Omega-3 to nienasycone kwasy tłuszczowe. Jeden z tych kwasów – DHA – stanowiąc aż ok. 25% tkanki mózgowej - jest niezbędny i jednocześnie bezcenny dla rozwoju narządu wzroku oraz układu nerwowego. DHA zapewnia właściwą...
Czym jest tran? Tran to ciekły tłuszcz otrzymywany z niektórych ryb lub ssaków morskich....
Skóra składa się z dwóch warstw. Na zewnątrz znajduje się naskórek, natomiast głębiej położona jest skóra właściwa. W naskórku komórki skórne, tracąc stopniowo wodę przesuwają się ku powierzchni, stają się coraz twardsze tworząc...
Występowanie: Produkty pochodzenia zwierzęcego: chude mięso, wątróbka, ryby, tuńczyk, łosoś. Produkty pochodzenia roślinnego: drożdże, orzechy ziemne i migdały,...
Olej z wątroby dorsza – bogactwo składników Tran z dorsza – jedynie olej z tej ryby może nosić taką nazwę – to prawdziwy skarb, jeśli chodzi o bogactwo składników odżywczych. Dostarcza do naszego organizmu m.in. kwasy omega-3, kwas dokozaheksaenowy, witaminę D3 oraz witaminy A i E. Tak szeroka...
Nadmiar lub niedobór konkretnych składników diety prowadzi do trwałych modyfikacji procesów metabolicznych oraz hormonalnych, co w konsekwencji może przyczynić się do występowania chorób w późniejszym życiu dziecka. W żywieniu kobiety w ciąży istotna jest podaż podstawowych...
Zajady mogą pojawić się u ludzi w każdym wieku, jednak zajady u dzieci, a szczególnie u niemowląt są bardzo częste. Wiąże się to z tym, że maluchy wszystkie znalezione przedmioty wkładają do buzi oraz nadmiernie się ślinią. To wszystko sprzyja powstawaniu w kącikach ust...
Wśród mnóstwa kasz i kaszek dostępnych w sklepach łatwo jest się pogubić szukając pierwszej kaszki dla niemowlaka. Jako młody rodzic wchodzący na drogę rozszerzania diety maluszka z pewnością zastanawiasz się jaka kasza dla dziecka będzie najlepsza. Najłatwiejszym wyborem...
Zawiera ona wszystkie witaminy z grupy B, witaminy A i C, E oraz wapń, fosfór, magnez, potas i sód w odpowiednich proporcjach. Witamina A poprawia wygląd skóry i ma korzystny wpływ na wzrok. Witaminy E i C chronią organizm przed działaniem wolnych rodników, natomiast wapń pomaga budować mocne kości...
Zawiera ona wszystkie witaminy z grupy B, witaminy A i C, E oraz wapń, fosfór, magnez, potas i sód w odpowiednich proporcjach. Witamina A poprawia wygląd skóry i ma korzystny wpływ na wzrok. Witaminy E i C chronią organizm przed działaniem wolnych rodników, natomiast wapń pomaga budować mocne kości...
Według najnowszych badań jakie podaje Johns Hopkins University zażywanie zbyt dużej ilości suplementów zawierających kwas foliowy i witaminę B12 podwaja szanse na urodzenie dziecka z wadami rozwoju, w tym autyzmem. Już samo przedawkowanie jednego z tych składników zwiększa ryzyko urodzenia dziecka...
Dieta kobiety ciężarnej powinna opierać się na zdrowych, lekkostrawnych i jak najmniej przetworzonych produktach. Aby dostarczyć organizmowi niezbędnych składników należy codziennie spożywać produkty z każdej z pięciu grup żywnościowych, czyli produkty zbożowe, mleczne, wysokobiałkowe (ryby, drób,...
Bardzo dziękujemy wszystkim przyszłym mamom za udział w naszej zabawie! A oto lista nagrodzonych: aagnieszkaa1 - WYRÓŻNIENIE (NIESPODZIANKA)
Odpowiednio zbilansowana dieta powinna dostarczać organizmowi witamin i składników odżywczych, aby całe ciało funkcjonowało prawidłowo. Słowo dieta większości kojarzy się z wyrzeczeniami, z ograniczeniem jedzenia i utratą wagi. Tymczasem...
Zawarte w żółtkach kwasy tłuszczowe omega-3 oraz lecytyna działają przeciwzapalnie i przeciwzakrzepowo. Zapobiegają też odkładaniu się płytki miażdżycowej, która przyczynia się do powstawania sklerozy.
Rzeżucha znana jest również pod nazwą pieprzyca. Pochodzi z północno-wschodniej Afryki i południowo-zachodniej Azji. Do Europy dotarła w starożytności, uprawiano ją w Grecji i w Rzymie. W starożytnym Egipcie była cenioną rośliną przeznaczoną jako prezent dla faraonów spoczywających...
Występowanie: Produkty pochodzenia zwierzęcego: żółtko jajka, wątroba i podroby, kawior, ryby. Produkty pochodzenia roślinnego: kalafior, kapusta, szpinak, pomidory,...
Występowanie:Produkty pochodzenia zwierzęcego: mleko, wątróbka, zółtka jaj, sardynki, łosoś, mięso : wieprzowe, cielęce i drobiowe.Produkty pochodzenia roślinnego:...
Występowanie: Produkty pochodzenia zwierzęcego : wątroba wieprzowa, łosoś, pstrąg , makrela, małże, wołowina, jajko. Produkty pochodzenia roślinnego: drożdże, migdały,...