Celiakia – schorzenie polegające na występowaniu zaburzeń trawienia i wchłaniania jelitowego związanych z nietolerancją glutenu zawartego w zbożach. Nieprawidłowa reakcja immunologiczna wywoływana jest nadmierną odpowiedzią immunologiczną na grupę białek zbożowych...
Indeks Glikemiczny ( IG) – jest to średni procentowy wzrost stężenia glukozy we krwi, po spożyciu danego produktu, zawierającego 50 gram przyswajalnych węglowodanów. Jako podstawę skali (100%) przyjęto wzrost poziomu cukru we krwi po spożyciu 50 g czystej glukozy. Indeks...
Maluch powoli wkracza w dorosłe "menu". Jeszcze kilka miesięcy i z zamiłowaniem będzie zajadał się tym samym co rodzice. Póki co 9 miesiąc to czas na nowości typu nabiał oraz produkty zawierające gluten. Ja w poprzednich miesiącach - roszerzamy...
Bioflawonoidy – to naturalnie występujące w roślinach związki fitochemiczne (phyto znaczy po grecku „roślina”), które mają bardzo duży wpływ na nasz organizm wzmacniając go i zapobiegając chorobom. Bioflawonoidy nadają roślinom barwę, szczególnie owocom,...
Występowanie:produkty pochodzenia zwierzęcego: wieprzowina, polędwica, wątroba wieprzowa.produkty pochodzenia roślinnego: drożdże, pestki słonecznika, groch - suche...
Trójglicerydy są to organiczne związki chemiczne należące do lipidów (tłuszczów prostych). Są to estry gliceryny (glicerolu) i trzech kwasów tłuszczowych. Wraz z wolnymi kwasami tłuszczowymi są jednym z głównych materiałów energetycznych zużywanym...
Zarówno dzieci jak i rodzice powinni dbać o swoje serce, aby im służyło jak najdłużej. Naukowcy robią wiele badań w tej dziedzinie.Wybrałam kilka ciekawych sposobów, które pomogą żyć zdrowiej.1. Właściwe odżywianie. Wiadomo, ze ważne...