależy jakie bakterie...
ARTYKUŁ ZAWIERA LOKOWANIE SUPLEMENTU DIETY femaltiker® plus Sam poród jest tak niesamowitym wydarzeniem w życiu mamy, że laktacja czasem schodzi na drugi plan. Tymczasem, jak wskazują badania, mleko mamy jest najlepszym pokarmem dla nowrodka i niemowlaka. Dlatego...
Organizm noworodka nie jest jeszcze dojrzały, a jego układ immunologiczny dopiero się kształtuje i nabywa odporności dzięki mleku mamy i zawartym w nim przeciwciałom oraz dobrym bakteriom Lactobacillus i Bifidobacterium....
Jeśli lubisz gotować, mimo ograniczeń jakie nakłada alergia pokarmowa twojego dziecka, możesz rozwinąć skrzydła. Jeśli dziecko jest uczulone na gluten, upiecz chleb lub ciasto ze specjalnych mieszanek bezglutenowych. W przypadku alergii na białka mleka krowiego czy jajka,...
Wbrew powszechnie panującej opinii w czasie karmienia piersią nie obowiązuje jakaś specjalna, ścisła dieta. Jadłospis matki karmiącej po prostu powinien zawierać zdrową, lekkostrawną żywność. Należy tak komponować posiłki, żeby były urozmaicone oraz zawierały niezbędne dla mamy i dziecka składniki...
Jakie błędy najczęściej popełniają rodzice podczas rozszerzania diety i jak ich uniknąć? Rozszerzanie diety – co to znaczy? Rozszerzanie diety to wprowadzenie pokarmów innych niż mleko do jadłospisu dziecka. Światowa Organizacja Zdrowia zaleca, aby niemowlęta były karmione wyłącznie...
Katar wiosną - czy to już alergia? Różne gatunki roślin pylą zaczynają pylić już od lutego aż do późnego lata, dlatego każdy może mieć objawy alergii w trochę innym czasie. Najczęściej występującymi dolegliwościami alergii na pyłki są: kichanie...
Najczęściej chorują na nią pacjenci cierpiący na różnego rodzaju choroby, których leczenie wymaga przyjmowania dużej ilości antybiotyków o działaniu ekspansywnym na cały organizm. Kandydoza wywoływana jest przez drożdżaki, głównie należące do grupy Candida albicans. Grzyby po dostaniu się do osłabionego...
Określa on nagłą, szybko postępującą uczuleniową reakcję na schorzenia typu alergicznego. Lista czynników wywołujących zagrażające życiu reakcje anafilaktyczne obejmuje trzy ich rodzaje. Pierwszą grupą są leki, zwłaszcza antybiotyki ...
Pierwsze bóle brzuszka wywołują u młodych rodziców duży niepokój. Ba! Czasami nawet ataki paniki. Chociaż powtarzam to trochę jak mantrę przy wielu sytuacjach, tutaj także potrzebny jest spokój, opanowanie i właściwe reagowanie rodzica na problem. Ból brzucha...
Tendencja wynikająca z danych statystycznych, uświadamia skalę problemu. W krajach uprzemysłowionych częstość występowania chorób alergicznych wzrasta od ponad 50 lat, a ilość uczuleń na co...
Spośród tak zwanych chorób glutenozależnych wyróżnia się te o podłożu autoimmunologicznym (zaliczamy do nich celiakię, ataksję glutenozależną oraz tzw. chorobę Durhinga), alergicznym (alergia na pszenicę) i nieautoimmunologicznym, niealergicznym (czyli nieceliakalna nadwrażliwość na gluten).
Niestety większość z nich to choroby o charakterze przewlekłym, wymagające długotrwałego i systematycznego leczenia, co gorsza występują one często już u bardzo małych dzieci. Niepokojące objawy Jedną z alergii, która pojawia się u dzieci najwcześniej,...
Jeszcze nie wiesz jak będzie przebiegał twój poród. Może się zdarzyć, że mimo braku komplikacji w czasie ciąży będziesz musiała urodzić przez cesarskie cięcie lub zdecydujesz się na znieczulenie, po których to...