Smakołyki, wykwintne potrawy, pyszne desery, drinki alkoholowe – to nie tylko radość dla podniebienia, ale także kłopot dla wątroby. Bynajmniej nie oznacza to, że masz rezygnować z przyjemności czerpanej ze spożywania ulubionych potraw...
Chińczycy to najdłużej żyjący ludzie na świecie. Rzadziej niż Polacy chorują na nowotwory, co przypisuje się ich menu zdominowanemu przez owoce, warzywa i ryby. Kobiety i mężczyźni dożywają tu średnio 81 lat. Oprócz diety prowadzą oni aktywny...
trójglicerydy i "zły " cholesterol Mam podwyższony poziom trójglicerydów i cholesterolu LDL. Co to oznacza, i jaki lekarz powinien prowadzic leczenie, ponieważ lekarz rodzinny nie wiem kto powinien to leczyć.,trójglicerydy i "zły " cholesterol lekarz rodzinny powinien dac skierowanie lub jakis internista podwyższony...
Dieta cholesterolowa Wiem że należy wykreślić z jadłospisu czerwone mięso, podroby i tłuste wędliny: salami, boczek, parówki. Trzeba zrezygnować z masła, smalcu i słoniny. Z nabiału należy unikać pełnotłustego mleka i jego przetworów, np. śmietany, serów żółtych i topionych oraz pełnotłustego...
Zioła, które pomogą w walce z cholesterolem... Warto wiedzieć... Ziołowe wsparcie Jeżeli poziom cholesterolu jest jeszcze na tyle niewysoki,...
Orzechy obniżają poziom cholesterolu Kto ma problemy z cholesterolem powinien jadać... orzechy... a ja je tak lubię...ORZECHY OBNIŻAJĄ POZIOM CHOLESTEROLU ...
Wybór jadalnych tłuszczów spożywczych w sklepach jest bardzo duży. Jedne są dobre do smażenia, inne do spożywania na zimo. Skąd ta różnica i dlaczego zalecenia się co jakiś czas zmieniają? Raz słyszymy, że do smażenia idealny jest olej słonecznikowy, a oliwa z oliwek absolutnie...
Szklanka wody z sokiem z cytryny ma niewielką ilość kalorii za to dużo składników odżywczych, takich jak wapń, potas i błonnik. Zawiera śladowe ilości żelaza i witaminy A. Cytryny, tak jak inne owoce cytrusowe, mają sporą ilość witaminy C, która odmładza skórę, rozświetla ją i dodaje blasku. Działa...
1. Nazwa – rzecz oczywista, a sporo zdradza Oczywiste...
Profilaktyka to podstawa w zachowaniu zdrowia na długie lata. Badania kontrolne należy wykonywać regularnie i odpowiednie do swojego wieku. Po 50.tce niestety ryzyko zachorowania na wiele chorób (np....
Żółć produkowana jest w wątrobie, skąd przewodami żółciowymi transportowana jest do woreczka żółciowego. Jest on magazynem, z którego czerpana jest żółć wtedy, gdy jest potrzebna. Zgromadzona w woreczku...
Pomarańcza – drzewko pomarańczowe pochodzi z ciepłych rejonów Azji. Ale obecnie głównym producentem tego owocu jest Brazylia (1/3 światowej produkcji), USA (Kalifornia i Floryda), Chiny, oraz kraje basenu Morza Śródziemnego – w tym Hiszpania. Pomarańcza ze względu...
Banan (Musa L. ) – to roślina z rodziny bananowatych , uprawiana w Azji w strefie międzyzwrotnikowej, oraz w Afryce i Australii.Bananowce do prawidłowego rozwoju potrzebują klimatu ciepłego i wilgotnego. Wysoką jakość owoców osiąga się przy temperaturze...
Krótka historia terapii magnetycznej. Lecznicza siła magnesów była znana już w starożytnym Egipcie, Grecji i Chinach. Egipscy lekarze stosowali magnetyt (magnes) na różne dolegliwości....
Dieta cholesterolowa Odp. na: #9Bardzo dziękuję , zaraz popatrzę,Dieta cholesterolowa Stokrotko, polecam tez olej kokosowy jako zamiennik masła, smalcu ect ;),Dieta cholesterolowa ...
suplement diety spalający cholesterol Drogie forumowiczki :) Szukam jakiegoś suplementu spalającego cholesterol z krwi, możecie coś polecić?
trójglicerydy i "zły " cholesterol Ja polecam dodatkowo naturalne metody np. Czosnek Niedżwiedzi. Zawiera on olejki eteryczne i kwas askorbiowy. Związki te mają działanie bakteriobójcze i bakteriostatyczne.Reguluje florę bakteryjna jelit.Wykazuje działanie przeciwmiażdżycowe,...
Dieta w ciąży – najważniejsze zasady Po pierwsze i najważniejsze, w ciąży wcale nie musisz znacznie zwiększać ilości spożywanego jedzenia. Zbyt duży przyrost masy ciała w oczekiwaniu na urodzenie dziecka może za sobą pociągnąć poważne konsekwencje zdrowotne! Dla Ciebie mogą...
Bób pojawia się na straganach a co za tym idzie – również na naszych talerzach już w czerwcu i dominuje przez całe lato. To wyjątkowo zdrowe warzywo sezonowe zawiera mnóstwo cennych właściwości prozdrowotnych. Dlaczego warto jeść bób i czy wszyscy mogą to robić bez...