Kleszcze to pajęczaki roznoszące liczne patogeny i choroby, które mogą być dla nas bardzo niebezpieczne. Najgroźniejsze z nich to kleszczowe zapalenie mózgu i borelioza. Dlatego przed kleszczami należy się chronić, używając specjalnych preparatów oraz unikać miejsc, w których mogą one występować....
Ciąża to czas, kiedy przyszłe mamy muszą wyjątkowo o siebie dbać i uważać zarówno na swoje zdrowie, jak i nienarodzonego dziecka. W ciągu tych szczególnych dziewięciu miesięcy, kobiety ciężarne są wyjątkowo narażone na infekcje. Wiele z nich mija samoczynnie, z zastosowaniem domowych sposobów. Są...
Powrót do natury sprawił, że zaczęłyśmy doceniać zapomniane już naturalne i wszechstronne właściwości polskiego szarego mydła. Jest ono idealną alternatywą dla osób ceniących prosty, naturalny skład i różnorodne zastosowanie oraz produkty przyjazne środowisku i nie testowane...
Wiosna jest czasem porządków, także we własnym ciele. Po długiej zimie, kiedy dieta jeszcze nie obfituje w świeże owoce i warzywa, czujemy się ociężali i senni. Dlatego razem z naszymi czytelnikami i dietetykiem postanowiliśmy przeTESTOWAĆ...
Jeśli jednak nie było to wcześniej możliwe, nic straconego. Za pomocą odpowiednio dobranej diety, aktywności fizycznej, zmniejszeniu stresu i zwiększeniu odpoczynku, można w znacznym stopniu wzmocnić układ immunologiczny. Jaka dieta w ciąży? Jest sporo czynników wpływających na...
Szparagi oprócz intrygującego kształtu - uchodzą za afrodyzjak, posiadają także walory smakowe i zdrowotne. Zawierają mnóstwo kwasu foliowego, witamin z grupy B, wapń, magnez i potas. Białe i zielone szparagi nieco różnią się smakiem. Podpowiadamy...
Zdrowotne właściwości ziół powszechnie wykorzystywane są do łagodzenia dolegliwości takich jak np. niestrawność, ból głowy lub brzucha czy przeziębienie. Wiele osób stosuje je profilaktycznie, aby przeciwdziałać tym dolegliwościom. Jednak znacznie rzadziej doceniamy korzystny wpływ ziołowych specyfików...
Zastanawiasz się czy odkażać zakupy, aby uchronić się przed koronawirusem? Wirus SARS-COV-2, tak jak inne wirusy, nie może żyć bez swojego żywiciela, czyli człowieka. Najłatwiej więc przenosi się bezpośrednio z jednego człowieka na drugiego drogą kropelkową. Na szczęście...
Dania postne wielu z nas nie wydają się szczególne smacznie, bo kojarzymy je z typowymi daniami postnymi na piątek, czyli ze smażoną rybą, gotowanymi ziemniakami surówką z kapusty. Absolutnie nie mamy nic przeciwko rybie z kapustą, zwłaszcza jeśli zaserwuje ją mama, jednak postnych dań obiadowych...
Ciastolina cieszy się dużą popularnością wśród dzieci. Maluchy lubią lepić, kleić, ściskać i gnieść różnego rodzaju masy. W ten sposób poznają nowe faktury, kształty, konsystencje. Ciastoliną mogą się bawić już roczne maluszki. Dzięki niej ćwiczą one małą motorykę...
Zgodnie ze statystykami cierpi na nie ok. 50% kobiet ciężarnych. Jak dochodzi do ich powstania? Za ich pojawianie się w okresie ciąży odpowiedzialne są hormony płciowe, wpływające na spowalnianie procesów trawienia i osłabiające nieco pracę jelit. Ponadto, powiększająca się macica ma tendencję do...
W ostatnich latach obserwujemy jednak powrót do naturalnych składników i receptur, które mają wszechstronne zastosowanie. Jak w takim razie dbać o ciało, by pielęgnować je prawidłowo i czerpać z natury to, co najlepsze? Sprawdź, po jakie kosmetyki sięgać, a także jakie składniki powinny zawierać,...
Najwięcej witaminy C mają cytrusy, dlatego, by uzupełnić jej ilość w organizmie, w sezonie jesienno-zimowym sięgamy po herbatę z cytryną. To jeden z mitów na jej temat. Okazuje się, że największa ilość witaminy C znajduje się nie w cytrynie, lecz w czerwonej papryce i natce pietruszki. Często...
Artykuł zawiera lokowanie produktów marki Domowa Apteczka "Traktuj jedzenie jak lekarstwo, inaczej lekarstwa będą twoim jedzeniem" - za tymi mądrymi słowami Steve'a Jobsa kryje się wszystko to, co powinniśmy wiedzieć o właściwym odżywianiu. Zbilansowana dieta to podstawa...
Masa makowa powinna zawierać w swoim składzie przede wszystkim mak. Podkreślam to na wstępie, ponieważ większość gotowych mas makowych z puszki zawiera zaledwie 20-30% maku i to w dodatku przesłodzonego i za mocno rozwodnionego. Z tego powodu lepiej jest więc przygotować...
Na początku roku szkolnego często powraca problem... wszy. Rodzice przedszkolaków i uczniów najmłodszych klas obawiają się, że ich dzieci zarażą się tymi niezbyt przyjemnymi insektami. Problem cały czas jest wstydliwy, mimo iż wiadomo, że wszawica zazwyczaj nie jest spowodowana brakiem higieny. Do...
Do czego wykorzystujemy ocet jabłkowy w kuchni? Ocet jabłkowy sprawdza się jako dodatek do potraw. Świetnie zastępuje sok z cytryny, a zaledwie jedna łyżeczka złagodzi smak zbyt ostrej potrawy. Czy wiesz, że: niewielka ilość octu jabłkowego dodana do gotującej się kapusty...
Zmiany hormonalne zachodzące w organizmie kobiety sprawiają, że przyszła mama staje się bardziej niż zazwyczaj podatna na infekcje. A każda choroba wiąże się z koniecznością leczenia i przyjmowania leków. Leczenie, zwłaszcza męczącego kaszlu, potrafi być dużo trudniejsze i długotrwałe niż leczenie...
Mydło własnoręcznie wykonane to świetny sposób, aby mieć kosmetyk w pełni naturalny i z wybranych składników. W ten sposób pomijasz substancje, które Ci nie odpowiadają i wybierasz tylko te, które chcesz. Nie musisz więc używać standardowych mydeł ze sklepu z mnóstwem...
Sezon na dynię w pełni, więc warto skorzystać ze wszystkich możliwości jakie daje to niezwykłe warzywo. Jak zrobić zupę z dyni? 5 najsmaczniejszych przepisów znajdziesz poniżej, a wśród nich zupa z dyni na ostro z imbirem i curry lub z łagodnym mlekiem kokosowym. Dynię...