Trójglicerydy są to organiczne związki chemiczne należące do lipidów (tłuszczów prostych). Są to estry gliceryny (glicerolu) i trzech kwasów tłuszczowych. Wraz z wolnymi kwasami tłuszczowymi są jednym z głównych materiałów energetycznych zużywanym...
- jest organicznym związkiem chemicznym, podstawowym męskim steroidowym hormonem płciowym. Jest produkowany przez komórki...
Występowanie: Produkty pochodzenia zwierzęcego: wątróbka, pstrąg, śledź, makrela, mięso kurczaka, krab, dziczyznaProdukty pochodzenia roślinnego: drożdże,...
Występowanie: Produkty pochodzenia zwierzęcego: żółtko jajka, wątroba i podroby, kawior, ryby. Produkty pochodzenia roślinnego: kalafior, kapusta, szpinak, pomidory,...
Występowanie: Produkty pochodzenia zwierzęcego: chude mięso, wątróbka, ryby, tuńczyk, łosoś. Produkty pochodzenia roślinnego: drożdże, orzechy ziemne i migdały,...
Co to jest tran Tran to ciekły tłuszcz otrzymywany ze świeżej wątroby dorsza atlantyckiego lub innych ryb z rodziny dorszowatych. Mianem tranu określane są również ciekłe tłuszcze pozyskiwane...
Mleko kobiece pokarm, który wytwarza kobieta dla swojego nowonarodzonego dziecka. Mleko które wydziela samica ssaka...
ARYTMIA- zaburzenie pracy serca spowodowane jego przyspieszeniem lub zwolnieniem. Zdrowe serce wykonuje 60-100 uderzeń na minutę. Część z nas sporadycznie miewa arytmię- najczęściej jest to kołatanie, które polega na dodatkowych skurczach serca i jeśli nie zdarza się...
Miażdżyca to przewlekła, nieuleczalna choroba tętnic prowadząca do niedokrwienia wielu narządów. Choroba ta, której nadawane jest już miano cywilizacyjnej, polega na uszkodzeniu ścian tętnic, powodującym ich stwardnienie i stopniowe zwężanie się aż do całkowitego ich zamknięcia...
Plamka żółta to punkt na siatkówce oka, będący największym skupiskiem światłoczułych receptorów siatkówki, czyli tzw. czopków. Zwyrodnieniowe zapalenie plamki żółtej nazywa się Age-related Macular Degeneration (w skrócie AMD)....
Celiakia – schorzenie polegające na występowaniu zaburzeń trawienia i wchłaniania jelitowego związanych z nietolerancją glutenu zawartego w zbożach. Nieprawidłowa reakcja immunologiczna wywoływana jest nadmierną odpowiedzią immunologiczną na grupę białek zbożowych...