Płatki śniadaniowe – czym się kierować przy wyborze? Na rynku dostępnych jest wiele produktów, oznaczonych jako płatki śniadaniowe. Nie wszystkie są jednak godne uwagi ze względu duże ilości cukru i sztucznych dodatków. Żeby mieć pewność, że sięgasz po zdrowe płatki, które dostarczą cennych...
Dlaczego dieta DASH uznawana jest za jedną z najzdrowszych na świecie? Dużo mówi się o tym, jakie korzyści zdrowotne niesie za sobą stosowanie diety śródziemnomorskiej. Warto pamiętać o tym, że nie jest to jedyny sposób odżywienia, który przyczynia się do poprawy samopoczucia, ułatwia osiągnięcie...
Czym jest dna moczanowa? Dna moczanowa to choroba polegająca na procesie zapalnym w stawach...
Wraz z nadejściem wiosny warto zadbać o urodę i odżywić skórę po zimie. W chłodne dni nasza cera często jest podrażniona od wiatru i mrozu, a ręce wysuszone. Dlatego wiosenna pielęgnacja powinna obejmować zabiegi z zakresu nawilżania, odżywiania i łagodzenia podrażnień.
Kosmetyki i farmaceutyki rodzimej produkcji wyrobiły sobie mocną pozycję na rynku, wyróżniając się jakością, ceną, a przede wszystkim wartością dla polskiego konsumenta. Wspieranie naszej gospodarki...
Potrawy grillowane choć, są uważane za zdrowsze od smażonych, często wpływają niekorzystnie na kondycję wątroby, bo są zazwyczaj ciężkostrawne (wymagające dłuższego trawienia) i kaloryczne. Tłuste mięsa, marynaty do mięs, mieszanki przypraw oraz alkohol towarzyszący takim spotkaniom, działają obciążająco...
Przyczyny PCOS nie są do końca poznane, jednak ogromny wpływ na występowanie tego zaburzenia ma nadmierna masa ciała oraz insulinooporność. Do objawów choroby zalicza się również występowanie nadmiernego owłosienia (hirsutyzm), zaburzenia gospodarki lipidowej, cukrzycę typu II czy trądzik. Zespół...
Kaki owoc, czyli persymona pochodzi z Chin i Japonii. Ma kształt pomidora z trochę grubszą od niego gładką i sprężystą skórką w różnych odcieniach koloru pomarańczowego lub czerwonego. Miąższ kaki jest jasnopomarańczowy, a smakiem owoc ten przypomina trochę śliwkę. Na...
O arytmii można mówić, gdy częstotliwość skurczów mięśnia sercowego wykracza poza bezpieczny zakres od 60 do 100 uderzeń na minutę. Nie bierze się tu pod uwagę naturalnego spadku tętna podczas snu oraz jego wzrostu w czasie wysiłku fizycznego. Zaburzenia rytmu serca najczęściej diagnozuje się z...
Podstawą właściwego odżywiania jest równowaga, umiar i rozsądek w doborze składników codziennych posiłków. Od tego jak jemy zależy nasze samopoczucie, stan naszego organizmu, to czy jesteśmy odporni na choroby. Istotnym składnikiem codziennej diety jest tłuszcz, który spełnia ważną rolę w prawidłowym...
Czym są trójglicerydy? Trójglicerydami nazywane są kwasy tłuszczowe, będące jednym z najważniejszych materiałów energetycznych organizmu. Dostarczają one energię niezbędną do procesów życiowych, a także magazynują tę energię. Gromadzą się przede wszystkim w cytoplazmie komórek...
Dietetyk.. czyli kto? Czyli osoba specjalizująca się w żywieniu człowieka. Dietetyk pomaga przede wszystkim rozwiązywać różnego rodzaju problemy ze zdrowiem, począwszy od tego jak radzić sobie z nadwagą, a skończywszy na żywieniowym leczeniu wielu poważnych chorób. Dietetyk...
Superfood to nazwa określająca żywność nieprzetworzoną, naturalną, bez dodatków substancji konserwujących czy polepszaczy smaku. Taka żywność jest bardzo zdrowa i posiada wiele cennych dla organizmu człowieka substancji odżywczych oraz witamin i minerałów....
Dlatego, jeśli menopauza już doprowadziła do przekroczenia prawidłowej masy ciała, pora zrewidować dotychczasowe nawyki żywieniowe i podjąć konkretne działania. Zobacz, co musisz zmienić i przekonaj się, że odchudzanie w okresie menopauzy to nie „mission impossible”. Mniej kalorii...
Zdrowe wybory z Optima Cardio Potas + Testowałam margarynę Optima Cardio Potas+ i muszę przyznać, że wszystkim domownikom bardzo posmakowała. Podobną opinię wystawili Ci, z mojego grona znajomych, rodziny, którzy mieli okazję spróbować jej u mnie w domu. Uświadomiłam sobie, że kupując tę margarynę...
Tradycyjne Pad Thai…Pad Thai jest tradycyjnym daniem tajskim. Jego niezmiennymi elementami są delikatny makaron ryżowy (bardzo popularny w kuchni wietnamskiej i chińskiej) oraz prażone orzechy ziemne, które nadają potrawie wyjątkowego smaku...
Już na pierwszy rzut oka widać – gdy np. jesteśmy podatni na złamania kończyn, obserwujemy u siebie krwawienie śluzówek czy szybciej się męczymy – że organizm alarmuje nas o jej niedoborach. Jednak nawet bez tych objawów musimy pamiętać – zwłaszcza w podeszłym wieku – o witaminie K. Witamina...
Bób - właściwości Bób jest bogatym źródłem kwasu foliowego cennego dla kobiet w ciąży. Kwas foliowy zapobiega występowaniu wad rozwojowych płodu i wspomaga leczenie niedokrwistości. Bób wiąże kwasy żółciowe w jelicie...
Olej kokosowy jest olejem roślinnym powstającym poprzez tłoczenie miąższu orzechów palmy kokosowej. Najlepszej jakości olej kokosowy to ten tłoczony na zimno i nierafinowany,...
bilansowane żywienie dzieci w wieku przedszkolnym gwarantuje nie tylko zdrowie fizyczne, ale także stanowi ważny wyznacznik prawidłowego rozwoju emocjonalnego i intelektualnego dziecka. Sprawia,...