Higiena okresu niemowlęcego Aby w ciągu pierwszych...
Czym jest alergia na białko mleka krowiego oraz jakie mogą być jej objawy? Odpowiadamy.
- Badania naukowe i praktyka kliniczna wykazały, że najskuteczniejszym sposobem przywracania prawidłowego nawodnienia jest podawanie tzw. doustnych płynów nawadniających – DNP. Produkty te doskonale przyjmowane są przez organizm...
Często przyczyną choroby dziecka jest rotawirus. Objawy jakie wywołuje są łatwe do rozpoznania!
Jelitówka u dziecka, znana również jako grypa żołądkowa lub grypa jelitowa to ostry nieżyt żołądkowo-jelitowy. Jej przyczyną są wirusy (szczególnie rotawirusy grupy A oraz rzadziej adenowirusy i norowirusy), więc leczenie jej antybiotykiem jest bezpodstawne. Dziecku możemy...
Trądzik niemowlęcy podobny jest do trądziku młodzieńczego tylko występuje u znacznie młodszych dzieci, czyli u niemowląt, a nawet noworodków. Na gładkiej skórze maluszka pojawiają się grudki i krostki sprawiając, że skóra staje się nierówna i szorstka, a także zaczerwieniona....
Organizm dziecka nieustannie się rozwija i rośnie, dlatego dostarczenie mu niezbędnych składników odżywczych powinno stanowić priorytet rodziców. Jak mleko krowie wpływa na nasze zdrowie i kiedy można je wprowadzić do diety dziecka? Mleko krowie jak wprowadzać do diety dziecka? Zgodnie...
Ząbkowanie to proces wyrzynania się zębów mlecznych u dzieci. Proces przebiega w 3 fazach: Przederupcyjna -...
Tuż po narodzinach przewód pokarmowy noworodka kolonizują bakterie znajdujące się w kanale rodnym matki, w tym pałeczki kwasu mlekowego. To początek procesu rozwoju mikroflory jelitowej małego człowieka. Dziecko osiąga skład mikroflory podobny do tego, który jest charakterystyczny dla organizmu dorosłego...
Teoria a praktyka… Według raportu przygotowanego...
Nasze maluchy są dwa razy bardziej narażone na ryzyko odwodnienia niż my- dorośli.Nie tylko ilość , ale i jakość podawanych dzieciom płynów ma duże znaczenie. U dorosłych zapotrzebowanie na płyny wynosi około 2-5% masy ciała, zaś niemowlęta potrzebują jeszcze więcej, bo około...
oJadąc na wakacje myślimy o relaksie, odpoczynku i dbaniu o urodę. Jedni wybierają leżenie na leżaku i zabiegi kosmetyczne, inni wolą intensywną aktywność fizyczną: piesze wędrówki, wyprawy rowerowe czy sporty wodne. Niestety czasem przytrafiają się niespodzianki,...
Przez pierwsze dwa lata życia dziecka, kiedy nosi jeszcze pieluchę, może się pojawić pieluszkowe zapalenie skóry. Najczęściej dotyczy ono dzieci między 7. a 12. miesiącem życia. Przyczyn tej dolegliwości może być bardzo dużo i zależnie od nich stosuje...
Po pierwsze należy sobie zadać pytanie czym jest gluten. Gluten to białko znajdujące się w zbożach. W takim razie w czym jest gluten? Znajdziemy go w życie, owsie, pszenicy, jęczmieniu, orkiszu, pszenżycie, pszenicy płaskurce i kamucie. Są to zboża używane w większości...
Mleko modyfikowane jest najbardziej zbliżone składem do pokarmu kobiecego i bardzo się różni od podawanego jeszcze kilkanaście lat temu mleka w proszku. Podstawą większości rodzajów tego mleka jest mleko krowie, ale tak zmodyfikowane, by jak najbardziej przypominało kobiece. ...
dr med. Piotr Dziechciarz, dr med. Dorota Gieruszczak-Białek, dr med. Andrea Horvath, prof. dr hab. med. Hanna Szajewska
Probiotyki dla dzieci: kiedy je podawać? Jaki probiotyk dla dzieci jest najlepszy? Sezon jesienno — zimowy...
Karmienie piersią w okresie noworodkowym i niemowlęcym niesie ze sobą wiele korzyści zarówno dla dziecka, jak i dla mamy. Ma ono niezwykle korzystny wpływ na rozwój, zdrowie i dobrostan psychiczny dziecka. Badania naukowe zdecydowanie potwierdzają korzyści rozwojowe, zdrowotne i psychiczne, które...
Jelitówka, to choroba pojawiająca się najczęściej w młodszym wieku i dotycząca głównie maluchów żłobkowych i przedszkolnych. Dzieje się tak najczęściej w sezonie jesienno-zimowym, kiedy w zamkniętych pomieszczeniach o wiele łatwiej o przenoszenie się wirusa (najczęściej rotawirusy lub noro wirusy)....
Bakterie Salmonelli pochodzą z rodziny gram ujemnych, które odpowiadają za powstawanie wielu chorób układu pokarmowego u ludzi. Obecnie znamy ponad 2500 rodzajów bakterii Salmonella, do najpopularniejszych należą: Salmonella typhi i paradury, Salmonella paratyphi, Salmonella bongori oraz Salmonella...