Białko, czyli dlaczego warto jeść mięso? Odchudzanie to dosyć prosty - z punktu widzenia biochemii - proces. Polega on na wygenerowaniu ujemnego bilansu energetycznego organizmu, a w konsekwencji - na spaleniu nadmiaru tłuszczu. Mitem jest stwierdzenie, że spalanie tkanki tłuszczowej...
Koncepcja programowania żywieniowego zakłada, że niedobór lub nadmiar poszczególnych składników żywieniowych prowadzi do trwałych modyfikacji procesów metabolicznych oraz hormonalnych, które mają wpływ na występowanie chorób w późniejszym życiu dziecka. Na szczególną uwagę zasługują: kwas foliowy,...
Święcenie pokarmów 2020 odbywa się w Wielką Sobotę, która w tym roku wypada 11 kwietnia. Do tego dnia włącznie obowiązują nowe, zaostrzone zalecenia rządu w sprawie epidemii koronawirusa, które mówią, że we mszy świętej może uczestniczyć...
Dzieci szybko się nudzą, a przymusowe korona ferie wcale nie są tak przyjemne jak prawdziwe ferie. Przed nami kolejne tygodnie odosobnienia, a im dłużej przebywamy w czterech ścianach tym mniej mamy motywacji i pomysłów na ciekawe zabawy dla...
Dania postne wielu z nas nie wydają się szczególne smacznie, bo kojarzymy je z typowymi daniami postnymi na piątek, czyli ze smażoną rybą, gotowanymi ziemniakami surówką z kapusty. Absolutnie nie mamy nic przeciwko rybie z kapustą, zwłaszcza jeśli zaserwuje ją mama, jednak postnych dań obiadowych...
Cukier nie jest zdrowy. Ostatnio dużo się o tym mówi i nikt już chyba nie wierzy w hasło: „cukier krzepi”. Naukowcy i lekarze biją na alarm w związku z coraz większą liczbą chorób spowodowanych nadwagą i otyłością, także wsród dzieci! Od czego zacząć cukrowy detoks? Od nauki czytania etykiet wszystkich...
Śpiewanie kolęd jest jednym z elementów Bożego Narodzenia. W niektórych domach ta tradycja zanika, a szkoda. Śpiewanie kolęd w gronie najbliższych, jest tym co odróżnia, poza choinką oczywiście, Boże Narodzenie od innych świąt i spotkań rodzinnych. Cała nadzieja zatem w młodym pokoleniu. Wybraliśmy...
Żelazo w organizmie wpływa na zdolność wiązania się hemoglobiny z tlenem, dzięki czemu tkanki mogą oddychać i prawidłowo funkcjonować, dlatego tak ważna jest dieta bogata w żelazo. Największą zawartość żelaza w organizmie wykazuje oczywiście hemoglobina, ale znajdziemy je również...
Istotna jest zatem uważność i obserwacja zachowań dziecka, dzięki czemu szybciej można uchwycić początek problemu i zapobiec poważniejszym konsekwencjom. Czym są zaparcia? O zaparciu mówimy, gdy wypróżnienia występują rzadziej niż 2 razy w tygodniu, a stolec oddawany...
Sól kuchenna jest nieodłączną przyprawą w kuchni. Dodajemy ją do gotowania makaronu, kaszy, ziemniaków, poprawiamy nią smak potraw, konserwujemy żywność. Jednak spore ilości soli znajdziemy w gotowych produktach spożywczych np. w chlebie, wędlinach, pastach do smarowania...
Nie zdajemy sobie sprawy, jak dużo cukru zjadamy. Sacharoza, czyli cukier rafinowany obecna w większości produktów spożywczych – serkach, chlebie, mleku itp. Wiele produktów na pierwszym miejscu w swoim składzie ma także syrop glukozowo-fruktozowy, który działa na organizm podobnie jak biały cukier. Tak...
Wesołe poranki, beztroska zabawa z przyjaciółmi, czy wspólny odpoczynek z rodzicami – dzieciaki uwielbiają, gdy dzień mija im przyjemnie i EXTRA GŁADKO. Najlepiej, jeśli nic - nawet najmniejsza pesteczka w ulubionym dżemie nie przeszkadza się nim cieszyć. Rodzice również cenią chwile, gdy ich pociecha...
Wielkanoc to najważniejsze w tradycji chrześcijańskiej święto. Równocześnie jest ono najbardziej mistyczne i trudne do zrozumienia dla dzieci. Maluchy dopytują, a my rodzice często nie potrafimy im tego wytłumaczyć. Trudno jest dziecku wyjaśnić, że w Wielkanoc świętujemy...
To od nas, rodziców, w dużej mierze zależy zdrowie dzieci. Teraz i w przyszłości. To my mamy wpływ na wyrobienie w dzieciach zdrowych nawyków, nie tylko w jedzeniu ale i w stylu życia. Ucząc dziecko, że I śniadanie jest bardzo ważnym posiłkiem, którego pomijanie jest niekorzystne...
Często dbając o zdrowie rodziny, a szczególnie dzieci, kupujemy żywność ekologiczną, pozbawioną konserwantów. By zachować ich świeżość jak najdłużej, wkładamy wszystko do lodówki. Okazuje się, że niepotrzebnie. Niektórym produktom wręcz szkodzi niska temperatura i wilgotność panująca w lodówce. Zobacz...
Pomimo tego, że świąteczne dania są kaloryczne i pełne szkodliwych składników, m.in. cukru i kwasów tłuszczowych trans nie będziemy namawiać Cię do „głodowania” przy świątecznym stole. Oczywiście idealnie by było, aby nawet na czas Świąt nie robić sobie odstępstw. Jednak Święta Bożego Narodzenia są...
Słodycze, ciastka, świąteczne pierniczki, czekoladki, miód i grzaniec… to wszystko łączy nasze przywiązanie do słodkich przyjemności, a po ich zjedzeniu niestety... wyrzuty sumienia. Zupełnie niepotrzebnie, bo w większości sklepów coraz łatwiej o zdrowe słodycze. Możemy...
Tradycja obchodzenia świąt Bożego Narodzenia w Polsce sięga XVIII wieku. Pielęgnujemy ją więc i przekazujemy dzieciom. Zwyczajów i symboli jest naprawdę wiele: charakterystyczne kolory, choinka, dzielenie się opłatkiem, kolędy, albo dodatkowe nakrycie dla niespodziewanego...
Firma Good Food Products Sp. z o.o. wycofuje 3 niżej wymienione partie wafli kukurydzianych ze względu na zanieczyszczenie surowca aflatoksynami. Firma poinformowała o sprawie Państwową Inspekcję Sanitarną oraz swoich odbiorców o konieczności wycofania wymienionych produktów, a także zamieściła ostrzeżenie...
Żyjemy uważniej, wybieramy rozsądniej i mądrzej – lepsze i zdrowsze produkty, naturalne kosmetyki, zdrową żywność. Slow life staje się powoli wiodącym trendem, a także gwarantem zdrowszego życia. Najnowszy (i jedyny w Polsce) raport odnośnie holistycznie analizujący slow life,...